Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/06/2008

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρα στα Καλύβια Αττικής

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από την Ιωάννα Στεργίου, Νομαρχιακή Σύμβουλο Ανατ. Αττικής, τον Σπύρο Σταύρου Γραμματέα Ανατ. Αττικής επισκέφθηκε σήμερα τα Καλύβια. Είχε  συνάντηση με τους κατοίκους και τη δημοτική Αρχή των Καλυβίων που διεκδικούν την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία της περιοχής τους. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε παρά το εξώδικο που έστειλε στον Δήμο Καλυβίων ο ιδιοκτήτης του παρακείμενου στην παραλία Grand Resort, προσπαθώντας να αποτρέψει την πρόσβαση των πολιτών στην ελεύθερη παραλία

Σε ομιλία του στους κατοίκους ο Αλ. Τσίπρας τόνισε:

Ευχαριστώ όλους και όλες εσάς που είστε σήμερα εδώ και το Δήμαρχο Π. Φιλίππου που δίνει αυτό τον αγώνα εδώ και πολλά χρόνια για το δημόσιο χώρο, για τις ελεύθερες παραλίες. Και είσαστε και είμαστε όλοι εδώ σήμερα για να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα. Αυτά που ξέρανε να τα ξεχάσουν. Ο καιρός έχει αλλάξει. Τα πράγματα έχουν αλλάξει.  Οι πολίτες διεκδικούν το δίκιο τους και το αυτονόητο δικαίωμά τους στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και παίρνουν τα πράγμα στα χέρια τους και δεν θα αφήσουν κανένα κουμπάρο, κανένα νονό της νύχτας, κανένα μεγαλοεπιχειρηματία να επιβάλλει τους δικούς του νόμους.

Βρισκόμαστε σε μια περιοχή που πολλά χρόνια ήταν και είναι στολίδι της Αττικής και του Δήμου εδώ, όπου οι πολίτες εδώ, οι δημότες αλλά και Αθηναίοι που έρχονται για να χαρούν ένα Σαββατοκύριακο το μπάνιο τους έχουν δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης εδώ στην παραλία. Αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί κανείς να τους το στερήσει. Διότι η θάλασσα, η άμμος, η παραλία δεν ανήκει σε κανέναν. Δεν μπορεί να νοικιάζεται, δεν μπορεί να πουλιέται και να αγοράζεται και δεν μπορεί κανείς να μας υψώσει εδώ τείχη και συρματοπλέγματα και να μας απαγορεύσει την είσοδο στην παραλία.

Και βεβαίως λέμε ότι έχουν αλλάξει οι καιροί, διότι αυτό που είναι το πιο σημαντικό, δεν είναι οι αποκαλύψεις που βγαίνουν στη δημοσιότητα. Τα ξέραμε για χρόνια όλα αυτά. Και ξέραμε για χρόνια ότι δεν ήταν μονάχα οι πολυεθνικές εταιρείες, η Siemens που για να κάνει τις δουλειές της έδινε μίζες και δωράκια σε ανθρώπους που είχαν πρόσβαση στην εξουσία, διότι δωράκια δεν αποτελούν μόνο οι οικοσυσκευές. Δωράκια είναι και οι δωρεάν διακοπές σε ξενοδοχειακές μονάδες, δωράκια είναι και οι κουμπαριές και οι γάμοι και τα βαφτίσια και τα γενέθλια που γίνονται εδώ με αντάλλαγμα βεβαίως παραχωρήσεις, με αντάλλαγμα βεβαίως διευκολύνσεις και με αντάλλαγμα να έχουμε αυτό το έκτρωμα του μπετόν μέσα στη θάλασσα.

Και βεβαίως γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι κάποιοι υπέγραψαν το 2003 την παραχώρηση 85 στρμ παραλίας σε έναν ιδιώτη. Και δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι αυτός ο ιδιώτης. Σημασία για μας έχει ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα, με βάση το Σύνταγμα, να ιδιοποιείται την παραλία, το δημόσιο χώρο και να θέλει να βάλει εισιτήρια και συρματοπλέγματα. Και του δώσανε αυτή την έκταση έναντι ανταλλάγματος πινακίου φακής, 15.000 ευρώ το χρόνο. Που 15.000 ευρώ τον χρόνο δεν μπορεί να δώσει κάποιος για να πάει να φτιάξει ένα καλύβι  ή ένα μικρό μαντρί για να βόσκει τα πρόβατά του πάνω στο βουνό.

Και ξέρουμε ότι αύριο θα ʽρθουν εδώ οι ηγέτες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς απ΄ όλο τον κόσμο. Δικαίωμά τους είναι που επιλέγουν, σε μια περίοδο κρίσης της ελληνικής κοινωνίας, σε μια περίοδο κρίσης της διεθνούς οικονομίας, να συζητήσουν για την μεγάλη όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων μέσα στη χλιδή. Δικαίωμά τους είναι. Δεν τους κάνουμε κριτική γι αυτό. Όμως σ΄ αυτούς αύριο δεν θα  κεράσουν εξώδικα, δεν θα τους πουν παράνομους, θα τους κεράσουν σαμπάνιες και χαβιάρι. Εμείς απαιτούμε από όλους αυτούς, και κυρίως από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει ευαισθησίες σε αυτά τα ζητήματα, να βγει και να καταγγείλει τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη εδώ της περιοχής να οικειοποιηθεί τα 85 στρέμματα και να αποτρέψει από τους κατοίκους της περιοχής να έχουν πρόσβαση στην παραλία. Να βγει και να καταγγείλει τις αγωγές που έχουν γίνει στο δήμαρχο Καλυβίων έναντι 6,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τόσα απαιτεί από το δήμαρχο. Και να δώσουμε όλοι μαζί έναν μεγάλο και διαρκή αγώνα για να πάψουν πια  τα ιδιωτικά συμφέροντα να κάνουν ό,τι θέλουν σε αυτήν την χώρα. 

