Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/06/2008

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ Ν.ΧΟΥΝΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΜ. ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Η σύσκεψη που γίνεται σε μια περίοδο που η διεθνής οικονομική κρίση έχει ήδη επιπτώσεις και στη χώρα μας, που εκδηλώνονται με την κάμψη των ρυθμών ανάπτυξης, με την αύξηση του πληθωρισμού και κυρίως την εκτίναξη της ακρίβειας στα είδη καθημερινής κατανάλωσης των λαϊκών οικογενειών, καθώς ήδη και με τα πρώτα σημάδια αύξησης της ανεργίας. Κι αυτά συμβαίνουν όταν τα κέρδη των επιχειρήσεων και Τραπεζών αυξάνονται ιλιγγιωδώς και όταν οι αποκαλύψεις για τις μίζες της Siemens σε πολιτικούς και στα κόμματα του δικομματισμού, προκαλούν τους πολίτες.

Κυρίως η ακρίβεια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και εάν πάρουμε υπόψη ότι στη χώρα μας συνυπάρχει με πολύ χαμηλούς μισθούς, με άδικη φορολογία και με καταλήστευση των νοικοκυριών από τις Τράπεζες, οδηγεί σε απελπιστική κατάσταση τις οικογένειες των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων.

Η ακρίβεια που ροκανίζει τα εργατικά εισοδήματα στη χώρα μας, δεν οφείλεται μόνο στη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και στις πολιτικές της κυβέρνησης που ευνοούν την ασυδοσία των Τραπεζών, που χαϊδεύουν τα εγχώρια καρτέλ, που αφήνουν ανενόχλητη την κερδοσκοπία, αλλά και δίνουν το κακό παράδειγμα με τις προκλητικά υψηλές αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και άλλων παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.

Και ενώ οι συνολικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης διαψεύδουν παταγωδώς τους νεοφιλελεύθερους μύθους περί δήθεν δυνατότητας των αγορών να ρυθμίζουν αρμονικά τα πάντα και να εξασφαλίζουν σε όλους την ευημερία, η κυβέρνηση της ΝΔ απαντά στην κρίση του νεοφιλελευθερισμού με περισσότερο νεοφιλελεύθερες πολιτικές, επιμένοντας στην εφαρμογή του πρόσφατα ψηφισμένου αντιασφαλιστικού νόμου, στο ξεπούλημα του ΟΤΕ, των λιμανιών και άλλων δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών, στις πολιτικές σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους, με αυξήσεις στους μισθούς μικρότερες από τον καλπάζοντα πληθωρισμό και με την προώθηση με τη συναίνεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ της λεγόμενης flexicurity, που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ιδιαίτερα των νέων και των μεταναστών.

Την ίδια στιγμή σ΄όλο τον κόσμο έχουμε κοινωνικές εξεγέρσεις των πεινασμένων και στην Ευρώπη ένα συνεχώς ογκούμενο κίνημα κατά της ακρίβειας.

Μόλις χθες η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και με μοναδική έγνοια την αύξηση της επιχειρηματικής κερδοφορίας, αγνόησαν πλήρως τις διαμαρτυρίες απόγνωσης εκατομμυρίων ευρωπαίων εργαζομένων και δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο κατά της ακρίβειας.

Μέσα σ΄αυτές τις συνθήκες του αδιεξόδου και των κυβερνητικών συνεπειών των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, εκ των πραγμάτων ενισχύεται η ανάγκη για ένα αναβαθμισμένο ρόλο και για πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ για την υπεράσπιση των θυμάτων αυτών των πολιτικών. Και δεν είναι τυχαίο ότι η ανάγκη αυτή έχει γίνει πιο επιτακτική, από τις αυξημένες προσδοκίες των εργαζομένων και των νέων από το δικό μας πολιτικό χώρο, όπως αυτό εκφράζεται δημοσκοπικά σταθερά τους τελευταίους μήνες.

Και μ΄αυτή την έννοια αυξάνονται σημαντικά και οι απαιτήσεις του Κόμματος από το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του, ώστε αυτό, με σταθερή και συλλογική λειτουργία να μπορεί να συμβάλλει:

1.    Στις υπό εξέλιξη καμπάνιες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για διορθωτικές αυξήσεις στους μισθούς και για την απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων.

2.    Στην καλλίτερη επεξεργασίας των θέσεων του κόμματος για τα ζητήματα της ανεργίας, των εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής ασφάλισης, των μισθών και των κοινωνικών πολιτικών – και στην προετοιμασία του Κόμματος για πολιτικές πρωτοβουλίες γι αυτά τα ζητήματα.

3.    Στην καλλίτερη σύνδεση με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα εργατικής πολιτικής και για την εκκίνηση της λειτουργίας και δράσης του αντίστοιχου τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

4.    Στην διακριτή παρουσία του Κόμματος στους εργασιακούς χώρους και στους εργατικούς αγώνες. Την ενασχόληση του με τα προβλήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

5.    Στην συνολική στροφή όλου του Κόμματος και των οργανώσεών του στην εργατική δουλειά και κυρίως στους εκτός των τειχών νέους εργαζόμενους, ελαστικά απασχολούμενους, ανασφάλιστους και ανέργους.

6.    Στην έγκαιρη αντιμετώπιση πολιτικών προβλημάτων στρατηγικής του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και των δυνάμεων μας που δρουν μέσα σ΄ αυτό.

To Γραφείο Τύπου