Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/06/2008

Δήλωση του Β.Πριμικήρη υπεύθυνου του Τμήματος Ελληνισμού της Διασποράς του ΣΥΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων του ΟΗΕ

Εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα αναγκάζονται να πάρουν τον σκληρό δρόμο της ξενιτιάς και του ξεριζωμού. Παρόμοιες καταστάσεις στις προηγούμενες δεκαετίες έζησαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και για το λόγο αυτό κανένας άλλος δεν μπορεί να γνωρίζει τι σημαίνει προσφυγιά από τον έλληνα της διασποράς όπου και να βρίσκεται, οποιανδήποτε κοινωνική θέσει και αν κατέχει σήμερα.

Σε μία εποχή πού απλώνονται οι κοινωνικοί αποκλεισμοί, η φτώχεια, η ανεργία οι ανισότητες στην γνώση και την απασχόληση, οι συμπιέσεις των κοινωνικών δικαιωμάτων, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αδυσώπητοι ανταγωνισμοί τής αγοράς, η Ελλάδα , ο Ελληνισμός όπου γης, δεν μπορεί παρά να αγωνίζονται υπέρ τής διεύρυνσης τής Δημοκρατίας και τής κοινωνικής δικαιοσύνης, για πραγματικές εγγυήσεις προοδευτικής εξέλιξης και κοινωνικής στήριξης, με ανάπτυξη  και συνοχή.

Σε μία περίοδο πού διασύρονται και αμφισβητούνται τα ιδανικά, πού κυριαρχεί ο ατομισμός, η Ελλάδα και ο Ελληνισμός τής διασποράς δεν μπορούν παρά να είναι με τούς αγώνες για τις κοινωνικές και πολιτικές αξίες τού ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και τής οικολογικής ευαισθησίας.

Σε μία εποχή έξαρσης τού ρατσισμού και της ξενοφοβίας, του εθνικισμού, τής βαρβαρότητας και των στρατιωτικών επεμβάσεων για την επιβολή υποτίθεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ελλάδα και ο Ελληνισμός, δεν μπορούν παρά να είναι υπέρ των αρχών τού διεθνούς δικαίου, τής καλής γειτονίας και τής συνεννόησης,  υπέρ τού διαλόγου για την σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο. Είναι οι λογικές του πολέμου και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που αναγκάζουν εκατομμύρια απλούς ανθρώπους να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Στην Ε.Ε δυστυχώς και σήμερα ακολουθούνται πολιτικές περιστολής του ασύλου για τους πρόσφυγες. Στην Ε.Ε και στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψηφίζονται ξενοφοβικές « Οδηγίες Επαναπατρισμών» που επιβεβαιώνουν τις συντηρητικές αντιδραστικές πολιτικές των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων της Ευρώπης για τους μετανάστες. Οι λογικές της «Ευρώπης κλειστό φρούριο» δεν πρέπει να περάσουν.

Το τμήμα του Ελληνισμού της διασποράς του ΣΥΝ καλεί όλους τους έλληνες της αποδημίας να ενώσουν την φωνή και τους αγώνες τους με τους άλλους προοδευτικούς ανθρώπους στον κόσμο για να μην περάσουν οι λογικές της ξενοφοβίας και του ρατσισμού και να στηρίξουν το αίτημα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Απαιτούμε ριζική αλλαγή των πολιτικών της χώρας μας και της Ε.Ε για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Τμήμα Ελληνισμού της Διασποράς