Η Ελλάδα ανήκει στους πολίτες της. Δεν ανήκει στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Και αν το καταλάβουν αυτό καλά ότι πλέον παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας και αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε και κερδίζουμε, θα πάψουν πια να μας ενοχλούν και με τις αγωγές και με τις μηνύσεις και με τα εξώδικα. Και πρέπει αυτό να το καταλάβουν καλά. Πέρασε πια η εποχή που είχαν την δυνατότητα να  κάνουν ότι θέλουν και να μην δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Όσο κι αν έχουν μέρος των ΜΜΕ μαζί τους, δεν τους σώζει τίποτε. Και δεν τους σώζει τίποτε διότι οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι μπορούν να ενώνονται, να αγωνίζονται και να νικάνε. Όπως κέρδισαν στο Ελληνικό, όπως κερδίζετε εσείς εδώ καθημερινά με τον αγώνα που δίνετε γιατί η παραλία της περιοχής σας εδώ σας ανήκει και θα σας ανήκει για πάντα και κανείς δεν μπορεί να σας την πάρει.

Να ʽστε καλά καλό αγώνα και καλή δύναμη. Και να ξέρετε ότι τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κερδίζονται μέσα από αγώνες. Και να ξέρετε ότι σ΄ αυτή την κοινωνία που ζούμε ό,τι για κάποιους είναι κέρδος (για επιχειρηματίες είναι οικειοποιούνται εδώ τον δημόσιο χώρο της παραλίας) για τους πολλούς είναι κόστος. Και αντιστρόφως.  Ό,τι για όλους εμάς, για την τοπική κοινωνία είναι κόστος και το καταβάλλουμε για κάποιους είναι μυθικά κέρδη που τους δίνουν την δυνατότητα να κάνουν και δωράκια και διευκολύνσεις και να κλείνουν το μάτι στην εξουσία.

Αυτό το σάπιο σύστημα, το σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι ένα σύστημα που καταρρέει και πρέπει να βάλουμε όλοι μαζί ένα χεράκι προκειμένου να καταρρεύσει μια ώρα αρχύτερα και να δούμε καλύτερο αύριο για τον τόπο, για να δουν καλύτερο αύριο τα παιδιά μας και για την κοινωνία που αξίζει μια καλύτερη προοπτική, αξίζει ένα καλύτερο αύριο, μας αξίζει όλους μας μια καλύτερη Ελλάδα και όχι μια Ελλάδα που τρώει από τις σάρκες της, που τρώει τα παιδιά της, μια Ελλάδα που θα δίνει προοπτική στους νέους ανθρώπους και θα δίνει σε δημόσια χρήση το δημόσιο χώρο της. Ο αέρας που αναπνέουμε, η θάλασσα, η αμμουδιά, ο δημόσιος χώρος δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Ας το καταλάβουν καλά και περιμένουμε κι απ΄ αυτούς που θα έρθουν αύριο εδώ να μας δώσουν μία απάντηση όχι για τις χαριστικές ρυθμίσεις που κάνανε όταν ήταν στην κυβέρνηση. Ας τα ξεχάσουμε αυτά. Σήμερα τι κάνουν; Σήμερα τι κάνουν και πώς απαντάνε στους επιχειρηματίες., στα ιδιωτικά μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να κερδίσουν ακόμα περισσότερα. Πρέπει λοιπόν να τους απαντήσουμε ως εδώ και μη παρέκει.

Ο αγώνας σας θα είναι ένας νικηφόρος αγώνας, θα είναι ένας αγώνας που θα δικαιωθεί. Ούτε σπιθαμή παραθαλάσσιας γης, αμμουδιάς, παραλίας, στους ιδιώτες. Όλα αυτά είναι δημόσια, μας ανήκουν και θα μας ανήκουν. Να ʽστε καλά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αλέξης Τσίπρας, στα πλαίσια της επίσκεψής του δήλωσε:

Σήμερα δώσαμε το μήνυμα εδώ στην ακτή στο Λαγονήσι δίπλα από το Grand Resort ότι οι παραλίες και οι ακτές δεν μπορεί να είναι προς οικειοποίηση ιδιωτών. Είναι δημόσιος χώρος και κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τους πολίτες την πρόσβαση στις παραλίες και τις ακτές. Οι χαριστικές ρυθμίσεις, οι σκανδαλώδεις συμφωνίες που παραχωρούν 85 στρέμματα παραλίας σε ιδιώτη, δεν μπορούν να έχουν καμία νομική ισχύ διότι είναι αντίθετες με το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας. Κι ο αγώνας των πολιτών και του δημάρχου Καλυβίων είναι ένας αγώνας ο οποίος θα έχει αίσιο τέλος. Βρισκόμαστε εδώ έχοντας λάβει εξώδικα, αγωγές απειλές για μηνύσεις πιστεύουμε όμως ότι ο αγώνας των πολιτών θα είναι ένας αγώνας που θα δικαιωθεί. Και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση. Ακόμα κι αυτούς που θα έρθουν αύριο εδώ, τους ηγέτες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που δικαίωμά τους είναι να επιλέγουν έναν χώρο χλιδής για να κάνουν την συνάντησή τους σε μια δύσκολη περίοδο για την κοινωνία, να πάρουν θέση γι αυτήν την μεγάλη αντιπαράθεση της κοινωνίας απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα που θέλουν να οικειοποιηθούν τον δημόσιο χώρο

To Γραφείο Τύπου