Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/06/2008

Ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΝ, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΝ στη Ν. Πέραμο Αττικής: Ο έλεγχος της ακρίβειας και η ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος κεντρικό πολιτικό ζήτημα.

Ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΝ, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΝ στη Ν. Πέραμο Αττικής, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το θέμα της ακρίβειας αποτελεί την κορυφή του «παγόβουνου» που έχει ως βάση του τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Οι μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής είναι προϊόν της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας των διαφόρων καρτέλ και των πολυεθνικών που δρουν στους βασικούς κρίκους της «τροφικής αλυσίδας». Ιδιαίτερα η ακρίβεια πλήττει ιδιαίτερα σκληρά τα φτωχά λαϊκά στρώματα (χαμηλόμισθους, συνταξιούχους ανέργους, νέους των 500 ? και 600 ?, οικονομικούς μετανάστες, αυτοαπασχολούμενους και ειδικές κοινωνικές ομάδες χαμηλού εισοδήματος). Τα αδιέξοδα των λαϊκών οικογενειών εντείνονται από τις μεγάλες ανατιμήσεις των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, τη βαριά έμμεση φορολογία, τα αρνητικά επιτόκια στις λαϊκές αποταμιεύσεις, τις ανατιμήσεις στα εισιτήρια, διόδια, κά.

Η κυβέρνηση εξάγγειλε 41 μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας, που κανένα δεν βάζει φραγμό στην αισχροκέρδεια, ούτε ανακουφίζει το λαϊκό εισόδημα. Οι επιλεκτικές μειώσεις τιμών ορισμένων εταιρειών σε συγκεκριμένα είδη, αποτελούν μικρό κλάσμα των μεγάλων ανατιμήσεων που έχουν προηγηθεί!!! Κυβέρνηση και μεγάλες επιχειρήσεις προσπαθούν να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» και να διαιωνίσουν την ασυδοσία των καρτέλ. Οι «συμφωνίες κυρίων» δεν είναι καινούργιες. Έγιναν και στο παρελθόν από τις κυβερνήσεις Σημίτη χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Για την αντιμετώπιση της αχαλίνωτης ακρίβειας, πρέπει :

•    Να μπει έλεγχος στο κόστος, στις τιμές και στα ποσοστά κέρδους των βασικών ειδών πλατιάς κατανάλωσης

•    Να χτυπηθούν τα καρτέλ και οι μονοπωλιακές δομές αγοράς

•    Να επιβληθεί διατίμηση σε βασικά είδη διατροφής

•    Να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι σε είδη διατροφής

•    Να παγώσουν τα τιμολόγια των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας

•    Να μειωθεί δραστικά η ψαλίδα τιμών μεταξύ παραγωγού- καταναλωτή

•    Να μπουν οι συνεταιρισμοί σε όλο το κύκλωμα παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, κά.

•    Τέλος να εφαρμοστούν συστηματικοί έλεγχοι της ποιότητας τροφίμων και αυστηρή πάταξη της νοθείας σε βάρος των καταναλωτών.

Ωστόσο η ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από την ακρίβεια προϋποθέτει και μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, με άμεση χορήγηση διορθωτικού ποσού 300 ? στους μισθωτούς και συνταξιούχους (τα 200 το 2008 και 100 τον επόμενο χρόνο), η ενίσχυση των ανέργων με καθιέρωση εισοδήματος στο 80% του κατώτατου μισθού, χορήγηση δωρεάν κάρτας μεταφοράς, κά.

Για την προώθηση των παραπάνω μέτρων, χρειάζεται δραστήρια παρέμβαση των συνδικαλιστικών, καταναλωτικών και κοινωνικών οργανώσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο ΣΥΝ έχει θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής του δράσης τα ζητήματα της ακρίβειας και ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος. Στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων και επιδιώκει την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών για τη συνολική ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.