Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/06/2008

Αντιπροσωπεία της Πολιτικής Κίνησης Βύρωνα επισκέφθηκε χώρους εργασίας των εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα

Στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης του Συνασπισμού, πολυμελής αντιπροσωπεία της Πολιτικής Κίνησης Βύρωνα μαζί με τους Κώστα Ήσυχο, μέλος της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και τον Αργύρη Βασιλείου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ, επισκέφθηκε την Τετάρτη 11 Ιουνίου, χώρους εργασίας των εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, έγινε ενημέρωση από την αντιπροσωπεία μας για την πολιτική κατάσταση και τις θέσεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα των εργαζόμενων στο Δήμο με κυρίαρχο αυτό της Δημοτικής Επιχείρησης, που τους δημιουργούν αβεβαιότητα και άγχος για το εργασιακό τους μέλλον, ζητήματα ανασφάλιστης εργασίας κ.ά. τα οποία τους έχουν οδηγήσει επανειλημμένα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε στη συνέχεια τον Δήμαρχο κ. Χαρδαλιά, στον οποίο τέθηκαν τα αιτήματα και οι προβληματισμοί των εργαζομένων και ο οποίος δεσμεύτηκε:

- Να μη προβεί σε καμία απόλυση προσωπικού ενώ εκφράστηκε θετικά για τις εθελοντικές μετατάξεις

- Να υπογράψει άμεσα συλλογική σύμβαση η οποία θα βρίσκεται στην κατεύθυνση της μισθολογικής εξομοίωσης των εργαζομένων της Επιχείρησης με το μόνιμο προσωπικό του δήμου

•    Να επιστρέψει στο Δήμο τους πόρους του Νεκροταφείου, οι οποίοι έχουν παραχωρηθεί στη Δημοτική Επιχείρηση.

Ακόμη προτίθεται να δημιουργήσει νέα Δημοτική Επιχείρηση, με αποκλειστικές αρμοδιότητες αυτές του Μαρμαρογλυφείου, του κυλικείου και του ανθοπωλείου του Νεκροταφείου.

Τέλος δήλωσε ότι, μέχρι τις 15 Ιουνίου, θα φέρει στο σωματείο την τελική του πρόταση για την Δημοτική Επιχείρηση, την οποία θα καταθέσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο ως το τέλος Ιουνίου.

Κατόπιν η αντιπροσωπεία μας συναντήθηκε με τη Διοίκηση του σωματείου, με την οποία ανταλλάχθηκαν απόψεις και έγινε ενημέρωση για την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης που θα ξεκινήσει άμεσα στο Δήμο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με την καθοριστική συμβολή του σωματείου και κινείται έξω από τους γνωστούς τρόπους ανακύκλωσης και διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών.

Θεωρούμε ότι οι απαντήσεις του Δημάρχου βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση και τις θεωρούμε δεσμευτικές απέναντί μας, στο σωματείο, τους εργαζόμενους αλλά και όλους τους Βυρωνιώτες.

Ιδιαίτερα για το θέμα της δημιουργίας της νέας Δημοτικής Επιχείρησης, ο Συνασπισμός έχει υποστηρίξει την κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων και καταψήφισε τις σχετικές διατάξεις του Νόμου στη Βουλή. Συνυπολογίζοντας όμως το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, την απειλή της ανεργίας για τους υπαλλήλους της ήδη υπάρχουσας επιχείρησης και τον κίνδυνο να περάσουν σε ιδιώτες οι μέχρι τώρα δραστηριότητές της, στηρίζουμε όποια λύση, εξασφαλίζει την εργασία, τα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και στέκεται εμπόδιο σε οποιαδήποτε προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα να "βάλει χέρι" σε δραστηριότητες του Δήμου.

Θεωρούμε επίσης, ότι είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει το πρόγραμμα ανακύκλωσης, μιας και ο Βύρωνας είναι από τους τελευταίους δήμους που εφαρμόζουν κάποιο πρόγραμμα ανακύκλωσης που σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τις διαθέσεις των πολιτών.

 Η Π. Κ. Βύρωνα του ΣΥΝ, καλεί τους εργαζόμενους στο Δήμο σε επαγρύπνηση για την εφαρμογή των εξαγγελιών της Δημοτικής Αρχής και καλεί σε συμπαράσταση όλο το Βυρωνιώτικο λαό.

- Αγωνιζόμαστε για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου , που επιτρέπει στους Δήμους την εκχώρηση αρμοδιοτήτων τους στον ιδιωτικό τομέα μέσα ακόμα και από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις.

- Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη δουλειά και την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

- Αντιστεκόμαστε σε κάθε μέτρο της κυβέρνησης που μας επιστρέφει στον εργασιακό μεσαίωνα.

Βύρωνας, 11 Ιουνίου 2008
Η Π. Κ. Βύρωνα του ΣΥΝ