Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/06/2008

Ανακοίνωση Γραφ.Τύπου ΣΥΝ για επέκταση των εγκαταστάσεων ΕΛΠΕ/ΠΕΤΡΟΛΑ. Να σταματήσει η περιβαλλοντική επιβάρυνση στο Θριάσιο!

Σε μια περιοχή βεβαρυμμένη, όπου ήδη λειτουργούν δεκάδες βιομηχανίες, από τις μεγαλύτερες της χώρας, έρχεται τώρα μια άλλη μεγάλη απειλή, αυτή της επέκτασης των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ).

Ο Συνασπισμός απορρίπτει τη νέα επέκταση των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ, και συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Ελευσίνας και του Θριασίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων.

Η νέα επέκταση (16 πετρελαϊκών μονάδων) της ΠΕΤΡΟΛΑ δεν "χωρά" στην ήδη κορεσμένη βιομηχανική περιοχή, γειτονεύει με την ΠΥΡΚΑΛ και με τα σπίτια των κατοίκων της Ελευσίνας. Επιπλέον, οι νέες μονάδες αυξάνουν τους κινδύνους για ατυχήματα και την εκπομπή νέων ρύπων ποιοτικά και ποσοτικά σε μια περιοχή που είναι ήδη κορεσμένη. Τέλος, παρά το πρόσχημα της «δημιουργίας θέσεων εργασίας», η επέκταση των ΕΛΠΕ είναι μια ταξική επιλογή που σαφώς γίνεται για την αύξηση της κερδοφορίας της επιχείρησης, και όχι για την μείωση των ρύπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, 17 επιχειρήσεις στο Θριάσιο υπάγονται στην οδηγία ΣΕΒΕΖΟ, που σημαίνει ότι ο κίνδυνος μεγάλης έκτασης ατυχήματος  δεν είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) γίνονται συχνά ατυχήματα, με μεγαλύτερο αυτό του 1992 με 14 νεκρούς και πολλούς τραυματίες και άμεσο τον κίνδυνο ανάφλεξης όλης της πόλης.

Φαίνεται λοιπόν πως η «εξαγγελία» του  Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή το 2003, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, «ζητώ συγνώμη από τους κατοίκους της Ελευσίνας που πληρώνουν την βιομηχανική ανάπτυξη», μένει κενό γράμμα μπροστά στις ορέξεις των ΕΛΠΕ/ΠΕΤΡΟΛΑ συμφερόντων Λάτση και Ελληνικού Δημοσίου…

Ο Συνασπισμός και αντιπροσωπεία του τμήματος Οικολογίας θα συμμετάσχει στην  ολονύκτια πολιτιστική διαμαρτυρία ενάντια στην επέκταση των ΕΛΠΕ το Σάββατο 28 Ιουνίου 2008 στην Ελευσίνα.

To Γραφείο Τύπου