Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/06/2008

Καθόλου πειστικές οι δικαιολογίες επικαλέσθηκε η Υφυπουργός Απασχόλησης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Θ.Λεβέντη, προκειμένου να εξηγήσει το λουτρό αίματος που προκαλούν στην περιοχή του Θριασίου, όπως και όλης της χώρας τα εργατικά ατυχήματα.

Συγκεκριμένα έχουν σκοτωθεί σε εργατικά ατυχήματα στο Θριάσιο, από την αρχή του χρόνου, οκτώ (8) εργαζόμενοι με τελευταία τα θύματα στις τσιμεντοβιομηχανίες «ΤΙΤΑΝ» και «ΧΑΛΥΨ».

Αιτία, όπως ετόνιχε ο κ. Λεβέντης, είναι η ολιγωρία της Πολιτείας και η ανεπάρκεια των ελεγκτικών της μηχανισμών, αλλά και η εγκληματική ασυδοσία των εργοδοτών οι οποίοι χρησιμοποιούν υπεργολάβους. Αυτοί με τη σειρά τους επενοικιάζουν ανειδίκευτους, συχνά αλλοδαπούς, εργάτες τους οποίους χρησιμοποιούν σε άκρως εξειδικευμένες εργασίες, χωρίς κανένα ωράριο, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας, με εξευτελιστικούς μισθούς και κατά κανόνα ανασφάλιστους.-

Η κα Καλατζάκου ισχυρίσθηκε ότι το Υπουργείο Απασχόλησης παρακολουθεί στενά με τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς και το Θριάσιο και ότι στους παραβάτες επιβάλλονται βαρύτατα πρόστιμα που φθάνουν … το αστρονομικό ποσό των 10.000 ευρώ για το «ΤΙΤΑΝ» και συνολικά τα 170.000 ευρώ για όλο το 2007 και όλους τους βιομηχάνους του Θριασίου.

Έλεος κα Υπουργέ, τους γονατίσατε τους ανθρώπους. Για ένα νεκρό και μερικές δεκάδες τραυματίες κάθε εβδομάδα να τους εξαντλήσουμε και ολότελα τους ανθρώπους;


Πρακτικά Βουλής 12ης/6/2008 από την επίκαιρη ερώτηση για τα εργατικά ατυχήματα του Θριασίου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Εισερχόμαστε στη συζήτηση της με αριθμό 1058/9-6-2008 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτής του Συνασπισμούς Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανάσιου Λεβέντη προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την έξαρση των εργατικών ατυχημάτων στο Θριάσιο Πεδίο κ.λπ..

Κύριε Λεβέντη, οφείλω να πω ότι αυτήν τη φορά η επίκαιρη ερώτησή σας είναι ευανάγνωστη και συνοπτική.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Έλαβα σοβαρά υπʼ όψιν τις συστάσεις σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Σας ευχαριστώ θερμά. Είχατε μία αδυναμία στις πιο μικρές γραμματοσειρές και αυτό δυσκόλευε την ανάγνωση.

Αναλυτικότερα, η επίκαιρη ερώτηση του κ. Λεβέντη έχει ως εξής:

«Τα δύο νέα σοβαρά εργατικά ατυχήματα που έλαβαν χώρα στην Ελευσίνα στις 26.5.2008 και που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο δύο εργαζομένων στα λατομεία ΧΑΛΥΨ και στο χώρο του λιμανιού της ΤΙΤΑΝ Α.Ε., φέρνουν στην επιφάνεια της εγκληματικές ευθύνες των εργοδοτών, που καταπατούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, στο όνομα του κέρδους.

Ήδη από την αρχή του χρόνου στο Θριάσιο Πεδίο, οι εργαζόμενοι πλήρωσαν φόρο αίματος με οκτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Παράλληλα, αναδεικνύεται εκ νέου το ζήτημα της έλλειψης και της υπολειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας, ώστε να αποτρέπονται και να προλαμβάνονται τέτοια ατυχήματα.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε να υποχρεωθούν οι εργοδότες να εφαρμόζουν τη νομοθεσία που έχει σχέση με την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας;

Είναι στις προθέσεις τους να στελεχώσουν άμεσα, όπως έχουν υποχρέωση, τις ελεγκτικές υπηρεσίες της πολιτείας με όλο το αναγκαίο και εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να επιτελέσουν το έργο τους προς όφελος των εργαζομένων στο Θριάσιο Πεδίο, αλλά και σε όλους τους χώρους εργασίας ανά την επικράτεια;».

Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Λεβέντη θα απαντήσει η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κυρία Καλαντζάκου.

Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε και πάλι το λόγο.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, η Κυβέρνηση τον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας τον έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα στο γενικό πλαίσιο αναβάθμισης της ποιότητας της απασχόλησης, με στόχο τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Πολλές φορές έχω απαντήσει πάνω σε αυτά τα θέματα και πραγματικά μου δίνετε την ευκαιρία, με αυτές τις επίκαιρες ερωτήσεις, να βλέπω πόσο τακτικά και συνεχώς αυξανόμενοι είναι οι έλεγχοι –ένα από τα εργαλεία που έχουμε- οι οποίοι θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση αυτής της ποιότητας στην απασχόληση, αλλά και των συνθηκών υγείας και ασφάλειας.

Η πολιτεία, λοιπόν, μέσω του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και των εξειδικευμένων υπηρεσιών του, προάγει τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, καθορίζοντας την εθνική πολιτική. Αυτή βασίζεται στην τριμερή εκπροσώπηση και τον κοινωνικό διάλογο. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ισόρροπη συμμετοχή εργαζομένων και εργοδοτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η υλοποίηση της πολιτικής για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία πραγματοποιείται μέσω του εθνικού συστήματος, που περιλαμβάνει κυβερνητικούς φορείς, οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, υπηρεσίες ασφάλειας και υγείας.

Βασικός στόχος της τεχνικής και υγειονομικής επιθεώρησης του ΣΕΠΕ είναι η πρόληψη και η συνεχής μείωση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και του εργασιακού περιβάλλοντος και η προώθηση μέτρων για τη διαφύλαξη και την προαγωγή της υγείας των εργαζομένων.

Η ελεγκτική δράση της τεχνικής και υγειονομικής επιθεώρησης του ΣΕΠΕ είναι η βασικότερη λειτουργία της. Οι έλεγχοι διενεργούνται, με βάση το πρόγραμμα δράσης που καταρτίζεται στις αρχές κάθε χρόνου, μετά από διαβούλευση με εκπροσώπους των εργαζομένων και εργοδοτών, στα πλαίσια του συμβουλίου κοινωνικού ελέγχου επιθεώρησης της εργασίας, το οποίο συνεδριάζει τακτικά, ανά εβδομάδα, στην κεντρική υπηρεσία του ΣΕΠΕ.

Για την κατάρτιση του προγράμματος λαμβάνεται υπόψη η επικινδυνότητα, η παραβατικότητα, ο αριθμός και η κατανομή των επιχειρήσεων, ο αριθμός των εργαζομένων, τα ατυχήματα και οι καταγγελίες, καθώς και τα προβλήματα που αναδεικνύονται από νέες μορφές εργασίας, σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές.

Κύριε συνάδελφε, επειδή στην επίκαιρή σας ερώτηση αναφέρεστε σε έλλειψη ελέγχου της πολιτείας στη συγκεκριμένη περιοχή, θα σας δώσω μερικά στοιχεία από την ελεγκτική δραστηριότητα της αρμόδιας υπηρεσίας του ΣΕΠΕ, του κέντρου πρόληψης επαγγελματικού κινδύνου Δυτικής Αττικής και Πελοποννήσου, στις επιχειρήσεις της Δυτικής Αττικής, περιλαμβανόμενης και της βιομηχανίας ζώνης του Θριάσιου πεδίου.

Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι το 2006 επιβλήθηκαν πρόστιμα, ύψους τριακοσίων δύο χιλιάδων ευρώ, το 2007 εκατόν εξήντα δύο χιλιάδων και στο πρώτο τετράμηνο του 2008 εβδομήντα πεντέμισι χιλιάδων. Οι έλεγχοι που έγιναν στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ στην περίοδο 2006, μέχρι το πρώτο τετράμηνο 2008, ήταν έλεγχοι στην επιχείρηση ΤΙΤΑΝ. Στους εργολάβους που δουλεύουν εκεί έγιναν 15 έλεγχοι και τα ποσά ήταν δεκαέξι και είκοσι δύο χιλιάδες αντίστοιχα.

Αναφορικά, όμως, με το ατύχημα στην εταιρία ΤΙΤΑΝΑΣ, όπως είπατε, πρόκειται να επιβληθούν πρόστιμα δέκα χιλιάδες ευρώ στην εταιρία και πέντε χιλιάδες στους εργολάβους και επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι το ΣΕΠΕ έχει προγραμματίσει ενημερωτική εκστρατεία στην περιοχή του Θριάσιου πεδίου για τις δυο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου. Συγκεκριμένα, τόσο οι κοινωνικοί, όσο και οι τεχνικοί και οι υγειονομικοί επιθεωρητές από την κεντρική υπηρεσία του ΣΕΠΕ πρόκειται να μεταβαίνουν -αυτό σε απάντηση του τι ζητάτε- καθημερινά στην περιοχή, όπου με τη συνδρομή επιθεωρητών των τοπικών τμημάτων, κοινωνικής, τεχνικής και υγειονομικής επιθεώρησης, θα προβαίνουν σε ελέγχους, με ταυτόχρονη ενημέρωση εργαζόμενων και εργοδοτών. Όχι μόνο για θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, αλλά και γενικότερα θέματα εργατικής νομοθεσίας.

