Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/02/2006

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με την καταγγελία που έκανε όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών, δήλωσε:

«Ζητάμε από την κυβέρνηση και από τον Πρωθυπουργό να εγκαταλείψει πια την πολιτική των διαβεβαιώσεων και των καλών προθέσεων, η οποία δεν έχει κανένα αντίκρισμα με την πραγματικότητα, και να δώσει όλα τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν σε σχέση με τη συμμετοχή των ξένων υπηρεσιών αλλά και ελληνικών υπηρεσιών, και στην υπόθεση των Πακιστανών και στην υπόθεση των υποκλοπών.

Ζητάμε συγκεκριμένα από την κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα για έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αυτού του μήνα, το οποίο εστάλη σε όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και το οποίο προβλέπει τα όσα καταγγείλαμ, δηλαδή την εγκατάσταση ειδικού χώρου για την παρακολούθηση, παγίδευση μέχρι πάνω από 30.000 συσκευών από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Αυτά γίνονται στα πλαίσια προετοιμασίας εφαρμογής της Οδηγίας της Ε.Ε. σε σχέση με τα θέματα παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών, αλλά υπερβαίνουν και τα όρια της Οδηγίας. Διότι, ενώ προβλέπεται η καταγραφή απλώς των κλήσεων, εδώ στήνεται ένας μηχανισμός, ο οποίος προβλέπει την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Και μάλιστα, σ΄ έναν τεράστιο αριθμό.

Ζητάμε επίσης από την κυβέρνηση, η οποία έχει δεχθεί ως αρχή την κοινοβουλευτική εποπτεία πάνω στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, να δώσει τη δυνατότητα στα κόμματα να ενημερωθούν για την αλληλογραφία της ΕΥΠ με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Με βάση τα στοιχεία τα οποία διαθέτουμε, αυτή τη στιγμή η ΕΥΠ υπερβαίνει ακόμα και τα όρια -στα οποία δεν συμφωνούμε εμείς- του Νόμου 2225/1994, του εκτελεστικού νόμου δηλαδή που έχει σχέση με το άρθρο 19 του Συντάγματος για το απόρρητο των επικοινωνιών και γίνονται παρακολουθήσεις χωρίς να υπάρχει άδεια από την Εισαγγελία Εφετών.

Επαναλαμβάνω, ζητάμε να κοινοποιήσει η κυβέρνηση το έγγραφο αυτό της ΕΥΠ προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, στο οποίο γίνεται αναφορά σ΄ όλα αυτά τα ζητήματα, ανάμεσα στα οποία και στη σύσκεψη που έγινε για το στήσιμο αυτού του μηχανισμού παρακολούθησης, με την συμμετοχή ανωτάτου κυβερνητικού στελέχους.”

To Γραφείο Τύπου