Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/02/2006

Συνέντευξη Τύπου του Συνασπισμού για την Οδηγία Μπόλκενσταϊν

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΜΠΟΛΚΕΝΣΤΑΙΝ

Συνέντευξη Tύπου για την Οδηγία Μπολκενστάϊν έδωσαν σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος, και οι Δημ.Στρατούλης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την εργατική πολιτική του κόμματος και Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Από την πρώτη στιγμή το 2004, που άρχισε να κουβεντιάζεται στα αρμόδια κοινοτικά όργανα η οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών στην Ε.Ε. , η οποία συνήθισε να ονομάζεται Μπολκεστάιν από το όνομα του βασικού συντάκτη της εμείς μαζί με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς με τα συνδικάτα και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ την ονομάσαμε Οδηγία «Φρανκεστάιν» και ζητήσαμε την άμεση απόσυρσή της.

Της δώσαμε αυτήν την ονομασία κυρίως για δύο από τις πιο επικίνδυνες ρυθμίσεις της, που οδηγούσε σε μια βίαιη εξίσωση προς τα κάτω όλων των κοινωνικών συνθηκών (αμοιβές, ασφάλιση, φορολογικό σύστημα, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, εργασιακές σχέσεις, πρόσβαση στα δημόσια κοινωνικά αγαθά). Συγκεκριμένα, με την ρύθμιση «για την αρχή της χώρας προέλευσης» προβλέπεται, ότι, εάν μια επιχείρηση παροχής υπηρεσιών με έδρα χαμηλά εργασιακά μισθολογικά κόστη αναπτύξει δραστηριότητες σε άλλη χώρα της Ε.Ε., θα μπορεί να μεταφέρει σε αυτήν την χώρα προορισμού εργαζόμένους από τη χώρα της έδρας της δηλαδή από την ¨χώρα προέλευσης» στους οποίους να εφαρμόζει το εργασιακό, μισθολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς που ισχύει στη χώρα τους. Επίσης, θα εφαρμόζεται γι� αυτήν, η φορολογική και περιβαλλοντική νομοθεσία «της χώρας προέλευσης». Με άλλη ρύθμιση οι «υπηρεσίες γενικού ενδιαφέροντος» δηλαδή υγεία, παιδεία, η δημόσια κοινωνική ασφάλιση οδηγούνται σε πλήρη απελευθέρωση, σε ιδιωτικοποιήσεις και εμπορευματοποίηση.

Ο ΣΥΝ καλεί τους ευρωβουλευτές όλων των ελληνικών κομμάτων να καταψηφίσουν αυτή την ΟΔΗΓΊΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΊ ΓΙΑ Έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από αύριο 14/2 έως την Πέμπτη 16/2 και να ζητήσουν μαζί με την ευρωομάδα της Αριστεράς την οριστική απόσυρσή της.

Πιστεύουμε, ότι, όπως οι λιμενεργάτες της Ευρώπης οδήγησαν με τις μαζικές και δυναμικές τους κινητοποιήσεις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε καταψήφιση της «δικής τους» Οδηγίας για την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών , έτσι και οι εργαζόμενοι της Ευρώπης μαζί με τα συνδικάτα τους, τα κοινωνικά κινήματα και την Αριστερά θα οδηγήσουν σε απόσυρση αυτή την οδηγία που μεταφέρει το κοινωνικό ντάμπινγκ στην καρδιά της Ευρώπης.

Αυτό το διάστημα εξελίσσεται στην Ευρώπη ένα ευρύτερο σχέδιο αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων. Στη Γαλλία η κυβέρνηση Βιλπέν πέρασε την «σύμβαση πρώτης εργασίας» για προσλήψεις νέων μέχρι 26 χρόνων χωρίς δικαιώματα. Στη Γερμανία η κυβέρνηση Μερκελ αυξάνει το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων και τους κόβει το μισό δώρο των Χριστουγέννων .Στη χώρα μας οι Τραπεζίτες με τη στήριξη της Κυβέρνησης προσπαθούν να καταργήσουν την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Τέλος πρέπει να σημειώσω, επιστρέφοντας από μια περιοδεία στη Μακεδονία, ότι πέρα από την κοινοτική οδηγία, προωθείται μια ελληνική οδηγία «Μπολκενστάιν αλά ελληνικά». Είναι οι προτάσεις του ΣΕΒ και του ΣΕΒ Βόρειας Ελλάδας, όπου οι εργαζόμενοι στους νομούς υψηλής ανεργίας θα εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων και να διαμορφωθεί μια ζώνη εξευτελιστικής αμοιβής της εργασίας.

Οι ιδέες αυτές πάνε παραπέρα από την Κοινοτική Οδηγία που ζητά να εργάζονται ξένοι με τους όρους αμοιβής και παροχών της «χώρας προέλευσης». Ζητούν οι όροι της «χώρας προέλευσης», στην περίπτωση μας της Βουλγαρίας ή της FYROM, να ισχύουν άμεσα, αυτόματα και νομοθετικά και για τους δικούς μας εργαζόμενους στην Δράμα, στη Φλώρινα ή την Καστοριά. Ζητούν να παραχωρήσουμε τη ζώνης της Μακεδονίας και της Θράκης στην εφαρμογή της κοινωνικής στην οικονομική πολιτική της Βουλγαρίας, της FYROM , της Σερβίας.

Οι ιδέες αυτές είναι αντιδραστικές, επικίνδυνες, αντικοινωνικές, προσβλητικές για τη χώρα και την αξιοπρέπεια των εργαζόμενων. Και δυστυχώς έχουν την σιωπηλή αλλά ευμενή στήριξη από την Κυβέρνηση.

Η ανεργία σε περιοχές της Β. Ελλάδας έχει προσεγγίσει τα όρια εκρηκτικού κοινωνικού προβλήματος. Ο Συνασπισμός πιστεύει ότι αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί όχι με την υποβάθμιση της Β. Ελλάδας σε χώρο με πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά με ένα κατεπείγον πρόγραμμα για την ανάπτυξη και την Απασχόληση - εντελώς αντίθετο από τον αθηνοκεντρισμό που παρατηρήθηκε με το ΚΠΣ και Π.Δ.Ε κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες- που θα δώσει γρήγορες και αποτελεσματικές απαντήσεις στα προβλήματα ανεργίας, ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων.

Σας ενημερώνουμε, τέλος, ότι την Δευτέρα 27 Φεβρουαρίόυ το απόγευμα θα διεξαχθεί η Προ Ημερήσιας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή για την ανεργία των νέων σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών, που ζητήθηκε με πρωτοβουλία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.�

Ο Δημ. Στρατούλης, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η οδηγία Μπολκεστάϊν - «Φρανκενστάϊν», εάν εγκριθεί και εφαρμοστεί στη χώρα μας:

Θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας ειδικά στο λιανικό εμπόριο, στον τουρισμό και στις κατασκευές.

Θα δημιουργήσει μία πολλαπλότητα καθεστώτων εργασιακών σχέσεων για τους απασχολούμενους μέσα στον ελληνικό γεωγραφικό χώρο και ένα ιδιότυπο εργασιακό dumping, αφού οι υποβαθμισμένες εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που θα έλθουν από «χώρες προέλευσης» μικρότερου εργασιακού, μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους θα κάνουν φθηνότερη την εργασία τους από την αντίστοιχη των ελλήνων εργαζομένων. Εξ αυτού του λόγου οι άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελλαδικό γεωγραφικό χώρο στο όνομα της διατήρησης της ανταγωνιστικότητάς τους θα συμπιέσουν προς τα κάτω τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς των ελλήνων εργαζομένων. Αντί δηλαδή να αναβαθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις και οι μισθοί των εργαζομένων στις χώρες της διεύρυνσης, θα παραμείνουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα, τα οποία και θα μεταφερθούν και στις πρώτες 15 χώρες της ΕΕ υποβαθμίζοντας εκεί και κατά συνέπεια και στη χώρα μας την κατάσταση των εργαζομένων.

Θα ενταθούν οι μετεγκαταστάσεις ελληνικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών στα Βαλκάνια, αφού τέτοιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα μας θα μεταφέρουν την έδρα τους εκεί και μετά θα ασκούν δραστηριότητες τους στην Ελλάδα με βάση το εργασιακό και φορολογικό καθεστώς της νέας έδρας τους, δηλαδή της «χώρας προέλευσης» τους. Η Ελλάδα θα γεμίσει από εταιρείες που θα δουλεύουν με προδιαγραφές Βουλγαρίας και Ρουμανίας συμπιέζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και στις άλλες επιχειρήσεις και εξαφανίζοντας αντίστοιχες ελληνικές εταιρείες που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι αλλοδαπές επιχειρήσεις που θα έλθουν στη χώρα μας να εκτοπίσουν λόγω των παραπάνω συγκριτικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που τους παρέχονται τις αντίστοιχες ελληνικές και να δημιουργήσουν έστω βραχυπρόθεσμα καθεστώς μονοπωλιακής ή ολιγοπωλιακής λειτουργίας της αγοράς υπηρεσιών και διαμόρφωσης των τιμών τους. Εάν πάρουμε υπόψη ότι στην Ελλάδα οι δαπάνες για υπηρεσίες διαμορφώνουν κατά 35,8% τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατανοούμε τι σημαίνει ατό για τον τιμάριθμο, για την ακρίβεια και για το καλάθι της νοικοκυράς.

Συμπερασματικά, εάν εγκριθεί αυτή η οδηγία και εφαρμοστεί στη χώρα μας, θα οδηγήσει σε σοβαρές αρνητικές επιβαρύνσεις στο επίπεδο της απασχόλησης, στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο δείκτη τιμών καταναλωτή και στην ακρίβεια.

Με την αυτοπεποίθηση, που έχουν αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα από την πρώτη νίκη τους για την οδηγία Μπολκεσταϊν τον περασμένο Μάρτη, από τα οχι των Γάλλων και Ολλανδών πολιτών για το Ευρωσύνταγμα, από την πρόσφατη καταψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο της αντίστοιχης οδηγίας για την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών και από τους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, θεωρούμε, ότι ακόμα κι εάν ψηφιστεί η οδηγία από το Ευρωκοινοβούλιο, δεν θα έχουν όλα τελειώσει. Αφού για να εφαρμοστεί απαιτείται εκτός από την συναπόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αυξημένη πλειοψηφία στο Συμβούλιο Κορυφής που θα γίνει τον Ιούνη στη Βιέννη. Μέχρι τότε πολλά μπορούν να γίνουν και θα γίνουν σε κινηματικό και πολιτικό επίπεδο, για να τη στείλουν οριστικά στο ιστορικό καλάθι των αχρήστων. Αύριο 14/2 γίνεται στο Στρασβούργο μία μεγάλη πανευρωπαϊκή διαδήλωση των συνδικάτων με αίτημα την απόσυρσή της. Στις 4-7 Μάιου γίνεται στην Ελλάδα το 4ο Ευρωπαϊκό κοινωνικό φόρουμ, όπου στη μεγάλη πανευρωπαϊκή διαδήλωση, που θα γίνει στις 6 Μαΐου στην Αθήνα στα πλαίσια του, θα κυριαρχήσει επίσης αυτό το αίτημα. Και έπεται συνέχεια.»

To Γραφείο Τύπου