Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/02/2006

Απαντήσεις αρμοδιων Υπουργών σε ερώτηση Αλ.Αλαβάνου για τις λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Σε ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Αλ. Αλαβάνου σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο της αυτοτελούς λειτουργίας των Λαϊκών Βιολογικών Αγορών απάντησαν οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης.

Με την ερώτησή του ο Πρόεδρος του ΣΥΝ καλούσε τους αρμόδιους υπουργούς να εξετάσουν τις προτάσεις των φορέων των βιοκαλλιεργητών και των καταναλωτών που ζητούν στις Πρότυπες Λαϊκές Αγορές να πωλούνται μόνο βιολογικά προϊόντα και προτείνουν διαδικασίες και ελέγχους που θα διασφαλίζουν τον καταναλωτή από κάθε είδους καταστρατήγηση των κανόνων πιστοποίησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων.

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός κ. Αλ. Κοντός είναι σαφής: «Σύμφωνα με τον Καν. ΕΟΚ 2092/91 τα βιολογικά παραγόμενα προϊόντα πωλούνται σε σφραγισμένες συσκευασίες. Δεν απαιτείται σφραγισμένη συσκευασία στην περίπτωση απευθείας πώλησης από τον παραγωγό ή τον παρασκευαστή, στον τελικό καταναλωτή, όταν η επισήμανση επιτρέπει τον σαφή και αδιαμφισβήτητο προσδιορισμό του προϊόντος, το οποίο αφορά η ένδειξη.

Ως εκ τούτου, βιολογικά παραγόμενα προϊόντα σε μη σφραγισμένη συσκευασία μπορούν να πωλούν μόνον αγρότες βιοκαλλιεργητές, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης που καθορίζεται από τον Καν ΕΟΚ 2092/91. 'Αποψη των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πως η πώληση βιολογικών προϊόντων μαζί με συμβατικά καλλιεργούμενα γεωργικά προϊόντα, σε ενιαίο χώρο, δεν διασφαλίζει τον σαφή και αδιαμφισβήτητο προσδιορισμό του προϊόντος ως βιολογικού»

Στην απάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γ. Παπαθανασίου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

«κανόνες «αυτορύθμισης» επικουρικά μπορούν να εφαρμόζονται και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις υποχρεώσεις όλων των παραγωγών να ακολουθούν την εκάστοτε υφιστάμενη νομοθεσία»,

«τα βιολογικά προϊόντα σε ότι αφορά την διακίνησή τους στις λαϊκές αγορές πρέπει να υπακούουν στους ίδιους κανόνες που έχουν θεσπισθεί από τον Ν 2323/95»

«ο Καν 2092/91 προάγει την ανάγκη ελέγχου και πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων από την παραγωγή μέχρι και την διάθεση, αλλά δεν σημαίνει ότι παρεμβαίνει στον τρόπο οργάνωσης, λειτουργίας και εποπτείας των αγορών»

«ζητήθηκε από τους δημάρχους όλης της χώρας η αποστολή στοιχείων σχετικά με τη λειτουργία βιολογικών αγορών στις περιοχές τους και η άποψή τους για ζητήματα όπως η πιθανή χωροθέτηση Λαϊκών Αγορών Βιολογικών Προϊόντων χωριστά από τις συμβατικές, το απογευματινό ωράριο, το διευρυμένο ωράριο των συμβατικών λαϊκών αγορών».

To Γραφείο Τύπου