Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/06/2008

Καταβολή αποζημιώσεων σε πληγέντες αγρότες του Ν. Τρικάλων από ισχυρή χαλαζόπτωση

Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Η ισχυρή χαλαζόπτωση η οποία έπληξε  στις 9.6.2008 το Ν. Τρικάλων και ιδιαίτερα το Δημοτικό Διαμέρισμα Σερβωτών, του  δήμου Πελινναίων, έχει φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς της περιοχής, αφού, όπως εκτιμάται, οι ζημιές είναι καθολικές σε έκταση 1.000 περίπου στρεμμάτων με σιτηρά, αραβόσιτο, βαμβάκι και οπωροκηπευτικά είδη.

Η ζημιά στα ανωτέρω προϊόντα, τα οποία σημειωτέον ήταν έτοιμα για συγκομιδή, ισοδυναμεί με ολοκληρωτική καταστροφή για τους αγρότες των Σερβωτών και ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν όλα τα κτήματά τους στην πληγείσα περιοχή και μένουν κυριολεκτικά χωρίς καμμία πηγή εισοδήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ε.Λ.Γ.Α, το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας (Ε.Π.Χ.Π) θα εφαρμόζεται  από 1.4.08 έως 30.9.08 σε περιοχές προστασίας, μεταξύ των οποίων και η ανωτέρω, με σκοπό τη μείωση των ζημιών από τις χαλαζοπτώσεις, με τη χρήση ειδικά εξοπλισμένων αεροσκαφών και ραντάρ καιρού, σε 24ωρη βάση.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, τα ειδικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν, τη συγκεκριμένη  ημερομηνία, σύντομη πτήση στην περιοχή και ανεχώρησαν  τρείς ώρες πριν την εκδήλωση της χαλαζόπτωσης.

Με δεδομένο ότι η καταστροφή είναι ολοκληρωτική  και οι πληγέντες αγρότες  θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση καταβολή ικανοποιητικών αποζημιώσεων που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής   και το προσδοκώμενο κέρδος ανά στρέμμα;

- Για ποιο λόγο δεν λειτούργησε  αποτελεσματικά το  σύστημα Χαλαζικής Προστασίας;

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης