Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/06/2008

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Σύσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα  και συνδικαλιστικών στελεχών του κόμματος πραγματοποιήθηκε σήμερα σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε. για τη δυνατότητα  επέκτασης του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας σε 60-65 ώρες ή και πέραν αυτών.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας δήλωσε:

«Το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε. πήρε χθες μια απόφαση που δεν θα τολμούσε να πάρει καμία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση σε όλη την Ευρώπη. Πήρε μια απόφαση που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, σχεδόν έναν αιώνα πίσω, την εποχή όπου, στα τέλη του 19ου αιώνα, αρχές του 20ου,  δεν υπήρχε θεσμοθετημένο ωράριο εργασίας και οι εργαζόμενοι δούλευαν 10, 11, 12 ώρες την ημέρα.

Αυτή η εξέλιξη βεβαίως δεν μας αιφνιδιάζει, γιατί είναι μια εξέλιξη που είχε προαναγγελθεί στην περίφημη στρατηγική της Λισαβόνας, ένα σχέδιο στο οποίο τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση ορκίζονται. Είναι όμως ένα σχέδιο το οποίο πρέπει κάπου να σταματήσει, διότι, αν δεν σταματήσει, αυτές οι αποφάσεις δεν θα έχουν τελειωμό.

Πρέπει να σταματήσει αυτή η κοροϊδία. Πρέπει να σταματήσουν να ονομάζουν την υπερεκμετάλλευση, ανταγωνιστικότητα.

Εμείς καλούμε όλους τους πολίτες, όλους τους εργαζόμενους, καλούμε τα συνδικάτα σε διαρκή αγώνα προκειμένου να αποτραπούν αυτές οι πολιτικές επιλογές που μας γυρίζουν πίσω την εποχή του εργασιακού μεσαίωνα.

Η κυβέρνηση φρόντισε με τη χθεσινή της στάση να έχει άλλοθι με την αποχή από την ψηφοφορία. Πιστεύουμε όμως ότι αυτή η αποχή ήταν εσκεμμένη, διότι ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο, βοήθησε προκειμένου να ληφθεί αυτή η απόφαση. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει -και δεν κρύβει- πίσω από τις αποφάσεις της Ε.Ε. τη δική της πολιτική. Μια πολιτική που είναι στοχευμένη. Άλλωστε με κάθε ευκαιρία, σε κάθε διεθνές συνέδριο παρέχει κάθε είδους διαβεβαίωση σε καλοθρεμμένους μάνατζερ ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, η ακόρεστη απληστία του μεγάλου κεφαλαίου.

Με κάθε ευκαιρία εμείς επαναλαμβάνουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Όμως θα ήθελα σ΄ αυτό το σημείο να τοποθετηθώ και σε μια σειρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις περίφημες προγραμματικές συγκλίσεις και να πω ότι το τελευταίο διάστημα ακούμε πάρα πολλά για συνεργασίες. Οι συνεργασίες όμως δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνουν και μια σειρά από κομβικά, καίρια ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, όπως αυτή η εξέλιξη που αφορά τις εργασιακές σχέσεις.

Ακούμε πολλά για συνεργασίες, αλλά για το ζήτημα της περίφημης flexicurity, μέρος του οποίου είναι και η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε., παρατηρούμε μια αμηχανία από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η λέξη αμηχανία είναι ένας επιεικής χαρακτηρισμός. Αυτή η αντιφατικότητα ίσως έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να δείχνει μια αλληλεγγύη στους Βρετανούς Εργατικούς που ηγούνται αυτής της προσπάθειας.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς καλούμε όλα τα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Δεν μπορεί σε τόσο κομβικά, μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία, την ευρωπαϊκή κοινωνία να βρίσκεται κανείς με τα πόδια σε δύο βάρκες, και με την πλευρά του νεοφιλελευθερισμού, αλλά, σε επίπεδο εξαγγελιών, και με την πλευρά της κοινωνίας και της εργασίας.

Καλούμε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της χώρας σ΄έναν διαρκή αγώνα και σ΄ έναν συντονισμό με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα προκειμένου να μην περάσει τελικά αυτή η Οδηγία.

Καλούμε, τέλος, τους ευρωβουλευτές της χώρας να πάρουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να μην περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή η Οδηγία που μας επιστρέφει στην εποχή του εργασιακού Μεσαίωνα.

To Γραφείο Τύπου