Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/06/2008

Χωρίς σκάφη και προσωπικό το Λιμενικό Σώμα στη Χαλκιδική

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Κάθε χρόνο δεκάδες άνθρωποι τραυματίζονται, ενώ κάποιοι έχουν χάσει ακόμη και τη ζωή τους,  εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας που επιδεικνύουν διάφοροι χειριστές ταχύπλοων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους από ταχύπλοα συνολικά 51 άνθρωποι, ενώ έχουν τραυματιστεί σοβαρά ή ακρωτηριασθεί περισσότεροι από 80 άτομα.

Μεγάλες θαλάσσιες περιοχές και πολυσύχναστες παραλίες μένουν εντελώς αφύλακτες, τη στιγμή που η τουριστική κίνηση, επομένως και κάθε είδους παραβάσεις, αυξάνονται κατακόρυφα.

Είναι ενδεικτικό ότι σε ολόκληρη τη Χαλκιδική βρίσκονται σε ετοιμότητα μόλις δύο σκάφη και δύο φουσκωτά, ενώ οι σοβαρές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό αναγκάζουν τους ίδιους τους λιμενικούς να είναι σε επιφυλακή ολόκληρο το 24ωρο, αφού δεν υπάρχουν άτομα για να τους αντικαταστήσουν.

Το δυναμικό των λιμενικών αρχών των Νέων Μουδανιών και της Ιερισσού δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει τις ανάγκες και απαιτείται, έστω εποχιακά η ίδρυση λιμενικών φυλακίων στη Νέα Σκιώνη και τη Σάρτη, καθώς επίσης και η αναβάθμιση του σταθμού του Σταυρού σε λιμεναρχείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Λιμενικό Φυλάκιο Όρμου Παναγιάς υπάρχει ένα άτομο χωρίς σκάφος και αυτοκίνητο, ενώ στη Δάφνη του Αγίου Όρους δε λειτουργεί κανένα από τα τέσσερα σκάφη του λιμενικού σταθμού.

Το Λιμενικό είναι επιφορτισμένο  και με πρόσθετες ευθύνες, όπως είναι η εφαρμογή του Διεθνούς  Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης Λιμενικών Εγκαταστάσεων και Πλοίων (ISPS), που αφορά στην τήρηση υψηλών μέτρων ασφάλειας στα λιμάνια,  μέτρο που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να πάρει άμεσα μέτρα για τον εξοπλισμό του λιμενικού σώματος σε σκάφη και ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ανάγκη του καλοκαιριού για φύλαξη των ακτών και προστασία των λουομένων;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία  Αμμανατίδου Πασχαλίδου