Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/06/2008

Δήλωση του Β.Πριμικήρη, μέλους της Ε.Γ. της ΚΠΕ του ΣΥΝ, υπευθ. Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού || ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Το παλιό αίτημα των Ελλήνων της διασποράς για να τους δοθεί το δικαίωμα της ψήφου στις εθνικές μας εκλογές επανήλθε και πάλι στην επικαιρότητα.

Η κυβέρνηση  πριν από ένα χρόνο δημοσιοποίησε  ένα σχέδιο νόμου που αφορούσε την συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς στις εθνικές εκλογές.

Βέβαια  όπως πάντα δεν πείρε υπόψη της καθόλου τη γνώμη της οργανωμένης έκφρασης του Αποδ. Ελληνισμού, τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια μαζικά όργανα των Ελλήνων της διασποράς και το ίδιο το ΣΑΕ. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να μην προχωρήσει τίποτε. Σήμερα επανέρχεται με νέες δηλώσεις του πρωθυπουργού ξανά για το θέμα αυτό.

Ο ΣΥΝ ήταν, είναι και θα είναι υπέρ του να δοθεί το δικαίωμα της ψήφου για τις εθνικές εκλογές στους Έλληνες της Διασποράς με ορισμένες φυσικά προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλιστεί :

α) το αδιάβλητο της ψήφου

β) η ισότιμη παρουσίαση όλων των κομμάτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων της Διασποράς.

Ο ΣΥΝ δεν μπορεί  όπως κάνει σήμερα το ΚΚΕ με τα φοβικά του σύνδρομα να μπει σε λογικές πλήρους άρνησης. Ούτε μπορεί να αποδεχθεί  λογικές και μεθοδεύσεις μικροκομματικού εκλογικού ανταγωνισμού πού σίγουρα θα επιδιώξουν να επιβάλουν η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ ακόμα και στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων της διασποράς.  

Ο χώρος της ριζοσπαστικής αριστεράς έχει επεξεργασθεί και διαμορφώσει μια πρόταση που μπορεί να εντάξει στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα τον ελληνισμό της διασποράς.

Συγκεκριμένα προτείνει :

1)   Η ψήφος των αποδήμων να μην συνυπολογίζεται στην είσοδο η μη κάποιου κόμματος στην βουλή ( στο περίφημο 3% ) λόγο  της  διαφοροποίησης  που εκ των πραγμάτων έχει η ψήφος των αποδήμων με την ψήφο των Ελλήνων της επικράτειας.

2) Να δημιουργηθεί ξεχωριστή εκλογική «περιφέρεια εξωτερικού» αποκλειστικά για τους απόδημους Έλληνες με συγκεκριμένο αριθμό «αποδήμων βουλευτών» ( 10-15 ) .

3)  Ως προς την διαδικασία ο καταλληλότερος τρόπος είναι αυτός της επιστολικής ψήφου χωρίς να αποκλείονται και άλλες μορφές.

Βέβαια τα προβλήματα του ελληνισμού της διασποράς είναι πολλά και πολύπλοκα. Εκτός της ψήφου καλό θα είναι η ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να σκύψουν πάνω σε αυτά με μια διαφορετική λογική από αυτή που μέχρι σήμερα αντιμετώπισαν τον ελληνισμό της διαφοράς.

To Γραφείο Τύπου