Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/06/2008

Μυστική συμφωνία εκχώρησης του management του «Αστέρα Βουλιαγμένης» στον αμερικάνικο όμιλο «Starwood». Ανάγκη άμεσης ενημέρωσης της Βουλής

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του Π.Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Τουριστικής Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Από την 1η Ιουλίου του 2006 έχει εκχωρηθεί στον αμερικάνικο όμιλο «Starwood» -από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και την θυγατρική της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης»- η διαχείριση ενός από τα σημαντικότερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της χώρας, του «Αστέρα Βουλιαγμένης». Η εκχώρηση αυτή έγινε βάσει μιας συμφωνίας, η οποία μέχρι σήμερα έχει κρατηθεί επιμελώς μυστική και από τις δύο πλευρές.

Πολλά ερωτηματικά έχουν γεννηθεί από αυτή την αδιαφάνεια, η οποία παραπέμπει σε χώρες-«μπανανίες» όπου το ξεπούλημα των δημόσιων οικονομικών «φιλέτων» σε πολυεθνικές προβάλλεται ως μοντέλο ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, το οικόπεδο ενός από τα τρία ξενοδοχεία του συγκροτήματος, του ξενοδοχείου «Αφροδίτη», είναι ιδιοκτησίας του ΕΟΤ. Η Εθνική Τράπεζα έχει μόνο την επικαρπία μέχρι το έτος 2029. Είναι δηλαδή κρατική περιουσία, της οποίας η διαχείριση εκχωρήθηκε με αδιαφανείς διαδικασίες σε πολυεθνικά συμφέροντα!

Πέραν όμως από τους οικονομικούς όρους της σύμβασης, υπάρχει και το τεράστιο θέμα του εργασιακού καθεστώτος των υπαλλήλων του «Αστέρα Βουλιαγμένης», οι οποίοι όσο δεν δημοσιοποιείται η σύμβαση ζουν και δουλεύουν κάτω από συνθήκες εργασιακής ομηρίας, χωρίς να ξέρουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Και παρʼ όλο που έχουν ζητήσει να λάβουν γνώση του περιεχομένου της σύμβασης δεν τους έχει δοθεί καμία σχετική πληροφορία.

Επειδή οι εργαζόμενοι του Αστέρα Βουλιαγμένης έχουν έννομο συμφέρον να πληροφορηθούν το περιεχόμενο της σύμβασης.

Επειδή είναι απαράδεκτο και προκλητικό να εκχωρείται η δημόσια ακίνητη περιουσία σε μια πολυεθνική εταιρεία, χωρίς η Ελληνική Βουλή να έχει γνώση των όρων αυτής της εκχώρησης.

                                       Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Γιατί εκχωρήθηκε στον αμερικάνικο όμιλο «Starwood» η διαχείριση του «Αστέρα Βουλιαγμένης»;

2.    Γιατί δεν έχει δοθεί ακόμα η σύμβαση εκχώρησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του «Αστέρα Βουλιαγμένης» στην δημοσιότητα, με δεδομένο ότι το ακίνητο του ξενοδοχείου «Αφροδίτη» είναι δημόσια περιουσία; Πως διασφαλίζεται το δημόσιο από μια επιζήμια διαχείρισή του εν λόγω ακινήτου από τους καινούριους managers, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην πλήρη απαξίωσή του;

3.    Έχει αναλάβει, η εταιρεία Starwood συμβατικές υποχρεώσεις έναντι των εργαζομένων;  Και ποιες είναι αυτές;

Τέλος, ζητάμε να κατατεθεί η σύμβαση στη Βουλή, ώστε να πληροφορηθούν και οι εργαζόμενοι του ξενοδοχειακού συγκροτήματος τους όρους που τους αφορούν. 

Ο ερωτών και αιτών βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης