Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/06/2008

Ανακοίνωση N.E. Κέρκυρας του ΣΥΝ: Καταγγέλλουμε τους υπεύθυνους, απαιτούμε την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από την Κέρκυρα

Η αστυνομοκρατία, η καταστολή, το όργιο βίας, εκφοβισμού και συλλήψεων στη Λευκίμμη, συνεχίζονται αμείωτα. Αυτή τη φορά, με την επίβλεψη και την εποπτεία των ΜΑΤ, είχαμε παράνομη καταπάτηση ιδιοκτησιών ώστε να διευκολυνθεί ο εργολάβος να προχωρήσει τις εργασίες. Οι κάτοικοι που προστάτευαν την περιουσία τους, αντιμετωπίστηκαν με χημικά και βία από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής.

Η κατάσταση πλέον γίνεται ανεξέλεγκτη. Η αυθαιρεσία και ο αυταρχισμός της Κυβέρνησης της Ν.Δ., η αντιμετώπιση των λαϊκών κινητοποιήσεων με ακραία βία και καταστολή, ο υπερβάλλον ζήλος (κατόπιν εντολών, βέβαια) των «οργάνων της τάξης», έχουν μετατρέψει τη Λευκίμμη σε πεδίο μάχης!

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ καταγγέλλει τους υπεύθυνους και ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από την Κέρκυρα.

Καταγγέλλουμε ως άμεσα συνυπεύθυνους τους Δημάρχους του νησιού, την ΤΕΔΚ και τον Σύνδεσμο Καθαριότητας, τον Δήμαρχο Λευκιμμαίων κ. Γατσούλη, τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ κ. Κάρρα και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Καθαριότητας κ. Μικάλεφ, που έδωσαν το πράσινο φως για την παρουσία των ΜΑΤ στην Κέρκυρα και για το όργιο βίας και αστυνομοκρατίας στη Λευκίμμη.

Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι η χωροθέτηση των ΧΥΤΑ, για να καταστεί εφαρμόσιμη, προϋποθέτει όχι μόνο τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, αλλά και την προσέγγιση λύσης μέσα από τη λογική της ολοκληρωμένης διαχείρισης, μέσα από την ανακύκλωση και τη διαλογή.

Οι κ.κ. Δήμαρχοι ουδέποτε μπόρεσαν να πείσουν για την ειλικρίνεια των προθέσεών τους. Δεν παρουσίασαν ποτέ σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης. Λαϊκίζουν θέτοντας το δίλημμα «χωματερή ή ΧΥΤΑ» την ώρα που ξέρουν ότι οι ΧΥΤΑ δε λύνουν το πρόβλημα. Ξεχνούν τις δικές τους ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση που έχει φθάσει το πρόβλημα των στερεών αποβλήτων στο Νομό μας, με τη δική τους διαχείριση, με τις δικές τους πράξεις και παραλήψεις. Απροκάλυπτα επιδοκίμασαν την τρομοκρατική επίθεση των ΜΑΤ ως «αναγκαστικό χειρισμό του προβλήματος»! Και, για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μέρες, έδωσαν το πράσινο φως στις δυνάμεις καταστολής να ξαναχτυπήσουν.

Ζητάμε την άμεση πολιτική παρέμβαση των αυτοδιοικητικών και πολιτικών παραγόντων της Κέρκυρας, για:

Απαιτούμε να απομακρυνθούν αμέσως οι αστυνομικές δυνάμεις, να σταματήσει αμέσως αυτή η στρατηγική έντασης και βίας που προωθεί η κυβέρνηση, για να μη θρηνήσουμε ξανά άλλους νεκρούς.

Κέρκυρα, 17/06/2008