Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/06/2008

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του πληθωρισμού από την ΕΣΥΕ για τον μήνα Μάη στο 4,9%, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η νέα πρωτοφανής για τα τελευταία δέκα χρόνια εκτίναξη του πληθωρισμού το Μάη στο 4,9%, έρχεται να καταδείξει ότι ο επίσημος, αν και σαφώς υποεκτιμημένος, τιμάριθμος καλπάζει μήνα με το μήνα ανεξέλεγκτα, ενώ η πραγματική ακρίβεια σαρώνει τις αγορές και λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα.

Η νέα εκτίναξη του πληθωρισμού και το όργιο της ακρίβειας δεν οφείλονται μόνο στη διεθνή κερδοσκοπική καπιταλιστική κρίση αλλά και στην αισχροκέρδεια και τα καρτέλ που κυριαρχούν στις εγχώριες αγορές.

Ζούμε την πλήρη και παταγώδη αποτυχία των νεοφιλελεύθερων δογμάτων περί απελευθερωμένων αγορών και τιμών που θα πέφτουν χάρις στον (ανύπαρκτο) ανταγωνισμό αλλά και την τραγική αποτυχία των δήθεν μέτρων της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, που αποδεικνύονται επικοινωνιακές πομφόλυγες.

Σήμερα, το πρόβλημα της καλπάζουσας, ανεξέλεγκτης ακρίβειας, ιδιαίτερα στα τρόφιμα και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικό εφιάλτη για τη λαϊκή οικογένεια, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η κυβέρνηση εφαρμόζει εισοδηματική πολιτική σκληρής λιτότητας για μισθούς και συντάξεις και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) υπέγραψε, εν μέσω πληθωριστικής κρίσης, μια απαράδεκτη και μάλιστα διετή συμφωνία για τους χαμηλόμισθους.

Αυτή την ώρα παίρνουν άκρως επείγουσα σημασία οι προτάσεις του ΣΥΝ για αυστηρά και ουσιαστικά μέτρα ελέγχου των τιμών και χορήγησης διορθωτικού ποσού σε μισθούς και συντάξεις, πρώτα απʼ όλα στους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και ιδιαίτερα τους ανέργους.

Τα αιτήματα αυτά, που συνδέονται σήμερα με την επιβίωση πλατιών λαϊκών στρωμάτων, μόνο αν γίνουν υπόθεση μεγάλων ενωτικών ταξικών αγώνων και κινημάτων μπορεί να γίνουν πράξη. Σε αυτούς τους αγώνες φιλοδοξεί να πρωτοστατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

To Γραφείο Τύπου