Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/06/2008

ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

Σχολιάζοντας την Εκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SΙPRI) για τους εξοπλισμούς και τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες, ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης, τόνισε:

«Θλίψη και οργή γεννούν τα στοιχεία της Εκθεσης του SΙPRI.  Την ώρα που εκατομμύρια  άνθρωποι στη γη απειλούνται όλο και περισσότερο από την πείνα, το εμπόριο όπλων ανθεί και οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται προκλητικά.

Το σύνολο των δαπανών αυτών έφτασε στα 1339 δισεκατομμύρια δολάρια το 2007, που σημαίνει ότι σε κάθε κάτοικο της γης αναλογούν 202 δολάρια. Μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έκαναν άλμα ανόδου κατά 45%.

Ο «μινώταυρος» του μιλιταρισμού καταπίνει ανθρώπινες ζωές όχι μόνο μέσα από τους πολέμους και τις συγκρούσεις, αλλά και με την απορρόφηση τεράστιων πόρων που μόνο ένα μικρό ποσοστό τους θα αρκούσε για την εξάλειψη της φτώχειας και άλλων μεγάλων πληγών της ανθρωπότητας.

Η κύρια ευθύνη για την ενίσχυση του μιλιταρισμού βαρύνει την κυβέρνηση Μπους, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ αναλογεί το 46% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών και η «μερίδα του λέοντος» στις εξαγωγές όπλων. Δυστυχώς, μεταξύ των πρώτων σε εισαγωγές είναι η Ελλάδα, η οποία το 2006 ήταν τέταρτη παγκοσμίως, μετά την Κίνα, την Ινδία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η επάνοδος στο δρόμο του αφοπλισμού αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για την ανθρωπότητα. Η αντίσταση στα σχέδια πολέμων και στην οικονομία των εξοπλισμών αποτελεί προϋπόθεση για έναν διαφορετικό κόσμο. Η διεκδίκηση  της πρότασης του ΣΥΝ για την αμοιβαία μείωση των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών της Ελλάδας και της Τουρκίας γίνεται πιο επιτακτική».

To Γραφείο Τύπου