Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/06/2008

Απολύσεις εργαζομένων από την Μ.Κ.Ο.-ΚΛΙΜΑΚΑ στην Κέρκυρα

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η «ΚΛΙΜΑΚΑ-Φορέας Ανάπτυξης ανθρώπινου και Κοινωνικού κεφαλαίου» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (Α.Μ.Κ.Ε.), πιστοποιημένη  από την Πολιτεία  ως Μη Κυβερνητικός Οργανισμός (Μ.Κ.Ο.), δραστηριοποιείται στο χώρο της ψυχικής υγείας, της κοινωνικής επανένταξης και της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων και ομάδων. Συμμετέχει από το έτος 2001 στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας «Υγεία-Πρόνοια 2000-2006», για την αποασυλοποίηση ασθενών δημόσιων ψυχιατρείων.

Κατά την υλοποίηση του ανωτέρω προγράμματος η «ΚΛΙΜΑΚΑ» ίδρυσε δύο Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στη Κέρκυρα, το Οικοτροφείο Β.Ν.Υ. «ΝΕΦΕΛΗ» που εδρεύει στο Δήμο Παρελίων και το Ψυχογηριατρικό Οικοτροφείο «ΑΡΓΩ» που εδρεύει στο Δήμο Αχιλλείων. Σύμφωνα όμως με  ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων ιδιωτικού τομέα υγείας, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις ανωτέρω Μονάδες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα.

Συγκεκριμένα, υπάρχει έλλειψη επιστημονικού προσωπικού, όπως ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί με αποτέλεσμα τη μη τήρηση των προβλεπόμενων διατάξεων με ότι αυτό συνεπάγεται για το σκοπό της λειτουργίας των Μονάδων, αλλά και της  υγείας των νοσηλευομένων. Όσον αφορά  τις συνθήκες εργασίας οι εργαζόμενοι βιώνουν την ανασφάλεια και τη μείωση των αποδοχών τους.

Κορύφωση όλων αυτών, οι παράνομες απολύσεις του Γενικού Γραμματέα του σωματείου Αλεξάκη Ιωάννη και της Ρουμπά Ελένης.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•    Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την ανάκληση των παρανόμων απολύσεων, την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και την άμεση καταβολή των επιδομάτων στους εργαζόμενους που απασχολούνται στις Μονάδες της ΚΛΙΜΑΚΑΣ στην Κέρκυρα;

•    Με γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων και της υγείας των ψυχικά πασχόντων που νοσηλεύονται στα δυο οικοτροφεία της ΚΛΙΜΑΚΑΣ τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να στελεχωθούν με το αναγκαίο επιστημονικό και άλλο προσωπικό;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