Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/06/2008

Αφόρητη η κατάσταση από τη λυματολάσπη στην περιοχή της ΕΕΛΘ Σίνδου

Ερώτηση Μ.Παπαγιαννάκη, Λ.Αμμανατίδου προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Η πλημμελής λειτουργία του βιολογικού σταθμού (ΕΕΛΘ) στο Καλοχώρι  έχει κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα σε Σίνδο, Καλοχώρι, Μαγνησία και Διαβατά. Η διακοπή μεταφοράς της λυματολάσπης στους Ταγαράδες, εδώ και δύο χρόνια περίπου, έχει προκαλέσει τη συσσώρευση 120.000 τόνων , δημιουργώντας εστίες μόλυνσης και δυσοσμίας τόσο στους χώρους όπου λειτουργεί ο βιολογικός όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Πέρα όμως από την έντονη δυσοσμία που αναδύεται, η λυματολάσπη αποτελεί και εστία μικροβιολογικής ρύπανσης.

Η έκθεση της  λυματολάσπης  για μήνες χωρίς να υπόκειται καμία επεξεργασία, αφενός  επιβαρύνει το περιβάλλον και αφετέρου απειλεί τη δημόσια υγεία. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους εργαζομένους στον βιολογικό καθαρισμό, αλλά και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Σίνδου και του Καλοχωρίου.

Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων προβλέπει μονάδα ξήρανσης η οποία δυστυχώς ως έργο δεν έχει ακόμη δημοπρατηθεί, προφανώς λοιπόν η λειτουργία των εγκαταστάσεων γίνεται  χωρίς άδεια και χωρίς να τηρείται η σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία! Επειδή η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και του υπεδάφους της ευρύτερης περιοχής εναπόθεσης πραγματοποιείται εδώ και μήνες, η επίσπευση των απαραίτητων ενεργειών παύσης αυτής της διαδικασίας είναι μονόδρομος!

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Γιατί καθυστερεί η δημοπράτηση του έργου κατασκευής της μονάδας ξήρανσης;

- Ασκείται κάποιος έλεγχος και από ποιόν για τη μη τήρηση της σχετικής  περιβαλλοντικής νομοθεσίας;

- Υπάρχει καμία μελέτη διαχείρισης της λυματολάσπης που ως περαιωμένο έργο να μπορεί να συνεισφέρει στην παραγωγή ενέργειας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου