Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/06/2008

Περιφερειακή σύσκεψη ΣΥΝ του νησιωτικού συγκροτήματος Β.Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 21/6 στην Χίο  περιφερειακή σύσκεψη του νησιωτικού συγκροτήματος Β.Αιγαίου (Χίος, Λέσβος, Λήμνος, Σάμος, Ικαρία) με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΝ με επικεφαλής τους γραμματείς αλλά και αυτοδιοικητικών στελεχών.

Τρία θέματα απασχόλησαν τη συνάντηση:

1.    Ακτοπλοΐα- ζητήματα επικοινωνίας των νησιών μεταξύ τους αλλά και με το κέντρο.

2.    Διοικητική μεταρρύθμιση - ανάγκη για ουσιαστική δημοκρατική μεταρρύθμιση με αποκέντρωση.

3.    Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και Αειφόρος Ανάπτυξη.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε η Μάγδα Σπηλιωπούλου, μέλος της ΚΠΕ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΝ, η οποία τόνισε:

«Σε αντιστοιχία με άλλα καρτέλ (γάλακτος, τραπεζών κ.λ.π.) στο Αιγαίο έχουμε να κάνουμε με το καρτέλ των εταιριών που λυμαίνονται τις γραμμές φιλέτα με απελευθερωμένες τις γραμμές και τα ναύλα, και ταυτόχρονα «εκβιάζουν» ώστε το μισό περίπου Αιγαίο να κηρυχθεί άγονη γραμμή, δηλαδή επιδοτούμενη αδρά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ανάγκη να μπει οροφή στα ναύλα επιβατών και οχημάτων επιβατικών και επαγγελματικών είναι μεγάλη.

Οσον αφορά στον τομέα της Διοικητικής λεγόμενης μεταρρύθμισης η κυβέρνηση ψαρεύει σε θολά νερά, με διαρροές στον Τύπο.  Διοικητική αναδιάρθρωση χωρίς διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και κυρίως χωρίς τα αναγκαία οικονομικά μέσα δεν μπορεί να γίνει.

Τέλος το νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα της ανταγωνιστικότητας αποτελεί βασικό στοιχείο στο Σχέδιο περί Χωροταξικού Σχεδιασμού που κατέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, πατάει στο καλάθι των αχρήστων τα απαραίτητα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια ανάπτυξης και προωθεί τη λογική του κέρδους και της ελεύθερης αγοράς».

To Γραφείο Τύπου