Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/02/2006

Συνάντηση ΣΥΝ με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τον Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των επικοινωνιών

Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κωνσταντόπουλος, μαζί με το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ Δ.Στρατούλη, επισκέφθηκε σήμερα τον κ. Δ.Γουργουράκη, Πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τον κ. Λαμπρινόπουλο, Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των επικοινωνιών. Μετά τις συναντήσεις ο Ν. Κωνσταντόπουλος έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Επιβάλλεται, συνταγματικές αρχές προστασίας των προσωπικών δεδομένων και διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, να ελέγξουν την καθημερινή πρακτική εσωτερικών και διεθνών μηχανισμών, που με την επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας κατασκοπεύουν την εθνική ασφάλεια και με το πρόσχημα του δημοσίου συμφέροντος παραβιάζουν τις συνταγματικές εγγυήσεις προστασίας των δημοκρατικών αξιών και δικαιωμάτων.

Αυτή η έκνομη δραστηριότητα υπονομευτικών μηχανισμών προωθείται μέσα από τη νομοθεσία «περί νομίμων ακροάσεων και παρακολουθήσεων», καθώς επίσης και μέσα από την εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών και διμερών συμβάσεων που υπέγραψαν και υπογράφουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι συνταγματικές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων και διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, ως θεσμικοί εγγυητές της δημοκρατικής διαφάνειας και νομιμότητας, όπως επίσης και η Bουλή ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, επιβάλλεται να ελέγξουν τις εσωτερικές δράσεις της ΕΥΠ, για τις οποίες πολλαπλασιάζονται οι ανησυχίες και τα ερωτηματικά μετά τις αποκαλύψεις που συγκλονίζουν τη χώρα .

Κάθε μέρα το κλίμα γίνεται δυσάρεστο για την ελληνική δημοκρατία και ενοχλητικό για την κοινωνία. Πολιτικά, όχι μόνον δεν τελειώνει το θέμα με τις ανακοινώσεις του κ. πρωθυπουργού, αλλά απεναντίας γίνεται πιο σύνθετο και θα εξακολουθεί να αποσταθεροποιεί την πολιτική ζωή.

Όταν υπουργός, η κ.Γιαννάκου, μας πληροφορεί ότι παρακολουθούνται και τα τριψήφια-πορτοκαλί τηλέφωνα της κυβερνητικής ενδοεπικοινωνίας, τι πρέπει να σκεφθεί ο απλός πολίτης;

Όταν ο κ. πρωθυπουργός αναφέρεται και σε αυτούς που χρησιμοποιούν τα προϊόντα της εγκληματικής κατασκοπείας, είναι αυτονόητο ότι οι πολίτες νιώθουν ανυπεράσπιστοι και το δημόσιο συμφέρον λεηλατείται, από μυστικές υπηρεσίες και εσωτερικά κέντρα που παγιδεύουν και δια των παγιδεύσεων παρεμβαίνουν, εκβιάζοντας την πολιτική και οικονομική ζωή.

Η υπόθεση κατασκοπείας και εκμετάλλευσης των προϊόντων των υποκλοπών να μην εκφυλιστεί σε μικροπολιτικό κουτσομπολιό, ούτε σε ακατάσχετη σεναριολογία. Είναι κεντρικό πολιτικό πρόβλημα εθνικής ανεξαρτησίας, δημοκρατικής αξιοπρέπειας και πολιτικής αυτονομίας της χώρας. Και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πολιτική προτεραιότητα με αναδιοργάνωση και επικαιροποίηση όλων των συστημάτων προστασίας της εθνικής ασφάλειας, των προσωπικών δεδομένων, του απορρήτου των επικοινωνιών.»

Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που έχει προγραμματίσει ο ΣΥΝ ο Ν.Α. Κωνσταντόπουλος θα ζητήσει συναντήσεις με τον διοικητή της ΕΥΠ, τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, τη διοίκηση του ΟΤΕ κ.ά.

To Γραφείο Τύπου