Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/06/2008

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΝ ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΑΧΑΪΑ-ΗΛΕΙΑ || ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους Νίκο Τσούκαλη,  βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, Πάνο Τριγάζη και Γιάννη Πρωτονοτάριο, μέλη της ΚΠΕ του Συνασπισμού, επισκέπτεται σήμερα τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας.

Μαζί τους, από το μεσημέρι και μετά, θα είναι και ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαζάχος.

Το πρωί ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε  το νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» της Πάτρας  και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

« ...Πράγματι γίνεται η εκκένωση του νοσοκομείου. Ήταν μία απόφαση που χρειάστηκαν πολλές ημέρες για να ληφθεί. Αρχικά είχαν πει ότι δεν χρειάζεται να εκκενωθεί το νοσοκομείο γιατί είναι ασφαλές. Υπήρξαν τέσσερεις γνωματεύσεις επιστημόνων. Οι τρεις απ΄ αυτές έλεγαν ότι υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας. Τελικά μετά από πέντε ημέρες αποφασίστηκε η εκκένωση του νοσοκομείου.

Το ζήτημα σε σχέση με το νοσοκομείο είναι να υπάρξει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ανακατασκευής, επισκευής των ζημιών, των βλαβών προκειμένου να επαναλειτουργήσει το νοσοκομείο.   Κι αυτό δεν είναι μονάχα για την περίπτωση του «Αγ. Ανδρέα», αλλά και για δεκάδες δημόσια κτίρια τα οποία έχουν πληγεί από τον σεισμό.  Δεν υπάρχουν επείγουσες διαδικασίες ανακατασκευής, επισκευής.

Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να συμπαρασταθούμε απλά στους πληγέντες, αλλά για να πούμε ότι χρειάζεται ένας προγραμματισμός μακροχρόνιος, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περιβαλλοντικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης αλλά και ανασυγκρότησης οικονομικής και κοινωνικής στις περιοχές που έχουν πληγεί τόσο από το σεισμό όσο και από τις πυρκαγιές. Κι έχουμε την εμπειρία, μια πικρή εμπειρία από την αποκατάσταση των πληγέντων στις πυρκαγιές, διότι προθυμοποιήθηκε η κοινωνία των πολιτών -πάνω από 90 χιλιάδες δωρητές έδωσαν από το υστέρημά τους, μαζεύτηκαν 190 εκ.- αλλά μόλις 30 απ.΄ αυτά έχουν δοθεί για την αποκατάσταση των ζημιών, μόλις 150 σπίτια έχουν αποκατασταθεί από τις πυρκαγιές. Να μην γίνει το ίδιο και με τους πληγέντες από το σεισμό.

-    Σήμερα παίρνουν το επίδομα…..

Είναι θετικό ότι λαμβάνουν επίδομα και πρέπει να αποζημιωθούν στο 100% όλοι όσοι έχουν χάσει τις οικοσκευές τους και κυρίως να υπάρξει χρηματοδότηση στο 100% για την ανακατασκευή των σπιτιών. Θα πρέπει με διαδικασίες παράκαμψης της γραφειοκρατίας να δοθούν αυτά τα επιδόματα και κυρίως να υπάρξει και στήριξη για το αύριο. Διότι δεν είναι μόνο η άμεση αποκατάσταση. Είναι και η επόμενη μέρα, που είναι πολύ σημαντική.

Στη συνέχεια θα περιοδεύσουμε σε μια σειρά από χωριά εδώ της περιοχής, στη Φώσταινα, το Νησί, τη Βάλβη. Θα καταλήξουμε στην Αμαλιάδα όπου θα δώσουμε συνέντευξη Τύπου. Έχουμε μαζί μας και διακεκριμένους επιστήμονες. Πέρα από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ το Ν. Τσούκαλη, είναι εδώ ο Γ. Πρωτονοτάριος, καθηγητής Πολυτεχνείου. Θα συναντήσουμε στην πορεία τον καθηγητή τον κ. Παπαζάχο που θα έρθει μαζί μας και στη συνέντευξη αλλά και στην περιοδεία στα χωριά, προκειμένου να μιλήσει για τα μεγάλα ζητήματα από τη μια για τη σεισμική θωράκιση και τα μέτρα που πρέπει να πάρει η πολιτεία, από την άλλη όμως είναι να σταματήσουν κι αυτές οι φήμες και να έχουμε μια επιστημονική και τεκμηριωμένη άποψη για το τι γίνεται σε μια σεισμογενή περιοχή, και η πολιτεία πρέπει βεβαίως να μην τρέχει μετά από τους σεισμούς, αλλά να παίρνει τα μέτρα της πολύ έγκαιρα προκειμένου να προστατεύονται οι περιουσίες των κατοίκων αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι από πιθανές καταστροφές.

To Γραφείο Τύπου