Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/06/2008

Ανακοίνωση του Τμήματος του ΣΥΝ για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών

«Η χώρα μας συνεχίζει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ναρκωτικών με τη μέθοδο της «στρουθοκαμήλου». Την ίδια ώρα στην καθημερινή μας ζωή, όλοι συναντάμε στους δρόμους συμπολίτες μας ομήρους αυτής της σοβαρής κοινωνικής μάστιγας.

Η Ελλάδα μάλιστα ενώ έχει σχετικά χαμηλή κατάταξη στη διακίνηση των ουσιών, παρουσιάζει ωστόσο αυξητικές τάσεις στους αιφνίδιους θανάτους.

Είναι σύνηθες σήμερα - παγκόσμια μέρα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών – να μιλάνε όλοι για μέτρα και πρωτοβουλίες. Οι πιο μεγάλοι υποκριτές είναι όμως οι ίδιοι οι κυβερνώντες.

Γιατί ούτε στον τομέα της πρόληψης, ούτε στον τομέα της θεραπείας κάνουν σοβαρά βήματα προόδου, το αντίθετο μάλιστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, ο οποίος συνεχώς αποδιαρθρώνεται, ενώ σε πλήρη εγκατάλειψη βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης.

Είναι επομένως ανάγκη, ως βασική επιλογή, να στηριχτούν με γενναίες χρηματοδοτήσεις οι υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους. Είναι ανάγκη επίσης να υπάρξουν τολμηρές πολιτικές τόσο για τα θέματα του θεραπευτικού πλουραλισμού (στήριξη των στεγνών προγραμμάτων, διεύρυνση δυνατοτήτων για προγράμματα υποκαταστάτων) όσο και στα θέματα κοινωνικής επανένταξης. Η πεπατημένη των συνηθισμένων συντηρητικών ηθικιστικών επικλήσεων δεν αποδίδει. Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να φλυαρεί για τα θέματα των ναρκωτικών οφείλει να κάνει δουλειά. Δεν πάει άλλο!»

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