Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/06/2008

Αντιπροσωπεία κομμάτων από την Λ. Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική στην Μπολιβαρινή Δημοκρατία. Εκπροσώπηση του ΣΥΝ από τον Κώστα Ήσυχο

Επέστρεψε στην Ελλάδα το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και μέλος της Γραμματείας του τμήματος Εξωτ. Πολιτικής και Άμυνας , Κώστας Ήσυχος, από την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας μετά από πρόσκληση του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας.

Ο Κώστας Ήσυχος ήταν μέρος μια πολυμελούς αντιπροσωπείας κομμάτων από την Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, που με την ιδιότητα του παρατηρητή, παρακολούθησε τις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας για την εκλογή υποψηφίων Δημάρχων και κυβερνητών για τις πόλεις και της πολιτείες της χώρας, που θα διεξαχθούν τον Νοέμβρη του 2008.

Στις εσωκομματικές εκλογές πήραν μέρος πάνω από 2,450,000 μέλη του κόμματος εκλέγοντας πάνω από 340 υποψηφίους δημάρχους και κυβερνήτες. Οι διαδικασίες διεξήχθησαν με απόλυτα διαφανή τρόπο, με μυστική ψηφοφορία και αυτοματοποιημένο εκλογικό σύστημα μέσω οθονών αφής,  οπού κατοχυρώθηκε η πλήρης ισοτιμία των υποψιών χωρίς την ανάμιξη των ισχυρών ιδιωτικών ΜΜΕ της χώρας. Η διαδικασία αυτή οργανώθηκε και συντονίστηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη ως ανεξάρτητη αρχή.

Κατά την σύντομη παραμονή του, ο Κώστας Ήσυχος είχε διμερείς συναντήσεις με αντιπροσωπείες από το Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί του Ελ Σαλβαδόρ, με το Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας, το Κομμουνιστικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Χιλής, το Κόμμα Δικαιοσύνης της Αργεντινής, με το Φρέντε Άμπλιο της Ουρουγουάης, με το Κόμμα Τεκοκοτσέ της Παραγουάης, που πρόσφατα κέρδισε και τις εκλογές στη χώρα, με το Δημοκρατικό Επαναστατικό Κόμμα του Παναμά, με το Κ.Κ Κούβας, όπως επίσης και με τον Πρόεδρο του Παρλατίνο Κάρολος Βίμμερ ( Κοινοβούλιο των λαών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής), τον Υπ. Εξωτερικών της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Μ.  Μόρο, τον Αντιπρόεδρο του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας Μιούλερ Ρόχας, την Πρόεδρο των φοιτητών των κρατικών πανεπιστημίων του Καράκας και στέλεχος της Μπολιβαριανής Νεολαίας Γαμπριέλα Γρανάδος και τον υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων του Μετώπου Σοσιαλιστικών Συνδικάτων Χ. Τόρρες Δε Λεόν.

Ο Κώστας Ήσυχος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για σειρά πολιτικών εξελίξεων στην Λ.Α. και Καραϊβική, όπως και για να ενημερώσει για τις πολιτικές και οικονομικές  εξελίξεις στη Ελλάδα και τα Βαλκάνια, για τις θέσεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας,  αλλά και τις προσεχείς πολιτικές πρωτοβουλίες συνεργασίας και αλληλεγγύης, με τις επαναστατικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις της Λ.Α.

Ταυτόχρονα ενημέρωσε  για τις θέσεις και προσεχείς πολιτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΝ και του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς που αφορούν την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

To Γραφείο Τύπου