Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/02/2006

Επίσκεψη Αλ.Αλαβάνου στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρτας

Επίσκεψη στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό 'Αρτας πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος της πτηνοτροφίας στο Νομό 'Αρτας και στη χώρα γενικότερα, λόγω της γρίπης των πουλερικών.

Τον Αλ. Αλαβάνο, που συνοδευόταν από τον Β. Πριμηκήρη, Μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, τον Γ. Καρέζο Γραμματέα της Ν. Ε. ΣΥΝ 'Αρτας, τον Χ. Πεσλή, αντιπρόεδρο της «Νέας Αγροτικής Κίνησης» και άλλα στελέχη της οργάνωσης, ενημέρωσε για τα προβλήματα των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού 'Αρτας, Π. Μίχας, ο Πρόεδρος των εργαζομένων του Συνεταιρισμού, ο Δήμαρχος Αμβρακίας, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου 'Αρτας, των ιδιωτικών πτηνοτροφικών επιχειρήσεων και μεμονωμένοι πτηνοτρόφοι.

Μετά την ενημέρωση, ο Πρόεδρος του Συν έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Η κατάσταση στον κλάδο της πτηνοτροφίας είναι τραγική. Κινδυνεύει με κατάρρευση η πτηνοτροφία όλης της χώρας, με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και σοβαρές αρνητικές συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας. Πρέπει να αντιδράσουμε χωρίς καμία καθυστέρηση, με συντονισμένες προσπάθειες και προωθημένα μέτρα.

Ο ΣΥΝ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση:

Πρώτον, να δοθούν κεφάλαια κίνησης ύψους 107 εκατ. Ευρώ, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 15% του συνολικού τζίρου της ελληνικής πτηνοτροφίας

Δεύτερον, να αυξηθεί από 12% σε 20% η επιδότηση του κόστους των εργατικών και επιτέλους να υπογραφεί η σχετική απόφαση.

Τρίτον, να ληφθούν άμεσα μέτρα για την απορρόφηση των αποθεμάτων σε κατεψυγμένα κοτόπουλα γιατί πλέον, τουλάχιστον στην Ήπειρο, δεν υπάρχουν ούτε χώροι για την διατήρηση των κατεψυγμένων.

Τέταρτον, με αποφασιστικότητα να διεκδικηθούν από την Ε.Ε. χρηματοδοτήσεις, όχι μόνο για ελέγχους, αλλά και για τη στήριξη του κλάδου της πτηνοτροφίας, που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, όπως είχε γίνει, εξάλλου, και στην περίπτωση των τρελών αγελάδων».

Ακόμη, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, επέμεινε στο θέμα της διαρκούς, επίμονης και πλήρους ενημέρωσης των καταναλωτών: «Οφείλουν οι Αρμόδιοι Υπουργοί Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης να έχουν συνεχή παρουσία στα ΜΜΕ, τα οποία με τη σειρά τους θα πρέπει να συμμετέχουν στην προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών, προβάλλοντας δωρεάν διαφημιστικά σποτ σε συνεργασία με τους φορείς του κλάδου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είχε, επίσης, συναντήσεις με τον Νομάρχη και το Δήμαρχο της 'Αρτας, καθώς και με εκπροσώπους φορέων του Νομού- Εμπορικό σύλλογο, ΕΑΣ 'Αρτας- Φιλλιπιάδας, Σύλλογο Πτηνοτρόφων Δυτικής Ελλάδας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων 'Αρτας, ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας- οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ήπειρος και ειδικότερα ο νομός 'Αρτας.

To Γραφείο Τύπου