Skip to main content.
08/06/2008

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ TA ΒΑΛΚΑΝΙΑ. 'Αρθρο του Πάνου Τριγάζη, μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ, στην Κυριακάτικη ΑΥΓΗ

Με τον ελληνικό λαό σε «κλοιό» ακρίβειας και αντιμέτωπο με μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων και «θεραπείες - σοκ», όπως αυτή που θέλει να εφαρμόσει ο Υπουργός Παιδείας στα Πανεπιστήμια, είναι επόμενο μεγάλα διεθνή προβλήματα και θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας να έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Άλλωστε, πολλά απ΄αυτά «δεν πουλάνε» κατά το δημοσιογραφικώς λεγόμενο.

Ωστόσο, σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις και στα θέματα αυτά. Μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε τις πολυσυζητημένες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, την επίσκεψη Σαρκοζί ως επόμενου προέδρου της Ε.Ε., αλλά και ως «πλασιέ» πολυδάπανων οπλικών συστημάτων, την ανάδειξη του Μπαράκ Ομπάμα ως υποψηφίου των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, τη διάσκεψη για την πείνα της Οργάνωσης Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ στη Ρώμη, τις αποκαλύψεις για «πλωτά Γκουαντάναμο» των ΗΠΑ, τη δήλωση Μπερίσα ότι προσφέρεται να μετατρέψει την Αλβανία σε «πυρηνική αποικία» της Ιταλίας, κ.α.

Για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας οι προκλήσεις είναι μεγάλες και σ΄αυτές δεν ανταποκρίνονται, κατά τη γνώμη μας, οι επιλογές της κυβέρνησης της Ν.Δ. που χαρακτηρίζονται από τον συντηρητισμό και τον φιλοατλαντισμό του κυβερνώντος κόμματος. Επομένως, όπως για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, έτσι και για την εξωτερική πολιτική η ριζοσπαστική αριστερά οφείλει να προβάλλει τις δικές της εναλλακτικές προτάσεις.

Ο ΣΥΝ έχει στο ενεργητικό του σημαντικές ιδέες και πρωτοβουλίες για τα Βαλκάνια και τώρα κάνει ένα ακόμα βήμα, οργανώνοντας Βαλκανική Διάσκεψη του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στη Θεσσαλονίκη. Το σύνθημα του 2ου Συνεδρίου του ΚΕΑ «Building Alternatives» (Οικοδομώντας Eναλλακτικές) θέλουμε να έχει εφαρμογή και στην περιοχή μας

Εχουμε επίγνωση των δυσκολιών. Η βαλκανική αποτελεί περιοχή μεγάλων ανισοτήτων και «υψηλού κινδύνου», μετά και τη μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου με την οποία η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι αντίθετη. Πολλές πληγές των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας -με αποκορύφωμα το πόλεμο του ΝΑΤΟ το 1999-παραμένουν ανοιχτές.

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι η περιοχή αναδεικνύεται σε κρίσιμο ενεργειακό σταυροδρόμι δημιουργεί δυνατότητες, αλλά και κινδύνους μετατροπής της σε πεδίο νέων διεθνών ανταγωνισμών. Επιπλέον, πηγή ανησυχιών αποτελούν τα σχέδια σειράς Βαλκανικών χωρών για τη δημιουργία νέων πυρηνικών εργοστασίων, παρότι η περιοχή μας είναι πλούσια σε ανανεώσιμες πηγές.

Την ίδια ώρα, η βαλκανική χαρακτηρίζεται από ισχυρές αλληλεξαρτήσεις οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν το υπόβαθρο για κοινά οράματα και νέους κοινούς αγώνες για ένα ειρηνικό και αλληλέγγυο μέλλον των λαών και των χωρών της. Η κοινή ασφάλεια και η συνανάπτυξη είναι η επιταγή της εποχής μας.

Στη βάση αυτή πρέπει να αναζητηθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις σε προβλήματα και εντάσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στις σχέσεις χωρών της περιοχής, όπως η διαφορά Ελλάδας -ΠΓΔΜ για την ονομασία της γείτονος, μακριά από πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε» ισχυρών εξωβαλκανικών δυνάμεων και εθνικιστικά μίση.

Εχουμε προτάσεις για την ανάπτυξη της Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το δικό μας όραμα δεν είναι τα Βαλκάνια των «μπίσνες» και των ασύδοτων ελεύθερων αγορών. Δεν είναι μια ανάπτυξη που αφήνει πίσω της κοινωνικά και οικολογικά ερείπια. Δεν είναι η «οικονομική διείσδυση», αλλά η συνανάπτυξη. Θέλουμε μια Βαλκανική συνεργασία με τις κοινωνίες και τα κινήματα στην πρώτη γραμμή. Στο πλαίσιο αυτό, μπορούν και οι διασυνοριακές συνεργασίες να αποβούν εξαιρετικά ωφέλιμες.

Επίσης, προτείνουμε έναν «Βαλκανικό Οικολογικό Χάρτη» ως ένα κοινό πλαίσιο αρχών και δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, με το βλέμμα στο μέλλον, που είναι . συνυφασμένο με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και νέες επιλογές ανάπτυξης με βάση την αειφορία.

Το πιεστικό ερώτημα που αναδύεται και από τις εξελίξεις στην περιοχή μας είναι αν θα συνεχιστεί η ευρωατλαντισμός ή θα υπάρξει ένα σύστημα πανευρωπαϊκής ασφάλειας, με βάση τον ΟΑΣΕ και τις αρχές του. Η δική μας απάντηση βρίσκεται στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος και γι΄αυτό είμαστε κατά του ΝΑΤΟ και της διεύρυνσής του. Παράλληλα διεκδικούμε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Αριστερά ένα «Βαλκανικό Ελσίνκι».

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι υπεύθυνος του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