Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/06/2008

Κομισιόν: Oι αλιείς που πλήττονται από την εμφάνιση φυτοπλαγκτόν μπορούν να αποζημιωθούν από πόρους του ΚΠΣ

Η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτήσει με κοινοτικούς πόρους δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινόμενου

Απάντηση του Επιτρόπου Μπoργκ στον Δημ. Παπαδημούλη

Η ελληνική κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να αποζημιώσει με χρήματα του Γ΄ΚΠΣ τους παράκτιους αλιείς της Βορείου Ελλάδας που αδυνατούν να ασκήσουν το επάγγελμα τους  λόγω της έντονης εμφάνισης φυτοπλαγκτόν στο Θρακικό πέλαγος. Αυτό επισημαίνει ο αρμόδιος Επίτροπος Aλιείας κ. Μπόργκ,  απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, με  την ερώτησή του, ζητούσε να πληροφορηθεί εάν υπάρχει δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των παράκτιων αλιέων της περιοχής από κοινοτικούς πόρους, προκειμένου να υπάρξει μερική αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος που αντιμετωπίζουν λόγω της έντονης παρουσίας του φυτοπλαγκτόν

Στην απάντηση του ο κ. Μπόργκ επισημαίνει ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών να εντάξουν την αποζημίωση των πληγέντων αλιέων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει  ότι «οικονομική αποζημίωση για προσωρινή παύση δραστηριοτήτων προβλέπεται από το μέτρο 4.5 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2000-2006, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το χρηματοδοτικό μέσο προσανατολισμού της αλιείας (ΧΜΠΑ), και από τον άξονα προτεραιότητας 1 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ). Η απόφαση για χρήση αυτής της δυνατότητας παραμένει στη δικαιοδοσία του ελληνικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο είναι, επίσης, αρμόδιο για θέματα αλιείας»

Ο Επίτροπος στη  απάντηση του επίσης αναφέρει την δυνατότητα που έχουν οι ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε συγχρηματοδοτούμενες από κοινοτικούς πόρους δράσεις για την απορύπανση των ακτών από το φυτοπλαγκτόν. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «δράσεις για την απορρύπανση των ακτών θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Περιβάλλον», το οποίο  συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: «Η οικονομική ζημιά που υφίστανται οι αλιείς  από την έντονη εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν στο θρακικό πέλαγος είναι εξαιρετικά σημαντική. Η Κομισιόν θεωρεί δίκαιο το αίτημα των ψαράδων για οικονομική αποζημίωση και υποδεικνύει την δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι του ΚΠΣ.  Το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ήδη αργήσει να υποβάλει το σχετικό αίτημα. Ας το πράξει έστω και τώρα»

To Γραφείο Τύπου