Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/06/2008

Δήλωση Λεοτάρ Μπίσκι, Προέδρου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το αποτέλεσμα του Ιρλανδικού δημοψηφίσματος.

Ο Λαός Είναι Κυρίαρχος. Η πλειοψηφία του Ιρλανδικού λαού ψήφισε ΟΧΙ στην Συνθήκη της Λισσαβόνας.

Η πολιτική που αποδυναμώνει όλο και περισσότερο το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης και προτιμά να επενδύει όλο και περισσότερα χρήματα σε εξοπλισμούς και στρατιωτικές εισβολές εκτός Ευρωπαϊκού εδάφους, δεν ενδιαφέρει τον Ευρωπαϊκό λαό.

Το ΟΧΙ από το Δουβλίνο και το πραγματικό μάθημα από την απόρριψη της μεταρρυθμιστικής συνθήκης της ΕΕ αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μπορεί να έχει επιτυχία μόνο αν απαντά στις ανάγκες της πλειοψηφίας του λαού. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους, επίσης, την λαϊκή κυριαρχία μέσα στην ΕΕ.  Όλη η δύναμη πηγάζει από τον λαό. Αυτή η αρχή παραβιάζεται από έναν αξιοπρόσεκτο αριθμό κυβερνήσεων μέσα στην ΕΕ. Σε αντίθεση με τον Μεγάλο Γερμανικό Συνασπισμό, η Ιρλανδική κυβέρνηση είχε το κουράγιο να ζητήσει την γνώμη του ίδιου της του λαού.

Δεν υπάρχει ανάγκη για μια νέα «περίοδο περισυλλογής» που στόχο θα έχει μόνο την απόσυρση του αποτελέσματος του μοναδικού δημοψηφίσματος μέσω διαφόρων δικαστικών τρικ. Αντʼ αυτού θα πρέπει να σκεφτούν πως θα μπορέσουν να συμπεριλάβουν το αίτημα των πολιτών για αλλαγή των πολιτικών της ΕΕ, στην κατεύθυνση μιας κοινωνικής, λαϊκής και δημοκρατικής Ευρώπης.   

Αυτοί που λένε ΟΧΙ σε μια, λαθεμένη στην βάση της, κατεύθυνση της ΕΕ δεν είναι «αντι-Ευρωπαίοι». Αντι-Ευρωπαίοι είναι μάλλον αυτοί οι οποίοι τους αγνοούν και συνεχίζουν να επιδιώκουν διαρκώς τις λάθος πολιτικές.

Η Αριστερά και η Ευρωπαϊκή Αριστερά ενθαρρύνονται από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία ώστε να συνεχίσουν να παλεύουν για τις απαραίτητες αλλαγές στις πολιτικές της ΕΕ.

Λοτάρ Μπίσκυ
Πρόεδρος του κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά»