Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/06/2008

Απόσπασμα συνέντευξης του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη, στον ρ/σ Άλφα (Γ.Κύρτσος - Κ.Μακρή)

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης μιλώντας στον ρ/σ Άλφα (Γ.Κύρτσος - Κ.Μακρή) για τις πολιτικές εξελίξεις, δήλωσε μεταξύ άλλων:

Για το σκάνδαλο Siemens και τις δημοσκοπήσεις

«Αυτό που βλέπουμε τώρα με το σκάνδαλο Siemens είναι η κορυφή της κορυφής του παγόβουνου. Ευτυχώς κινείται στη Γερμανία με αποτελεσματικό τρόπο και έτσι είναι δύσκολο να καλυφτεί δια συμψηφισμού η υπόθεση. Σε συνδυασμό με την ακρίβεια, την οξυμένη κοινωνική και πολιτική κρίση και τις ρωγμές που ήδη έχει η κυβερνητική πολιτική και ο δικομματισμός, επιταχύνονται οι αλλαγές στο κομματικό πεδίο. Για το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει το μεγαλύτερο στρίμωγμα αυτή τη στιγμή, όσο και να φαίνεται αυτό περίεργο. Μεγαλώνουν οι ευθύνες μας, γιατί η κοινωνία απαιτεί από εμάς πολύ περισσότερα από αυτά που δίνουμε μέχρι τώρα. Πρέπει να αλλάξουμε πολλά στο πολιτικό μας σχέδιο, στην επάρκεια και πληρότητα του προγραμματικού μας λόγου, στην ευρύτητα, στη συνοχή και τις δημοκρατικές μας λειτουργίες, έτσι ώστε να μην είμαστε απλώς η πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση -ένα βραβείο που το έχουμε ήδη κερδίσει- αλλά να γίνουμε ο πυρήνας για μια εναλλακτική λύση, η οποία να δίνει ελπίδες και να μην οδηγεί σε μπερλουσκονικά σενάρια α λα ελληνικά.»

Για την συμφωνία OTE - Deutsche Telekom

«Το δημόσιο με αυτό που πέρασε ως συμφωνία άρον-άρον από τη Βουλή, αποδεσμεύει την DT από την υποχρέωση να υποβάλλει δημόσια προσφορά. Ανώνυμοι κύκλοι -γιατί οι αρμόδιοι κρύβονται- ισχυρίζονται ότι η πώληση στους γερμανούς είναι αποκρατικοποίηση και η DT δεν είναι υποχρεωμένη να υποβάλει δημόσια προσφορά. Αυτό το επιχείρημα πάσχει και γιʼ αυτό το διαρρέουν ανωνύμως. Δεν βγαίνει να μιλήσει ο κ. Πιλάβιος, ο οποίος είναι διορισμένος από τον κ. Αλογοσκούφη και δεν ήταν απλώς συμμαθητές, με την στάση του προστατεύει περισσότερο την κυβέρνηση της ΝΔ παρά τα συμφέροντα των μικρομετόχων και την αξιοπιστία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ο ΟΤΕ, όταν έγινε αυτή η τριγωνική συμφωνία είχε ήδη το 72% των μετοχών του στη διασπορά. Άρα ήταν ήδη μια αποκρατικοποιημένη εταιρία με τη συνδρομή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Η απάντηση ΜακΚρίβι πετάει το μπαλάκι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, λέει ότι είναι δική της δουλειά να εξετάσει αν εφαρμόζεται η ευρωπαϊκή οδηγία που προστατεύει τα δικαιώματα των μικρομετόχων και κρατάει το δικαίωμα για την Κομισιόν να κινήσει διαδικασίες εναντίον της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση πρέπει να παγώσει τη δημοσίευση του νόμου έτσι ώστε να μην υποστεί το στραπάτσο ενός «Βασικού Μετόχου Νο 2». Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ψηφίσει πομπωδώς τον νόμο περί Βασικού Μετόχου και μετά ο ίδιος ο κ. ΜακΚρίβι την ανάγκασε να τον ακυρώσει. Αυτή ή ούτως ή άλλως προβληματική συμφωνία και συναλλαγή μεταξύ Βγενόπουλου-γερμανών και κυβέρνησης υφίσταται ακόμη μια μεγάλη νομική ρωγμή. Ασφαλιστικά ταμεία και μικρομέτοχοι που έχουν μετοχές του ΟΤΕ, κινδυνεύουν να μείνουν με τον «μουτζούρη» στο χέρι και ήδη κινούνται για την προστασία των δικαιωμάτων τους. Διότι η κυβέρνηση έκανε μια συμφωνία με τους γερμανούς με μεσίτη τον Βγενόπουλο, από την οποία οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι γερμανοί και ο κ. Βγενόπουλος και οι σίγουρα χαμένοι είναι οι μικρομέτοχοι.»

To Γραφείο Τύπου