Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/06/2008

Ανακοίνωση του ΣΥΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων του ΟΗΕ, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ επισημαίνει:

Αύριο,  20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και οι αιτίες που οδηγούν βίαια στον ξεριζωμό εκατομμυρίων συνανθρώπων μας σε όλο τον πλανήτη αποτελούν την τραγική έκφραση των πολιτικών της επιβολής του δικαίου των ισχυρών. Είναι η τρομο-υστερία και ο φονταμενταλισμός, οι πόλεμοι, τα τυραννικά καθεστώτα και οι ωμές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι οι μεγάλες οικονομικές ανισότητες μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών και του Τρίτου κόσμου.

Ο ΣΥΝ επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες των ηγεσιών της Ε.Ε., που ακολουθούν πολιτική περιστολής του δικαιώματος ασύλου για τους πρόσφυγες. Μόλις χθές ψηφίστηκε στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο η ξενοφοβική «οδηγία των επαναπατρισμών» που επαναβεβαίωσε τη συντηρητική πολιτική της Ευρώπης για τους μετανάστες. Μιάς Ευρώπης πού θέλει την ελευθερη διακινηση των εμπορευμάτων, αλλά όχι των ανθρώπων! Και της νεοφιλελευθερης πολιτικής της διεύθυνσης, που σήμερα απονομιμοποιείται απο τα ΟΧΙ των λαών σε μια ευρωσυνθήκη που θέλει να οικοδομήσει μια «Ευρώπη φρούριο». Ενώνει τη φωνή του με όλες τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τις ενώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, στηρίζοντας το αίτημα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για αναθεώρηση του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», που δυσχεραίνει την χορήγηση ασύλου.

Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι τελευταία σε χορηγήσεις ασύλου στην Ε.Ε., παρότι είναι σχετικά πρόσφατες οι εμπειρίες των δικών της προσφύγων. Συνεχίζεται η πρακτική των απελάσεων ατόμων, που έχουν ζητήσει άσυλο, προτού να υπάρξει τελική απόφαση για την τύχη της αίτησής τους. Εφαρμόζεται ένας πολύ στενός ορισμός της έννοιας του πολιτικού πρόσφυγα. Ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων αποτελούν κρατητήρια με άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Απαιτούμε ριζική αλλαγή των πολιτικών της Ε.Ε. και της χώρας μας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Μια Ευρώπη δημοκρατική, κοινωνική και φιλειρηνική, Ευρώπη της αλληλεγγύης με τον τρίτο κόσμο, δεν συμβιβάζεται με «Ευρώπη - φρούριο».

Ζητούμε να υποστηριχθεί ουσιαστικά - πολιτικά και οικονομικά - το έργο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και του Γραφείου της στη χώρα μας.

To Γραφείο Τύπου