Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/06/2008

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, o Στ. Λεουτσάκος, μέλος της Π.Γ. και ο Πανάγος Γεωργόπουλος, μέλος Ν.Ε. Πειραιά ΣΥΝ, συναντήθηκαν σήμερα με τον Δήμαρχο Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα, για τα προβλήματα που αφορούν στον Δήμο του Πειραιά.

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις:

Π. ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Είχαμε την τιμή σήμερα να κληθούμε από τον Πρόεδρο του ΣΥΝ για να του εκθέσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Πειραιά. Ο δήμος Πειραιά δεν αντιμετωπίζει μόνο οικονομικά προβλήματα, αλλά αντιμετωπίζει πολλά και σημαντικά.

Σ΄ αυτό το επίπεδο ενημερώσαμε τον Πρόεδρο. Βεβαίως βρήκαμε ανταπόκριση. Ενημερώσαμε και για την κινητοποίηση που ετοιμάζουμε την Παρασκευή στις 13 Ιουνίου στο λιμάνι του Πειραιά. Και θέλω να πιστεύω ότι και ο ΣΥΝ θα βρίσκεται στο πλευρό μας, γιατί τα προβλήματά μας -επαναλαμβάνω- δεν είναι μόνο οικονομικά. Είναι οδικά, είναι τουριστικά, είναι ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Αλλά το κυριότερο είναι ότι ο Πειραιάς βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και αν δεν κινητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία, δεν πρόκειται ποτέ να βγούμε απ΄ αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με το δήμαρχο του Πειραιά, ο οποίος μας ανέλυσε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος του Πειραιά.

Στο δήμο του Πειραιά αντικατοπτρίζεται σήμερα η χρεοκοπία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χρεοκοπία οικονομική, πολιτική και κοινωνική.

Οι τελευταίες κυβερνήσεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ., έχουν οδηγήσει την Τ.Α. στο χείλος του γκρεμού. Η παρακράτηση των κεντρικών αυτοτελών πόρων είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες της οικονομικής χρεοκοπίας των μεγάλων δήμων της χώρας. Κι όσο δεν ανταποκρίνεται η πολιτεία στις υποχρεώσεις της απέναντι στους δήμους, τόσο αυτά τα προβλήματα θα οξύνονται. Δεν μπορούμε να μιλάμε για διοικητική μεταρρύθμιση, όταν έχουμε τους δήμους να βρίσκονται σε μία κατάσταση οικονομικής χρεοκοπίας και να αναγκάζονται να παίρνουν μεγάλα δάνεια προκειμένου να πληρώσουν τους μισθούς του προσωπικού τους. Είναι αδιανόητο να μιλάμε για διοικητική μεταρρύθμιση όταν δεν μπορούμε να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα που έχουν σήμερα οι δήμοι.

Ο Παν. Φασούλας και ως δήμαρχος του Πειραιά προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες κινητοποιήσεων, διεκδικήσεων. Σ΄αυτές τις κινητοποιήσεις και στο βαθμό που θα έχουν ως αίτημα να αλλάξει πολιτική το κράτος απέναντι στην Τ.Α. εμείς θα συμπαρασταθούμε. Θεωρούμε ότι το επόμενο διάστημα πρέπει η κυβέρνηση να ασχοληθεί μ΄ αυτά τα προβλήματα. Και είναι αδιανόητο σήμερα να βλέπουμε ότι ξεπουλάμε το δημόσιο πλούτο. Πρόσφατο παράδειγμα ήταν η εκποίηση δημόσιου πλούτου στο λιμάνι του Πειραιά. Το λιμάνι που το πήραν οι κινέζοι. Και βεβαίως και άλλα παραδείγματα εκποίησης του δημόσιου πλούτου. Και να έχουμε δήμους που να βρίσκονται στα όρια της λειτουργίας τους. Διότι, αν αυτή τη στιγμή ο δήμος του Πειραιά δεν μπορεί να πληρώσει τη μισθοδοσία του προσωπικού, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως δήμος.

Νομίζουμε ότι οι δήμοι, οι μεγάλοι δήμοι της χώρας δεν πρέπει να έχουν την τύχη της Ολυμπιακής, για παράδειγμα, όπου τεράστια χρέη του κράτους πήγαν στις καλένδες και σήμερα βρίσκεται η Ολυμπιακή Αεροπορία στα όρια της κατάρρευσης. Εκτός αν ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Καραμανλής έχουν ως εναλλακτική λύση την ιδιωτικοποίηση και των δήμων. Να πουλήσουμε το δήμο Πειραιά στους Κινέζους, που πήραν και το λιμάνι, μπας και γίνει ανταγωνιστικός. Αυτά όμως είναι αστεία πράγματα.

Είναι αναγκαίο να αποδοθούν τα χρωστούμενα της πολιτείας στους δήμους. Κι αυτό θα μπορούσε να είναι μια πρώτη ανάσα για το δήμο Πειραιά και για τους άλλους μεγάλους δήμους που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ούτως ώστε να μπορέσoυν να σχεδιάσουν ένα μέλλον προς όφελος των δημοτών, προς όφελος των πολιτών, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

To Γραφείο Τύπου