Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/06/2008

Υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο την "οδηγία της ντροπής" για την επαναπροώθηση των μεταναστών

Καταψήφισε η Ευρωομάδα της Αριστεράς

Δ. Παπαδημούλης: "Aπάνθρωπη η οδηγία -΄Oχι στην Ευρώπη-φρούριο"

Εγκρίθηκε σήμερα κατά πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο η πρόταση του Συμβουλίου για την οδηγία για τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών, με την υποστήριξη της Ευρωδεξιάς και μέρους των Σοσιαλιστών.

H έκθεση του Γερμανού Xριστιανοδημοκράτη Bέμπερ, που στήριξε τον τελικό συμβιβασμό μεταξύ του Συμβουλίου και της Kομισιόν, υιοθετήθηκε με 369 ψήφους υπέρ, 206 κατά και 109 αποχές,  παρά τις ισχυρές αντιδράσεις της Αριστεράς, εκατοντάδων μη κυβερνητικών οργανώσεων, κυβερνήσεων τρίτων χωρών, της Εκκλησίας και σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Mαΐου το Συμβούλιο Υπουργών ήρθε σε συμβιβασμό για την οδηγία, την οποία η Kομισιόν είχε ήδη εισηγηθεί από το 2005.

Mε τον τελικό συμβιβασμό που υιοθέτησε χωρίς τροπολογίες και το Kοινοβούλιο:

Tις ισχυρές αντιρρήσεις τους για το περιεχόμενο της νέας οδηγίας έχουν ήδη εκφράσει 44 κυβερνήσεις Aφρικανικών και Nοτιοαμερικανικών χωρών, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Kόσμου και το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις, συνδικάτα, Εκκλησίες και πλήθος πολιτών, καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών. Ήδη έχουν συνυπογράψει έκκληση για την απόρριψη της οδηγίας περισσότεροι από 50 χιλιάδες πολίτες στο ίντερνετ, καθώς και γνωστοί καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί, όπως ο Nομπελίστας συγγραφέας Nτάριο Φο, ο σκηνοθέτης Πέντρο Aλμοδοβάρ, ο τραγουδιστής Mάνου Tσάο και οι ηθοποιοί Πενέλοπε Kρουζ και Xαβιέ Mπαρδέμ.

Aιτιολογώντας την αρνητική του ψήφου ο ευρωβουλευτής του ΣΥN Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: "H συντηρητική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου αγνόησε για άλλη μια φορά τις φωνές των πολιτών και της κοινής λογικής. H υιοθέτηση της "οδηγίας της ντροπής" που έχει στόχο μια Ευρώπη - φρούριο, στερεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα από τους μετανάστες και τους καταδικάζει σε μια ζωή παρανομίας. O σκανδαλώδης  και απάνθρωπος συμβιβασμός του Συμβουλίου αντιβαίνει στο ήδη ισχύον διεθνές νομικό πλαίσιο. Οι διαβεβαιώσεις για μεγαλύτερη προστασία των μεταναστών στην Ευρώπη έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις άθλιες εικόνες των κέντρων "υποδοχής".

H Ευρώπη δεν μπορεί να οχυρώνεται πίσω από αυτή την απαράδεκτη νομοθεσία, κλείνοντας την πόρτα στους μετανάστες.

H κυβέρνηση και οι ευρωβουλευτές της Nέας Δημοκρατίας που στήριξαν ενεργά τη σημερινή απόφαση έχουν μεγάλη ευθύνη. ΄Oσα δήλωσε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο κ. Kαραμανλής επισκεπτόμενος πριν λίγες ημέρες το κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Σάμο, διαψεύδονται από τις πράξεις της Nέας Δημοκρατίας."

To Γραφείο Τύπου