Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/06/2008

Ρύπανση του Nέστου ποταμού

Το θέμα της ρύπανσης του Νέστου ποταμού εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπειτα από καταγγελία που έχει λάβει και σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥN Δημ. Παπαδημούλη.

Mε την Ερώτηση του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥN ζητούσε να μάθει εάν είναι ενήμερη η Επιτροπή για το πρόβλημα της ρύπανσης στον ποταμό Νέστο, ποια είναι η μέχρι σήμερα πορεία ενσωμάτωσης της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία των υδάτινων πόρων στη Βουλγαρία, ποια  η πορεία υλοποίησης μέτρων διασυνοριακής συνεργασίας για την περίοδο 2000-2006, που να αναφέρονται στην καταπολέμηση του προβλήματος της ρύπανσης του ποταμού, και τέλος εάν έχει εντάξει η Βουλγαρία στα κοινοτικά συγχρηματοδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα της περιόδου 2007-2013 προγράμματα-δράσεις καταπολέμησης της ρύπανσης των υγροτόπων και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στη συνοριακή μεθόριο με την Ελλάδα.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Δήμας αναφέρει πώς η Επιτροπή "Προτίθεται να ζητήσει από τις βουλγαρικές αρχές περισσότερα στοιχεία όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα".

Συμπληρώνει πως "οι βουλγαρικές αρχές έχουν κοινοποιήσει τα εθνικά μέτρα ενσωμάτωσης της νομοθεσίας περί υδάτων στο εσωτερικό δίκαιο" και τονίζει ότι "η Επιτροπή εξετάζει τώρα κατά πόσο η ενσωμάτωση αυτή πραγματοποιήθηκε ορθά".

Όσον αφορά στην πορεία υλοποίησης των μέτρων διασυνοριακής συνεργασίας για την περίοδο 2000-2006 αναφέρει πώς " Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2000–2006, χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα PHARE – Διασυνοριακή Συνεργασία διάφορα έργα: Ολοκληρωμένη διαχείριση του ποταμού Μέστα/Νέστου, φάση I (ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2005)Ολοκληρωμένη διαχείριση του ποταμού Μέστα/Νέστου, φάση II (ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2006)".

Τέλος αναφέρει πώς " Το βουλγαρικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για το περιβάλλον 2007-2013 προβλέπει την κατάρτιση και επικαιροποίηση σχεδίων απορροής ποταμών. Χάρη στο πρόγραμμα αυτό θα υιοθετηθεί ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση των υδάτινων περιβαλλοντικών πόρων, που θα καλύπτει τη ρύπανση, την προστασία από φυσικές καταστροφές, κλπ.. Πέραν τούτου, το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας για την περίοδο 2007-2013 αποβλέπει στην εκτέλεση κοινών έργων μεταξύ των δύο χωρών τα οποία θα καλύπτουν πτυχές σχετικές με την κοινή διαχείριση λεκανών απορροής ποταμών, περιβαλλοντικά ευαίσθητους τόπους και περιοχές που χρειάζονται προστασία".

To Γραφείο Τύπου