Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/06/2008

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, σε συγκέντρωση κατοίκων στην Κάτω Αχαγιά, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ηλεία και την Αχαϊα

O Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Νίκο Τσούκαλη,  βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, τον Πάνο Τριγάζη και τον Γιάννη Πρωτονοτάριο, μέλη της ΚΠΕ του Συνασπισμού, επισκέφθηκαν τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, σε ομιλία του σε συγκέντρωση κατοίκων στην Κάτω Αχαγιά, δήλωσε:

«...Το κρίσιμο είναι να μην συμβεί ό,τι συνέβη πριν ένα χρόνο με τις πυρόπληκτες περιοχές Δεν θέλουμε να καταστροφολογούμε Και δεν θέλουμε να τα παρουσιάζουμε όλα γκρίζα. Και η άμεση ανταπόκριση από τους μηχανισμούς της ΕΜΑΚ υπήρξε, και προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κατάσταση όσο το δυνατόν καλύτερα από τον κρατικό μηχανισμό. Και αυτή τη στιγμή το γεγονός ότι δίνονται τα επιδόματα είναι θετικό. Όμως δεν αρκούν αυτά. Διότι, η εμπειρία από την Ηλεία και από τις πυρκαγιές είναι πικρή εμπειρία. Όταν δεν έχεις τη δυνατότητα να δουλέψεις το χωράφι σου, δεν έχεις νερό, δεν έχεις τη δυνατότητα να συνεχίσεις την επιχειρηματική σου δραστηριότητα, ακόμα κι αν έχει επουλωθεί ένα μέρος της πληγής σου, που είναι το άμεσο, το ανακουφιστικό, με το τριχίλιαρο ή το δεκαχίλιαρο, δεν έχεις δυνατότητα προοπτικής σ΄ αυτόν τον τόπο.

Και έχουμε το παράδειγμα των πυροπλήκτων της Ηλείας, όπου σπεύσανε χιλιάδες άνθρωποι και δώσανε από το υστέρημά τους και μαζεύτηκαν 190 εκ. ?. Πόσα απ΄ αυτά σήμερα έχουν αποδοθεί σε δικαιούχους για να αποκατασταθούν οι πληγές; Οι μονιμότερες πληγές Και πόσα έχουν πάει σε ένα ολοκληρωμένο, συγκεκριμένο πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της περιοχής. Μόλις 30 εκ.  από τα 190…. Τα υπόλοιπα έχουν γίνει ομόλογα του δημοσίο.  Αυτά είναι συγκεκριμένα ντοκουμέντα.

Άρα λοιπόν,  εμείς δεν στεκόμαστε μόνο στις άμεσες κινήσεις. Βεβαίως πρέπει να γίνουν και αυτές. Και έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Θα καταθέσουμε και τα αιτήματα. Να κηρυχθεί ο νομός σεισμόπληκτος, αυτονόητο. Να αποζημιωθούν οι οικοσκευές και τα εμπορεύματα στο 100%.  Διότι αυτό σημαίνει ότι το κράτος η πολιτεία μεριμνά.

Το δεύτερο είναι, οι επισκευές στα σπίτια που δεν είναι κατοικήσιμα, να χρηματοδοτηθούν κατά 100%. Με υποσχέσεις δεν ξαναφτιάχνονται τα σπίτια και αυτό το ξέρουν πολύ καλά στην Ηλεία.

Και το τρίτο και το σημαντικότερο, κατά την άποψή μας, είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος μακροχρόνιος σχεδιασμός για την ανασυγκρότηση.  Διότι, αν δεν υπάρξει αυτός, τότε πολύ φοβούμαστε ότι θα γίνουμε μάρτυρες μιας εσωτερικής μετανάστευσης, θα ερημώσει η ύπαιθρος , θα ερημώσουν τα χωριά.

Εμείς θα προσπαθήσουμε, όχι απλώς να καταγράψουμε, αλλά θα διεκδικήσουμε αυτά τα αιτήματα και στη Βουλή.  Να στηρίξουμε αυτά τα διεκδικητικά αιτήματα, γιατί είναι δίκαια αιτήματα και πρέπει άμεσα να ικανοποιηθούν

To Γραφείο Τύπου