Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/02/2006

Αλέκος Αλαβάνος: "Θέλουμε θαρραλέα και όχι φοβισμένη δικαιοσύνη"

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους εκπροσώπους των Ενώσεων Δικαστών και Εισαγγελέων.

Εμείς θέλουμε και την κάθαρση και τη διαφάνεια στη Δικαιοσύνη. Δεν θέλουμε όμως τη διαπόμπευσή της. Θέλουμε μια δικαιοσύνη ανεξάρτητη, θέλουμε μια δικαιοσύνη θαρραλέα απέναντι στην εκτελεστική εξουσία.

Με το κλίμα, στο οποίο έχει συμβάλλει και η κυβέρνηση, βλέπουμε τελευταία και σε θέματα εργασιακά, και σε θέματα που αφορούν μικροαδικήματα νέων ανθρώπων, να εγκαταλείπεται μια παράδοση θάρρους από τη δικαιοσύνη.

Πρέπει να τη στηρίξουμε. Πρέπει να στηρίξουμε τις πολλές και υγιείς δυνάμεις που υπάρχουν μέσα στη Δικαιοσύνη. Πρέπει να λυθούν βασικά προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τις υποδομές, σε σχέση με τη στελέχωση, σε σχέση με το πέρασμα της πληροφορικής μέσα στους θεσμούς και τα όργανα της Δικαιοσύνης. Μ’ αυτή την έννοια εμείς στηρίζουμε μια σειρά αιτήματα που μας έθεσαν εδώ οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων.

Με την ευκαιρία να πω επίσης ότι, κινούμαστε σε κοινές κατευθύνσεις, κοινούς προβληματισμούς σε σχέση με τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Δεν μπορούμε να δεχτούμε εμείς ένα αυταρχικό Συνταγματικό Δικαστήριο που πάει να επιβληθεί πάνω στα ανώτατα όργανα της Δικαιοσύνης. Δεν μπορούμε επίσης να δεχθούμε απαγορεύσεις στο έργο της δικαιοσύνης, σε βάρος, τελικά των πολιτών, όπως αυτές σχετικά με την απαγόρευση επιδίκασης αναδρομικών.»

Παναγιώτης Αθανασόπουλος Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: «Στα πλαίσια της ενημέρωσης των κομμάτων, ζητήσαμε και από το Συνασπισμό, όπως ζητούμε και από όλον τον πολιτικό κόσμο, τη στήριξη του θεσμού της Δικαιοσύνης και των δικαστικών λειτουργών στο δύσκολο έργο που επιτελούν, οι οποίοι ως γνωστόν - όπως όλοι παραδέχονται - στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι έντιμοι.

Αντιμετωπίζει προβλήματα η Δικαιοσύνη και καλούμε την πολιτεία, άλλη μια φορά, να εγκύψει στα προβλήματα αυτά και να δώσει λύση, διότι η λύση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης αποβαίνει προς όφελος του ελληνικού λαού.»

To Γραφείο Τύπου