Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/06/2008

Απλός παρατηρητής των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πατατοπαραγωγοί της Αχαΐας ήταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κιλτίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη

(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 02/ 06/2008 ) ΑΠΑΝΤΗΣΗ  ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ  ΕΡΩΤΗΣΗΣ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΑΧΑΪΑΣ

Προχωρούμε στη συζήτηση της με αριθμό 1005/27-5-2008 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα των πατατοπαραγωγών του Νομού Αχαΐας.

Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσούκαλη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κιλτίδης.

Ορίστε, έχετε το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Ο συνάδελφος κ. Τσούκαλης από την Αχαΐα θίγει ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει προφανώς με όλα τα προϊόντα, τα οποία παράγονται και προωθούνται στην αγορά. Έτσι λοιπόν και η πατάτα όχι μόνο στο Νομό Αχαΐας αλλά και στην ιδιαίτερή μου πατρίδα και σε άλλες περιοχές έχει τα συγκεκριμένα προβλήματα που έχει κάθε φυτική παραγωγή. Κατά έναν ιδιαίτερο, δε, λόγο ή αιτία, η πατάτα δεν ακολούθησε την ανοδική πορεία στην τιμή που ακολούθησαν όλα τα προϊόντα της φυτικής παραγωγής. Και υπάρχει μία καταγραφή περί αυτού. Ενώ δηλαδή η διατροφική αλυσίδα έχει οδηγήσει, κατά τη διάσταση της ζητήσεως, στα ύψη όλες τις τιμές της φυτικής παραγωγής, με την πατάτα πράγματι φαίνεται να μην υπάρχει αυτή η αναλογική συγκριτικά ζήτηση με την ακολουθούμενη άνοδο.

Το Υπουργείο μας έκανε αυτό που μπορούσε να κάνει και νομίζω και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Μέτρα τα οποία πάρθηκαν εν συγκρίσει με το παρελθόν, που δεν υπήρχαν, είναι τα εξής.

Καταργήθηκαν οι υποσυσκευασίες. Οι εισαγωγείς υποχρεώνονται να αναγράφουν στα προϊόντα τη χώρα προέλευσης.

Εφαρμόστηκε ο νόμος της διάθεσης των προϊόντων στις κεντρικές μόνον αγορές, για να οδεύουν προς τις λαϊκές ή στη διακίνηση.

Θεσπίστηκε το Μητρώο Παραγωγών και κατά ποσότητα και κατά περιοχή.

Υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης –ποιος δεν το γνωρίζει;- της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που από κοντά παρακολουθεί –εννοείται καλύτερα- τα δρώμενα και βρίσκεται πιο κοντά και στο πρόβλημα και στις καταγγελίες. Και είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε οποιοδήποτε παράπονο.

Τα πρόστιμα, τα οποία δεν νομίζω ότι πρέπει να τα αναφέρω –τα γνωρίζει ο κύριος συνάδελφος- είναι τόσα πολλά, αρκεί μόνο κατά την άσκηση της χρηστής δημόσιας διοίκησης τα εντελλόμενα όργανα τούτο να το επιβάλλουν.

Εδώ δε στην ερώτησή σας, κύριε συνάδελφε, πράγματι πιστεύω συνειδητά, όχι άθελά σας –το εκτιμώ ότι είναι συνειδητά- αναδεικνύετε το θέμα της ανοργανωσιάς –να το πω επί το λαϊκότερον. Όπου υπάρχουν οι ομάδες παραγωγής, το Υπουργείο μας εκεί έχει εστιάσει την προσοχή του, πάση θυσία δηλαδή να συσταθούν ομάδες παραγωγών, όχι μόνο για την καλύτερη υποστήριξη στη διάθεση, αλλά και την αυτοπροστασία τους.

Γιατί γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι η άνοδος, δυστυχώς, πολλές φορές ξεκινά από πλασματική τιμή αγοράς. Και εκεί ο μεμονωμένος που το πράττει αυτό, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί κατά τη διαδικασία της αυτορύθμισης των ομάδων παραγωγών, ούτως ώστε –αν το θέλετε- και κατά την ηθική διάσταση, αλλά και κατά την επίπληξή του, αλλά και κατά την ποινική του διάσταση να τιμωρηθεί και να υπάρξει η ζήτηση, η οποία θα φέρει την άνοδο της τιμής.