Τέλος, δυο κλιμάκια ειδικών κοινωνικών τεχνικών και υγειονομικών επιθεωρητών από την κεντρική υπηρεσία του ΣΕΠΕ μετέβησαν χθες, Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008 στην περιοχή του Θριάσιου πεδίου, όπου και πραγματοποίησαν ελέγχους. Περισσότερα στοιχεία θα σας δώσω στη δευτερολογία μου. Να τονίσω, όμως, ότι ιδιαίτερα για το Θριάσιο πεδίο υπάρχει μια πολύ μεγάλη εντατικοποίηση των ελέγχων.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Λεβέντης έχει το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Κυρία Υπουργέ, εκφωνήσατε ένα πόνημα θεωρητικό. Θα σας ρωτήσω και παρακαλώ την προσοχή σας. Ε, και; Σιγά τα ωά! Βάλατε πρόστιμα στο ΤΙΤΑΝ δέκα χιλιάδες ευρώ και δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ και συνολικά στο Θριάσιο εκατόν εβδομήντα χιλιάδες για ένα χρόνο πέρυσι. Είναι ντροπή, κυρία Υπουργέ, σας το λέμε και στην ερώτηση. Από την αρχή του χρόνου, οκτώ νεκροί στην περιοχή του Θριασίου και δεκάδες τραυματίες. Αυτός ο ποταμός αίματος δεν σας λέει τίποτα, κυρία Υπουργέ; Τι πρέπει να κάνουμε; Πριν από δυο χρόνια είχα ξανακάνει πάλι ερώτηση, γιατί είχαμε δυο νεκρούς στο ΤΙΤΑΝ και ύστερα από μερικούς μήνες άλλο ένα σοβαρό ατύχημα στην ΠΕΤΡΟΛΑ. Και τι έγινε, κυρία Υπουργέ; Τότε από τις πενήντα θέσεις επιθεωρητών εργασίας ήταν κενές οι τριάντα τρεις. Σας ρωτάω σήμερα πόσες είναι; Πόσες καλυφθήκανε εν τω μεταξύ; Αλλά και κάτι άλλο. Έστω και καλύφθηκαν οι θέσεις, τι έργο επιτελούν; Το αποτέλεσμα δείχνει την προσπάθεια που κάνετε. Και φοβάμαι ότι η πολιτεία, όχι απλώς ολιγωρεί, αλλά εγκληματικά αδιαφορεί μαζί με τους εργοδότες και τους υπεργολάβους, οι οποίοι νοικιάζουν εργαζόμενους που είναι άπειροι, αλλοδαποί, πληρώνονται πάρα πολύ φθηνά, κάνουν πολύ εντατική εργασία και άκρως εξειδικευμένη εργασία, χωρίς να έχουν τις σχετικές γνώσεις. Τι μέτρα παίρνετε για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα; Να σας πω εγώ. Κανένα. Το αποτέλεσμα το δείχνει. Και το ότι λέτε ότι βάλατε αυτά τα αστεία, τα γελοία πρόστιμα, είναι ντροπή και προσβολή για τη νοημοσύνη όλων μας, τη στιγμή που αυτές οι βιομηχανίες θησαυρίζουν εκεί. Κάθε δευτερόλεπτο βγάζουν εκατομμύρια ευρώ. Όχι χιλιάδες, εκατομμύρια ευρώ και εσείς τους κάνετε ντα-ντα, τους βάζετε δέκα χιλιάδες ευρώ πρόστιμο. Λυπάμαι, αλλά εγώ δεν θέλω να χρησιμοποιήσω βαρύτερες εκφράσεις, ανάλογα με το θέμα και ανάλογα με την αντιμετώπιση που έχει από την Κυβέρνηση.

Δυστυχώς, εκεί έχουμε ένα συνεχή ποταμό αίματος και όχι μόνο στο Θριάσιο, αλλά και σε άλλες περιοχές γιατί χάνουμε εκατοντάδες ανθρώπους κάθε χρόνο από εργατικά ατυχήματα και δυστυχώς είναι πλημμελέστατοι οι έλεγχοι. Και αν ακόμα είναι προσωπικό, αυτό το προσωπικό κάνει πρόχειρη δουλειά -για να μη πω βαρύτερους χαρακτηρισμούς- τη στιγμή που ειδοποιούνται οι εργοδότες ότι θα γίνει ο έλεγχος και φροντίζουν να μπουρδουκλώνουν και να πασαλείβουν τα πράγματα ώστε να μη φαίνεται η απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στους χώρους εργασίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε κύριε Λεβέντη.

