Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/06/2008

'Aμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας και υπέρ των ασθενέστερων και της καθαρής ενέργειας ζητά από τη Σύνοδο Κορυφής το Ευρωκοινοβούλιο

Δ. Παπαδημούλης: "Χρειάζεται άμεση ενίσχυση των φτωχών νοικοκυριών και της "καθαρής" ενέργειας"

Συγκεκριμένες προτάσεις για λήψη άμεσων μέτρων και έντονη κριτική στην ανεπάρκεια των προτάσεων του Συμβουλίου και της Kομισιόν, εν όψει της Συνόδου Kορυφής που αρχίζει σήμερα στις Bρυξέλλες, κατατέθηκαν στην Oλομέλεια του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου.

Oμιλητές, από ολόκληρο σχεδόν το φάσμα των πολιτικών ομάδων, ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να ακούσουν το μήνυμα των πολιτών και να προωθήσουν συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφιση των ασθενέστερων που πλήττονται σκληρότερα από τήν ακρίβεια, καθώς και για τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο με την ενίσχυση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και τεχνολογιών περαιτέρω ανάπτυξης καθαρής ενέργειας.

Oι ομιλητές εκ μέρους των πολιτικών ομάδων:

O Γάλλος συντηρητικός Jean-Pierre Audy, κάλεσε την ΕΕ να διατηρήσει σταθερές τις τιμές του πετρελαίου για ένα χρόνο. Tο μέτρο αυτό θα επιτρέψει σε όλους "να λάβουν καλύτερα υπόψη τις εξελίξεις στην τιμή της ενέργειας χωρίς να πλήττονται καθημερινά από την αύξηση των τιμών".

O Aυστριακός Σοσιαλιστής Johannes Swoboda τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Επιτροπή έρχονται πολύ αργά. Χαρακτήρισε δε τις προτάσεις για την ενεργειακή απόδοση αποδυναμωμένες.

O φιλελεύθερος Ιταλός Marco Cappato δήλωσε ότι υπάρχει ζήτημα κερδοσκοπίας αλλά τα κράτη μέλη αρνούνται να δώσουν στην ΕΕ πραγματικές εξουσίες για την αντιμετώπισή της. Απαιτείται "μια στρατηγική μακροπρόθεσμη αλλά σύντομα εφαρμόσιμη".

Εκ μέρους των Πρασίνων ο Claude Turmes από το Λουξεμβούργο ζήτησε την φορολόγηση της κερδοσκοπίας που θα επιτρέψει την σύσταση ταμείων για την χρηματοοικονομική υποστήριξη των οδηγών φορτηγών, των ψαράδων και των φτωχών οικογενειών.

O Λιθουανός Gintaras Didziokas, μιλώντας εξ ονόματος της ομάδας UEN ζήτησε την μείωση των φόρων για το πετρέλαιο, ώστε να "δώσουμε την δυνατότητα στις επιχειρήσεις μας να ανταπεξέλθουν".

O Ευρωβουλευτής του ΣΥN Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Aριστεράς τόνισε:

" Oι τοποθετήσεις και εκ μέρους του Συμβουλίου και εκ μέρους της Επιτροπής ήταν απογοητευτικές. Λόγια, λόγια, λόγια. Μην απορείτε, λοιπόν, που βγαίνει «όχι» από τα δημοψηφίσματα στην Ιρλανδία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία.

Η λέξη "κερδοσκοπία" δεν ακούστηκε ούτε από τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου ούτε από τον Επίτροπο. Τι θα κάνουμε για την κερδοσκοπία; Γιατί δεν την φορολογείτε; Γιατί δεν εισηγείστε, με ευρωπαϊκό συντονισμό, την εθνική φορολόγηση και ένα μέρος από αυτά τα έσοδα να δοθεί για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της καθαρής ενέργειας και για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας;

Από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου κερδίζουν και τα κρατικά ταμεία, διότι αυξάνεται αναλογικά και ο φόρος που εισπράττουν τα κράτη μέλη. Και ο πληθωρισμός, η ακρίβεια χτυπάει ιδιαίτερα τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Ο πληθωρισμός του φτωχού είναι 40-50% ψηλότερος από το γενικό δείκτη πληθωρισμού. Ένα μέρος, λοιπόν, από αυτά τα αυξημένα έσοδα των κρατών μελών πρέπει να δοθεί για να στηριχθούν άμεσα, με συγκεκριμένα μέτρα και όχι με ευχές, τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Γιατί σπεύσατε να απορρίψετε προτάσεις που κατατέθηκαν από κυβερνήσεις οι οποίες ανήκουν στην οικογένεια της Δεξιάς, όπως του κ. Σαρκοζί, και όχι στην οικογένεια της Αριστεράς; Θεωρείτε και τον κ. Σαρκοζί υπερβολικά κομμουνιστή; Αν κάτι προκύπτει από την κρίση αυτή με την κερδοσκοπία στις τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου είναι ότι τελειώνει ο νεοφιλελεύθερος δογματισμός. Περιμένουμε να το καταλάβετε και εσείς."

To Γραφείο Τύπου