Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/06/2008

Απόσπασμα συνέντευξης του ευρωβουλευτή του ΣΥN, Δημήτρη Παπαδημούλη, μιλώντας στον Alpha Radio (Γ. Kύρτσος - K. Mακρή) για το κύμα ακρίβειας, τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις και την πολιτική της NΔ

O ευρωβουλευτής του ΣΥN Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στον Alpha Radio (Γ. Kύρτσος - K. Mακρή) για το κύμα ακρίβειας, τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις και την πολιτική της NΔ, τόνισε μεταξύ άλλων:

Για την ακρίβεια και τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις:

Γίνονται μεγάλες διαδηλώσεις σε χώρες που σπανίζουν οι διαδηλώσεις όπως το Βέλγιο. H μεγάλη ανισοκατανομή του εισοδήματος, η τεράστια αναδιανομή σε βάρος των ασθενέστερων που γίνεται και μέσω του πληθωρισμού και μέσω της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθείται, όλα αυτά τα άγρια μέτρα που προωθούν οι κυβερνήσεις, όπως το ελαστικό 65ωρο, δεν φουσκώνουν μόνο το «όχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας αλλά και πιέζουν τις κυβερνήσεις για άμεσα μέτρα και όχι ανώδυνα ευχολόγια.

Από την κερδοσκοπία με το πετρέλαιο και τη μεγάλη άνοδο της τιμής του, κερδίζουν και τα κράτη που αυξάνουν αναλόγως και τα φορολογικά τους έσοδα. Ένα μέρος από αυτόν τον φόρο τα κράτη μέλη μπορούν και πρέπει να τον επιστρέψουν στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Οι νεοφιλελεύθεροι δογματισμοί της ευρωπαϊκής ελίτ, μεγαλώνουν την απόσταση ανάμεσα στην πολιτική των κυβερνήσεων και τις διαθέσεις των πολιτών.

Χρειάζεται να σπάσει αυτός ο νεοφιλελεύθερος μονόδρομος. H αξία της κρατικής παρέμβασης, δεν είναι μόνο για να ιδιωτικοποιούνται οι ζημιές μιας Βρετανικής ή μιας Αμερικανικής Τράπεζας με τα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου. Χρειάζεται η δημόσια παρέμβαση και για να μειωθεί η κερδοσκοπία και για να στηριχθούν τα χαμηλότερα εισοδήματα. 

Για την ακρίβεια και την κυβερνητική πολιτική της NΔ:

Στην Ελλάδα πρέπει να ξεσηκωθούν και οι πέτρες. Γιατί έχουμε 30% παραπάνω πληθωρισμό από την ευρωζώνη. Γιατί οργιάζουν τα καρτέλ και δεν υπάρχουν έλεγχοι και κυρώσεις στην αγορά εναντίον της κερδοσκοπίας. Πρόσφατα μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα ανακοίνωσε αύξηση τζίρου 15% και αύξηση κερδών 60%.  Αυτό σημαίνει ότι τετραπλασίασε τα κέρδη της σε σχέση με τον τζίρο, γιατί αύξησε σημαντικά το περιθώριο κέρδους. Αυτό οφείλεται στο ότι ορισμένοι κύριοι που πουλάνε γάλατα, γιαούρτια κλπ, τα πουλάνε φθηνότερα στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο και στο Βερολίνο απʼ ότι στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας.

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς. Τα μέτρα που παίρνει είναι για τα μάτια του κόσμου. Ο κ. Φώλιας ανακοινώνει μέτρα διότι τον φωνάζει ο κ. Καραμανλής κάθε τόσο αγωνιώντας από τις δημοσκοπήσεις –όπου κατρακυλάει όχι μόνο η ΝΔ αλλά και ο ίδιος- και του λέει «μας πήρανε χαμπάρι, κάνε κάτι ή παράστησε ότι κάνεις κάτι». Στην Ελλάδα έχουμε μια ανυπαρξία ελέγχων. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αντί να βάλει ισχυρά πρόστιμα σφραγίζεται από το «σκάνδαλο των κουμπάρων», από την έλλειψη στελέχωσης με ικανούς επιστήμονες, από τεράστια ντουλάπια με εκκρεμούντες φακέλους. Όταν βάζει πρόστιμα δεν εισπράττονται, γιατί το σύστημα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να πηγαίνουν και να τα σβήνουν με δευτεροβάθμιες κρίσεις δικαστηρίων. Η Κομισιόν -παρότι είναι νεοφιλελεύθερη- πριν λίγους μήνες έριξε «καμπάνες» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο καρτέλ της μπύρας και του χαλκού. Στην Ελλάδα τα καρτέλ στα καύσιμα, στις τράπεζες, στην ακτοπλοΐα ζουν και βασιλεύουν γιατί στηρίζονται από τη ΝΔ και στηρίζουν τη ΝΔ.

To Γραφείο Τύπου