Η κυρία Υφυπουργός έχει το λόγο.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Κοινωνικής Προστασίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Λεβέντη, κατανοώ απολύτως την ευαισθησία σας, αλλά νομίζω ότι έχετε υπερβάλει και δεν ταιριάζει και με τον χαρακτήρα σας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Εγώ υπερβάλω; Πεθαίνουν άνθρωποι.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Κοινωνικής Προστασίας): Δε λέω ότι υπερβάλλετε στην ευαισθησία σας, αλλά νομίζω ότι οι χαρακτηρισμοί που εκφράσατε εδώ αδικούν κατάφορα τον ΣΕΠΕ –ας μη μιλήσω για την Κυβέρνηση- διότι πράγματι ξέρετε ότι το ΣΕΠΕ όντως χρειάζεται και περισσότερο προσωπικό. Έχω πει κατʼ επανάληψη στη Βουλή ότι είναι μέσα στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου άμεσα η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ΣΕΠΕ. Η αλήθεια είναι ότι οι σύγχρονες συνθήκες και ανάγκες μας ξεπερνούν.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Αυτό είναι …

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Κοινωνικής Προστασίας): Στο θέμα του συγκεκριμένου συμβάντος, για το οποίο έχω μια λεπτομερή περιγραφή του τι ακριβώς συνέβη εκεί -μίλησα για το θέμα των προστίμων- αλλά βεβαίως γίνονται και μηνύσεις. Όμως σας είπα και πάλι ότι ο στόχος μας είναι να υπάρχει και ενημέρωση, αλλά και εντατικοποίηση των ελέγχων. Γιʼ αυτό και σας είπα ότι πήγαν επιθεωρητές από τη κεντρική υπηρεσία στο συγκεκριμένο χώρο για να κάνουν ελέγχους χθες και γιʼ αυτό σας είπα ότι στο τελευταίο 15ημερο του Ιουνίου θα υπάρξουν καθημερινοί εντατικοί έλεγχοι.

Ξέρετε ότι το ΣΕΠΕ δεν είναι μόνο του, συμμετέχουν βεβαίως και εργαζόμενοι, υπάρχει μία διαφάνεια σε όλα αυτά τα πράγματα και σας είπα και τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζεται το πρόγραμμα των ελέγχων ετησίως. Παρά ταύτα όμως, βλέπετε ότι γίνονται συνεχώς παρεμβάσεις.

Υπάρχουν δύο τακτικές. Τα πρόστιμα είναι το ένα κομμάτι.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Μα, κυρία Υπουργέ…

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Κοινωνικής Προστασίας): Με συγχωρείτε, κύριε Λεβέντη, να πω την άποψή μου.

Γιʼ αυτό και πέραν του ελέγχου και των προστίμων, αυτό που πρέπει να πετύχουμε είναι την πραγματική συνεργασία και τη συμβολή όλων. Εκεί όμως που η ενημέρωση βεβαίως δεν επαρκεί και δεν φέρνει αποτελέσματα, είναι πλέον βέβαιο ότι θα υπάρχουν οι κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο και θα είναι ολοένα και πιο αυστηρές. Ξεκινήσαμε και τον Απρίλιο τον αφιερώσαμε σε μία εκστρατεία ενημέρωσης. Θέλουμε να υπάρξει συνεργασία όλων για να αναδειχθεί αυτό το θέμα που λέγεται υγεία και ασφάλεια στο χώρο της δουλειάς, ένα θέμα στο οποίο όλοι συμβάλουν, κατʼ αρχήν διότι πιστεύω ότι έλειπε και αυτή η διάσταση, αλλά από εκεί και πέρα, όπως βλέπετε υπάρχουν στοχευμένοι έλεγχοι, υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων και υπάρχει και απολύτως ξεκάθαρη πρόθεση του Υπουργείου να αναβαθμιστεί το ΣΕΠΕ, διότι οι ανάγκες έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Δεν επαρκή το προσωπικό, αυτό είναι γεγονός και το έχουν πει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θεωρώ όμως ότι πραγματικά κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά.

Όλα αυτά -σας είπα και πάλι- είναι βασική μας προτεραιότητα, να αλλάξει και να αναβαθμιστεί ο τρόπος με τον οποίο το ΣΕΠΕ λειτουργεί. Το ΣΕΠΕ ιδρύθηκε για να απαντήσει σε μία τεράστια ανάγκη που υπάρχει στην αγορά εργασίας και πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα και είναι η πρόθεσή μας να γίνουν οι τομές που χρειάζονται έτσι ώστε ειλικρινά να μην έρχεστε εδώ να κάνετε αυτού του είδους τις ερωτήσεις.

Ευχαριστώ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Μακάρι να μην έρχομαι κυρία Υπουργέ, αλλά απʼ ότι βλέπω…