Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/06/2008

Με αφορμή την διάταξη που αφορά το επώνυμο της συζύγου το γραφείο τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: Τι άλλο θα δούμε απο την κυβέρνηση της ΝΔ;

Η κυβέρνηση της ΝΔ διευρύνει την ιδεολογική και πολιτική επίθεση στα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών, αμφισβητώντας αυτονόητα πράγματα όπως η διατήρηση του επωνύμου των γυναικών μετά τον γάμο τους.

Οι συντηρητικές ιδεολογικές αξίες που προάγει ο νεοφιλελευθερισμός σε όλη την Ευρώπη είναι συμβατές με την πατριαρχία και ιδιαίτερα εχθρικές προς τις γυναίκες. Προπαγανδίζονται οι πιο οπισθοδρομικές απόψεις, όσον αφορά, την απελευθέρωση των γυναικών στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία.

Η κυβέρνηση όχι μόνο τις ασπάστηκε πλήρως, αλλά πρωτοπορεί και στην εφαρμογή τους. Επιτίθεται σε νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των γυναικών και επιχειρεί να ανατρέψει κάθε αξία  κοινωνικοποίησης και χειραφέτησης των γυναικών.

Την στιγμή που αμφισβητούνται τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, η βία κατά των γυναικών διογκώνεται, και ο εξαναγκασμός αλλοδαπών γυναικών σε πορνεία συνεχίζεται αμείωτα, η κυβέρνηση ασχολειται με την αφαίρεση από τις γυναίκες της νομικής τους ισότητας. Χρησιμοποιώντας γελοία επιχειρήματα θέλει να κατεδαφίσει το ισχύον οικογενειακό δίκαιο και να το αλλάξει σε αναχρονιστική κατεύθυνση.

Εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει απλώς ο κίνδυνος να χάσουν οι γυναίκες ένα μέρος απʼ όσα με σκληρούς και μακρόχρονους αγώνες πέτυχαν αλλά ότι κινδυνεύουν με γενική εκθεμελίωση και τα αποτελέσματα των αγώνων τους και οι αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν οι κατακτήσεις τους.

Απορρίπτουμε τις «νέες διατάξεις»  που αφορούν το επώνυμο της συζύγου στα  νομοσχέδια που έγκρινε η κυβερνητική επιτροπή και στηρίζουμε τις διαμαρτυρίες των γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων.

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής