Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/06/2008

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» για την μεταρρύθμιση των ψυχιατρικών υπηρεσιών της χώρας

Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» για την μεταρρύθμιση των ψυχιατρικών υπηρεσιών της χώρας, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ επισημαίνει:

Ύστερα από 10 χρόνια που υλοποιείται το πρόγραμμα "Ψυχαργώς" για τη μεταρρύθμιση των ψυχιατρικών υπηρεσιών της χώρας, η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει βρει ακόμα τον τρόπο να χρηματοδοτήσει το δημόσιο και δωρεάν σύστημα ψυχικής υγείας.

Το πρόγραμμα "ψυχαργώς" στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη κοινοτική χρηματοδότηση. Με το που εξαντλείται αυτή, το ελληνικό κράτος, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αρνείται να χρηματοδοτήσει τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας που το ίδιο εξήγγειλε και δημιούργησε, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι  έως και έξι μήνες.

Η κατάσταση αυτή καταδεικνύει τα όρια του μεταρρυθμιστικού μοντέλου στη χώρα μας. Ενός μοντέλου που κύριο στόχο έχει την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων χωρίς να λαμβάνει υπόψη του στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και χωρίς να διασφαλίζει με έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην μετά κοινοτικών πλαισίων εποχή.

Η υποχρηματοδότηση δεν επηρεάζει όμως μόνο τους εργαζόμενους, αλλά πρωτίστως τους ασθενείς. Οι συνεχείς απολύσεις και παραιτήσεις, η εργασιακή κόπωση και η ανασφάλεια μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα απαξίωσης της μεταρρύθμισης έχουν μειώσει τραγικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του Συνασπισμού ενώνει τη φωνή του με τους εργαζόμενους στο Ψυχαργώς για ένα ποιοτικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα ψυχικής υγείας που σέβεται το δικαίωμα των ψυχικά πασχόντων στη ζωή με αξιοπρέπεια και εξασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τμήμα Δικαιωμάτων