Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/06/2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Την ίδια ώρα που κυβέρνηση και ΣΕΒ κρατάνε καθηλωμένους τους μισθούς και τις συντάξεις στα 500 και 700 ? το μήνα, η μεν  κυβέρνηση εξαγγέλλει ίδρυση ιδιωτικο-δημόσιας Αγορανομίας, ενώ οι βιομήχανοι αυξάνουν τα κέρδη τους με μεγαλύτερους ρυθμούς από τις πωλήσεις!

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να «ενοχλήσει» τις μεγάλες βιομηχανίες, ούτε φυσικά να διαταράξει την αυξανόμενη ροή των κερδών τους.

Η «νέα» αγορανομία που εξαγγέλλει θα έχει σχεδόν ως αποκλειστικές αρμοδιότητες την τήρηση αγορανομικών διατάξεων σχετικά με τις σημάνσεις των προϊόντων και την ενημέρωση των καταναλωτών.

Επιπλέον, η κυβέρνηση σκοπεύει να στελεχώσει το «αγορανομικό ΣΔΟΕ» με δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Όπως δεν λειτούργησαν οι ιδιωτικοί αυτοέλεγχοι των βιομηχανιών στην περίπτωση του μίγματος ηλιελαίου-ορυκτελαίου, έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών το σχήμα ιδιώτες ελέγχουν ιδιώτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως, αν η κυβέρνηση θέλει, μπορεί να ελέγξει τόσο την ποιότητα όσο και τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας το υπάρχον προσωπικό των δημόσιων υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ μπορούν να αυξήσουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, δίνοντας αυξήσεις στους μισθούς και μειώνοντας τα ποσοστά κέρδους των βιομηχανιών που καταγράφουν ρεκόρ ανόδου.

Αντίθετα, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών προσφέρει μαξιλαράκι και νέα ασύδοτα κέρδη στη νεοφιλελεύθερη αγορά.

Στην ανεξέλεγκτη αγορά και την «αυτορρύθμιση» της, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία τους και τη συντονισμένη δράση τους.

To Γραφείο Τύπου