Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/02/2006

Η κυβέρνηση αντί του φρέσκου επιχειρεί να προωθήσει το κατεψυγμένο ψωμί που θα διατηρείται με συντηρητικά και χημικά βελτιωτικά μέχρι 18 μήνες

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, αποτελούμενη από τον Παναγ. Λαφαζάνη, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνο για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ και τη Μίνα Ξηροτύρη, βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., συναντήθηκε σήμερα με το Πρεδρείο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας και αντάλλαξαν απόψεις για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά στην «Παραγωγή και διάθεση προϊόντων αρτοποιίας».

Μετά τη συνάντηση, ο Π. Λαφαζάνης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης αποτελεί ένα έκτρωμα, με βάση το οποίο επιχειρείται να περιθωριοποιηθεί το φρέσκο ψωμί ως κύριο συστατικό της διατροφής των πολιτών και να αντικατασταθεί απολύτως από το κατεψυγμένο, που θα παρασκευάζεται δια της μεθόδου bake of (ζέσταμα).

Το Υπουργείο Ανάπτυξης παραδίδει πλήρως την αγορά του ψωμιού στους μεγαλοεισαγωγείς, τους μεγαλοβιομηχάνους και τις πολυεθνικές αλυσίδες, οι οποίες, με προνομιακούς όρους και σχεδόν ασύδοτα, θα εισάγουν ή θα παράγουν κατεψυγμένη ζύμη η οποία θα εμφανίζεται ως φρεσκοψημένο ψωμί μετά από ψήσιμο στα μεγάλα πολυκαταστήματα τροφίμων και σε τόπους πώλησης άρτου.

Όλος ο σχεδιασμός βασίζεται στην ουσιαστική παραπλάνηση των καταναλωτών και την εξόντωση των παραδοσιακών αρτοποιών.

Καταγγέλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πολιτική της κυβέρνησης, όπως εκφράζεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που κυριαρχούν στον αγορά των τροφίμων.

Θεωρούμε ότι το φρέσκο ψωμί και οι παραδοσιακοί παρασκευαστές του όχι όνο πρέπει να προστατευθούν αλλά και να ενισχυθούν οι προσπάθειες για τη διατήρηση και αναβάθμιση της ποιοτικής και υγιεινής διατροφής των Ελλήνων πολιτών.

Η θεσμοθέτηση της ασύδοτης και παραπλανητικής ενίσχυσης της κατανάλωσης κατεψυγμένου ψωμιού, που θα περιέχει κάθε λογής συντηρητικά και χημικά βελτιωτικά προκειμένου να διατηρηθεί μέχρι και 18 μήνες, συνιστά διατροφικό έγκλημα και μεγάλη οπισθοδρόμηση σε σχέση με την ανάγκη να προστατέψουμε και να ενισχύσουμε τον μεσογειακό τρόπο διατροφής και τις θετικές παραδόσεις μας στην κατανάλωση πραγματικά φρέσκου ψωμιού, με τους καλύτερους δυνατούς όρους υγιεινής, ποιότητας και ασφάλειας του προϊόντος.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο και να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικό διάλογο με τους καταναλωτές και τους αρτοποιούς, για την εκπόνηση ενός νέου σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου που θα έχει ως πρώτο γνώμονα την προστασία και ενημέρωση των πολιτών.

To Γραφείο Τύπου