Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/02/2006

Σχετικά με την εμφάνιση της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με την εμφάνιση της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας, δήλωσε:

«Παίρνει διαστάσεις, τις οποίες δεν μπορεί κανείς να προβλέψει. Έχει μεγάλη σημασία και για την υγεία στη χώρα μας και για την στήριξη του μεγάλου κλάδου της πτηνοπαραγωγής. Να πάρουμε όλα τα επείγοντα μέτρα για την προφύλαξη και τη μη διάδοση της αρρώστιας και να στηρίξουμε τον τουρισμό από ενδεχόμενες πιέσεις που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε βάρος της χώρας μας, με μια εικόνα, ότι η Ελλάδα είναι ένας χώρος που έχει αναπτυχθεί η γρίπη των πουλερικών.

Εμείς ως ΣΥΝ, ανάμεσα στα άλλα μέτρα, προτείνουμε την άμεση και γρήγορη στελέχωση με κτηνιάτρους όλων των κρατικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών των Νομαρχιών κλπ.

Ζητάμε ένα κατεπείγον πρόγραμμα στήριξης της πτηνοτροφίας η οποία πλήττεται ιδιαίτερα σήμερα με την μεγάλη μείωση της κατανάλωσης. Να μην περιοριστεί αυτό το πρόγραμμα μόνο στις μεγάλες μονάδες, αλλά να πάρει υπόψη τις μικρές και μεσαίες μονάδες που υπάρχουν και στην Ήπειρο και στην Εύβοια.

Επίσης, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μια προσωρινή τουλάχιστον απαγόρευση του κυνηγιού, με την έννοια ότι, όπως βλέπουμε φορέας της γρίπης είναι τα αποδημητικά πουλιά. Και αυτό, πρώτα απ΄ όλα για την προστασία των ίδιων των κυνηγών από ενδεχόμενο μεταφοράς του ιού.

To Γραφείο Τύπου