Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/06/2008

Απαραίτητη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αδειοδότηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Απάντηση του Επιτρόπου Στ. Δήμα στον Δ. Παπαδημούλη

Απαραίτητη, σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι  η μελέτη εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν από την αδειοδότηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το περιβάλλον κ. Στ. Δήμας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, αναφερόταν σε προηγούμενη απάντηση της Επιτροπής στην οποία τονιζόταν ότι ʽʽδεδομένου ότι ο πετρελαιαγωγός θα βρίσκεται σε κοινοτικό έδαφος, η κατασκευή και εκμετάλλευσή του πρέπει να συμμορφώνονται με την περιβαλλοντική νομοθεσία της Κοινότητας που καλύπτει τέτοιου τύπου μεγάλα ενεργειακά έργα και αφορά συγκεκριμένα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου καθώς και τις θιγόμενες ζώνες ειδικής προστασίας αναφορικά κυρίως με τις επιπτώσεις των έργων σε τοποθεσίες του δικτύου Natura 2000ʼʼ και ρωτούσε την Επιτροπή αν έχει ενημερωθεί από τις ελληνικές αρχές για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ο Επίτροπος για το περιβάλλον αφού ανέφερε ότι: «Η Επιτροπή δε διαθέτει πληροφορίες για τις μελέτες  … καθώς τα κράτη – μέλη δεν είναι υποχρεωμένα να διαβιβάζουν τέτοιες πληροφορίες στην Επιτροπή» επεσήμανε ότι: « το έργο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Aλεξανδρούπολης, για να είναι σύμφωνο με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, πρέπει να λάβει σχετική αδειοδότηση σχετικά και από τη Βουλγαρία και από την Ελλάδα. Καθώς ο αγωγός θα είναι διαμέτρου άνω των 800 χιλιοστών και μήκους άνω των 40 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τη διαδικασία αδειοδότησης απαιτείται αυτομάτως μελέτη εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων βάσει της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η εν λόγω μελέτη πρέπει να εκπονηθεί σε εθνικό επίπεδο, οπότε η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τα αποτελέσματα της εν λόγω διαδικασίας»

Όσον αφορά τις τοποθεσίες natura 2000 που θα θιγούν ενδεχομένως από το έργο, ο κ. Δήμας τόνισε ότι: «η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα πραγματοποιηθεί κατάλληλη εκτίμηση των συνεπειών όσον αφορά τους στόχους διατήρησης των τοποθεσιών, με βάση τις απαιτήσεις του άρθρου 6 παράγραφος 3 της οδηγίας για τα ενδιαιτήματα, και ότι κάθε απόφαση αδειοδότησης θα είναι σύμφωνη με τους όρους του ιδίου άρθρου 6 παράγραφοι 3 και 4».

To Γραφείο Τύπου