Νομίζω ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η κάθε ομάδα παραγωγών, πόσω μάλλον όταν υπάρχει τέτοιου είδους πρόβλημα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Τσούκαλης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πολύ σωστά εντοπίσατε ότι συνειδητά αναφέρουμε τις ευθύνες όλων των εμπλεκομένων φορέων, των συλλογικών οργάνων των αγροτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και –αν θέλετε- και των παραγωγών. Μονίμως το αναφέρουμε, όταν απευθυνόμαστε στους ίδιους. Όμως, απευθυνόμαστε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και καλούμε εσάς ως εκπρόσωπό του να τοποθετείτε πολιτικά σε ένα τραγικό φαινόμενο.

Αυτή τη στιγμή ένας ολόκληρος παραγωγικός κλάδος είναι υπό εξαφάνιση. Παραδείγματος χάρη, οι τιμές παραγωγού είναι σταθερές για δέκα χρόνια. Αυτή τη στιγμή 18 λεπτά –τα 25 λεπτά, που αναφέρονται στο κείμενο της ερώτησης, ξεχάστε τα- πληρώνουν οι μεσάζοντες στους παραγωγούς, χωρίς πλασματικές τιμές. Επαναλαμβάνω ότι πληρώνουν 18 λεπτά και κάπου αλλού μπορεί να είναι ακόμα και πιο χαμηλά. Ο μεσάζοντας κερδίζει τουλάχιστον 30 λεπτά. Από εκεί και πέρα, υπολογίστε τα υπόλοιπα μέχρι την αγορά.

Δεύτερον, γίνονται αθρόες ελληνοποιήσεις. Δεν μπορεί το Υπουργείο και ο κ. Βλάχος απλώς να λέει ότι έναν πλήρη φάκελο ελληνοποιήσεων τον παρέδωσε στον κύριο εισαγγελέα. Αυτή δεν είναι δουλειά ενός Υπουργού και συγχρόνως να κατηγορεί και να λέει ότι οι παραγωγοί είναι το μεγάλο πρόβλημα, ότι κάποιοι ενώ διαθέτουν στην αγορά την παραγωγή τους, συγχρόνως ζητούν και αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.

Επίσης, δεν είναι δυνατόν, κύριε Υπουργέ, να παρακολουθείτε όλη αυτή την ασύδοτη κερδοσκοπία των μεσαζόντων και εσείς απλώς να δίνετε οδηγίες προς ναυτιλομένους και να λέτε στους παραγωγούς να οργανωθούν.

Δεν είναι δυνατόν αυτό, κύριε Υπουργέ, ενώ γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει μητρώο μεσαζόντων στο Υπουργείο σας, ούτως ώστε να παρακολουθείτε τους μεσάζοντες και ενώ γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για τις ελληνοποιήσεις, ότι οι υπηρεσίες αγροτικής ανάπτυξης των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και των περιφερειών υπολειτουργούν, κάνουν δουλειά γραφείου και ότι κυρίως από το Γʼ Κοινοτικό Πλαίσιο, καθώς επίσης και από το Ε.Σ.Π.Α., τίποτα δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση.

Κύριε Υπουργέ, αυτή τη στιγμή οι πατατοπαραγωγοί της Αχαΐας –και φαντάζομαι και οι πατατοπαραγωγοί όλη της Ελλάδας- περιμένουν από εσάς συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Οι ευθύνες όλων των υπολοίπων φορέων είναι γνωστές. Δεν μπορείτε, όμως, εσείς απλώς να διαπιστώνετε και να λέτε ότι θα πάρετε το ένα και το άλλο μέτρο.

Είναι δεδομένο, κύριε Υπουργέ, ότι ένας παραγωγικός κλάδος οδηγείται στην καταστροφή. Περιμένουν συγκεκριμένες αποφάσεις χειροπιαστές.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ το συνάδελφο και εγώ θα ήθελα να προσθέσω –στο βαθμό που μου επιτρέπεται- ότι βεβαίως είναι έργο και καθήκον του κάθε Υπουργού, του κάθε Υφυπουργού και του κάθε πολίτη να προσκομίζει στην Εισαγγελία στοιχεία, τα οποία άπτονται διοικητικών παραλείψεων ή αγγίζουν τα όρια του ποινικώς κολάσιμου ως γεγονότος που διαπράττεται από τον οποιονδήποτε.

Είναι αυτονόητο αυτό και νομίζω ότι και αυτό ορθώς έπραξε και ο συνάδελφος, ο κ. Βλάχος.

Αγαπητέ συνάδελφε, πολλά από τα θέματα που θίξατε το γνωρίζετε -γιατί ειλικρινά έχω αντιληφθεί τη γνώση στο θέμα και επειδή και εγώ είμαι από μία περιοχή όπου υπάρχουν πατατοπαραγωγοί, υπάρχει η παραγωγή της πατάτας- ότι άπτονται άλλου Υπουργείου.

Παρά ταύτα, όμως, εις ό,τι μας αφορά κατά τη δική μας πολιτική ευθύνη στην άσκηση των αρμοδιοτήτων μας στο Υπουργείο, γνωρίζετε ότι και κατά το παρελθόν -και πέρυσι, δεν είναι μακριά- στο βαθμό που μπορούσαμε να τους υποστηρίξουμε σε στοιχειώδεις, αν το θέλετε, βλάβες που είχαν υποστεί, τους στηρίξαμε και δια μέσου του ΕΛΓΑ και διαμέσου άλλων υποστηρικτικών διαδικασιών.

Στην Κεντρική μας δε Υπηρεσία στο Υπουργείο, νύχτα μέρα υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής για καταγγελίες εις ό,τι αφορά εισαγωγές και εις ό,τι αφορά δράσεις άλλου είδους που πρέπει να επιληφθούμε εμείς. Η πατάτα κατά την εισαγωγή της είναι ένα διατιμημένο προϊόν ή ελεγχόμενου κέρδους. Επομένως, κλιμακωτά, σε όλη τη διαδικασία, υπάρχει η δυνατότητα της ιχνηλασιμότητος. Από εκεί και ύστερα, ειλικρινά, ο καθείς, κατά την αρμοδιότητά του -και γιατί όχι- και κατά την πολιτική του και την προσωπική του ευθύνη, καλείται να υπηρετήσει αυτή τη διαδικασία της ιχνηλασιμότητος, ούτως ώστε επιτέλους, κάπου αυτός που φταίει, μεσάζων ή οτιδήποτε άλλο, να είναι αυτός που θα τιμωρηθεί.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Εις ό,τι αφορά εμάς, λοιπόν, τους υποστηρίξαμε με ομάδες παραγωγών που τους υποστηρίζουμε με οικονομικούς πόρους για τη γραμματειακή τους υποστήριξη και την ηλεκτρονική τους υποστήριξη. Υπάρχουν περίλαμπρες ομάδες παραγωγών, όπως, παραδείγματος χάρη, στην πυρόπληκτη Ηλεία, όπου η ομάδα των παραγωγών εκεί κάνει θαύματα και είναι καλύτερα -και το ξέρετε καλύτερα- όχι μόνο επειδή είναι συγκροτημένη, αλλά διαπραγματεύεται καλύτερα και εμπορικά το προϊόν. Πρέπει αυτό το δρόμο, δυστυχώς, να τον ακολουθήσουν κατά τη δική τους εταιρική ευθύνη, θα έλεγα, αλλά και βεβαίως, εφόσον παραστεί ανάγκη, εμείς θα τους υποστηρίξουμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ολοκληρώστε κύριε Υπουργέ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Στην παραγωγική διαδικασία, ό,τι είναι δυνατόν να το κάνουμε, να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνουμε. Είμαστε σε επαφή και θα το κάνουμε.

Ευχαριστώ.