Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/06/2008

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας και η Ρένα Δούρου, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, συναντήθηκαν σήμερα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, Νεοκλή Συλικιώτη.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Ν. ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ: Με την επίσκεψή μου στην Αθήνα, πέρα από τις συναντήσεις με τους Υπουργούς Εσωτερικών και ΥΠΕΧΩΔΕ, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με εκπροσώπους των κομμάτων. Βέβαια, ξεκινώντας τη συνάντηση, με τον φίλο τον Αλέξη τον Τσίπρα συζητήσαμε για τα θέματα που ασχολείται το Υπουργείο Εσωτερικών, θέματα μετανάστευσης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τι γίνεται στην Κύπρο, τι γίνεται στην Ελλάδα, ποια είναι τα κοινά και πως μπορούμε να συμπορευτούμε.

Βεβαίως συζητήσαμε και ευρύτερα ζητήματα, που έχουν να κάνουν και με το Κυπριακό -είμαστε, θα έλεγα, σε μια κρίσιμη φάση του Κυπριακού -αλλά και άλλα ζητήματα ευρύτερα. Θέματα που αφορούν και απασχολούν και εμάς στην Κύπρο αλλά και την Ελλάδα, ιδιαίτερα τις εξελίξεις και το ρόλο που σήμερα καλείται να παίξει και η Αριστερά στην Κύπρο, όπου είναι κυβερνώσα,  αλλά και στην Ελλάδα με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει.

Βρεθήκαμε, και παρόλο που δεν είχα ξανασυναντήσει τον φίλο τον Αλέξη Τσίπρα, είναι σαν να γνωριζόμαστε από καιρό. Διότι όλα αυτά τα χρόνια και η δική μου δραστηριότητα στο κίνημα της Αριστεράς και στην παράταξη στο Διεθνές κίνημα βρέθηκα πολλές φορές στα ίδια χαρακώματα των κινητοποιήσεων με τους φίλους και τους συντρόφους από τον Συνασπισμό. Στην αντίληψη για το πώς κρίνουμε τα ζητήματα και στην Κύπρο και ευρύτερα στην Ευρώπη, νομίζω ότι έχουμε πάρα πολλά κοινά, κινούμαστε στις ίδιες κατευθύνσεις. Χάρηκα πολύ για αυτή τη συνάντηση και θεωρώ  ότι θα έχω και άλλες φορές την ευκαιρία να συναντηθώ και με το φίλο τον Τσίπρα αλλά και με άλλα στελέχη του Συνασπισμού.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Να σας  πω την αλήθεια είχα μια μεγάλη περιέργεια να δω από κοντά πως είναι ένας αριστερός υπουργός. Και από το σύντροφο και φίλο Νεοκλή κατάλαβα ότι δεν αλλάζει και πολλά πράγματα. Είναι από την πλευρά των διαδηλωτών, από την πλευρά της κοινωνίας και όχι από την πλευρά των κουστουμαρισμένων τεχνοκρατών.

Είχαμε μια πολύ γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας και τη συμπαράστασή μας στην προσπάθεια της Κυπριακής κυβέρνησης και του Δ.Χριστόφια, να επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο στην Κύπρο και κυρίως να κάνει γοργά βήματα προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Λύση που θα είναι και για τις δυο πλευρές ωφέλιμη, λύση επωφελής για τον κυπριακό λαό.

Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε ξανά από κοντά, θα έχω την ευκαιρία να κάνω μια επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα συναντήσω και τον σύντροφο Χριστόφια, μάλιστα  σε μια σημαντική συγκυρία για την διακυβέρνησή του. Διότι θα συμπληρώνει τις πρώτες 100 ημέρες όπου όπως μας εξήγησε ο Υπουργός Εσωτερικών, τις πρώτες αυτές 100 ημέρες έχουν συμβεί πολύ σημαντικά πράγματα, έχουν συμβεί πολύ γοργά βήματα στην κατεύθυνση  της ενίσχυσης της κοινωνίας και του κυπριακού λαού.

Νομίζω ότι το εγχείρημα της αριστερής διακυβέρνησης στην Κύπρο και της προεδρίας του Δ. Χριστόφια είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εγχείρημα. Και είναι ένα εγχείρημα που μπορεί να αποδείξει ότι στις ημέρες μας μπορεί να υπάρξει εναλλακτική πρόταση. Μπορεί να υπάρξει εναλλακτική διακυβέρνηση. Μπορεί να υπάρχει αριστερή λύση. Και η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος στην Κύπρο μπορεί να σημάνει πολλά για ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και για τη χώρα μας.

To Γραφείο Τύπου