Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/06/2008

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου, στον Alter (Ν. Χατζηνικολάου)

Να πω καταρχήν ότι εντελώς αποκρυσταλλωμένη γνώμη δεν μπορεί να είναι η δική μου σήμερα γιατί δεν έχουν έρθει όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Νομίζω όμως ότι κοιτώντας κανείς τα γερμανικά στοιχεία, το τι γίνεται δηλαδή στην δίκη στην Γερμανία, βλέπει ότι πρόκειται και για τα δύο κόμματα παρότι κυρίως έχουν εμφανισθεί προβλήματα με το ΠΑΣΟΚ και την υπόθεση Τσουκάτου, και σε δευτερεύοντα βέβαια βαθμό με την ΝΔ και την υπόθεση Μητσοτάκη, μην την ξεχνάμε την υπόθεση Μητσοτάκη, και νομίζω ότι όλοι έχουμε πια μια σαφή γνώμη και ιδέα ότι μία από τις ξένες εταιρίες που έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο χρησιμοποιούσε τον μηχανισμό της χρηματοδότησης κομμάτων και προσώπων προκειμένου να περνάει τα επιχειρηματικά της σχέδια τα οποία ήταν σε βάρος των δικών μας σχεδίων. Γιατί ξέρετε τι συμβαίνει; Έβγαιναν λεφτά από την Siemens αλλά την ίδια έμπαιναν λεφτά στα ταμεία της Siemens. Όλα αυτά τα λεφτά για τα οποία ακούμε σήμερα τα έχουν πληρώσει οι έλληνες φορολογούμενοι τα παίρνει η Siemens πίσω δεν τα κάνει δωρεά ούτε τα προσφέρει ως χριστουγεννιάτικο δώρο.

Βεβαίως. Και δεύτερον, κι εδώ ξέρετε πρέπει να γίνει μια μεγάλη συζήτηση για τον Δημόσιο Τομέα. Λέμε πολλές φορές ότι ο Δημόσιος Τομέας είναι χάλια και πολλές φορές είναι χάλια αλλά όταν υποχρεώνεις μια επιχείρηση, πχ τον ΟΣΕ τον ΟΤΕ να πάρει μηχανισμούς και υλικό από την Siemens το οποίο δεν είναι το καλύτερο και δεν είναι το φθηνότερο, τότε άλλοι ίσως έχουν τις ευθύνες για το που βρίσκονται οι δημόσιες επιχειρήσεις. Τώρα αν μου λέτε την έξοδο από την κρίση, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει εντελώς το δικομματικό σύστημα. Είναι χρεωκοπημένο, είναι αναξιόπιστο, είναι αναχρονιστικό, κι είναι διεφθαρμένο. Στην αλλαγή του θα βρεθεί η λύση. Όλα τα άλλα τα οποία συζητάμε, οι συζητήσεις οι δικές σας, οι δικές μας συζητήσεις στην Βουλή, η Εξεταστική Επιτροπή, αν θέλετε είναι επιμέρους μέτρα τα οποία σε έναν βαθμό μπορεί να δείξουν κάτι και μάλιστα θα έλεγα ότι μπορούν να δείξουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Επομένως, εγώ νομίζω ο τόπος έχει απόλυτη ανάγκη σήμερα μια μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Νομίζω πως σε μεγάλο βαθμό μπορεί να γίνει αυτό, παρότι στην Ιταλία είχαμε τον Ντι Πιέτο δεν είχαμε τον Σανιδά. Είχαμε τον εισαγγελέα με τα καθαρά χέρια, που δε δίστασε σε τίποτε.

Το λέω αυτό γιατί μου έχει κάνει εντύπωση, ξέρετε εγώ ήμουν ευρωβουλευτής για πάρα πολλά χρόνια κι έχω δει πως ανάλογες μικρότερες ή μεγαλύτερες περιπτώσεις έχουν αντιμετωπιστεί έξω. Για παράδειγμα μόλις έφυγε από την προεδρεία ο κ. Σιράκ άρχισαν να τον τραβάνε οι ανακριτές στα γραφεία τους. Διότι εκκρεμεί μια μεγάλη υπόθεση σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις και του κόμματός του, στην Γαλλία. Εδώ δε βλέπω κάτι ανάλογο. Βλέπω ότι κάπου σταματάμε, βλέπω μια τάση να μη θίξουμε αυτά που νομίζουν μερικοί ότι είναι άθικτα και ιερά. Μου κάνει εντύπωση για παράδειγμα ότι δεν έχει κληθεί ακόμα ο κ. Σημίτης να καταθέσει. Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι δεν έχει κληθεί ο κ. Μητσοτάκης. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Ομολογώ δεν έχω καμία αντιπαλότητα σε προσωπικό επίπεδο και γι αυτό το λέω με δυσκολία αυτό που σας λέω σήμερα. Αλλά νομίζω ότι πάνω από όλα πρέπει να αναδειχθεί στο φως η έκταση αυτής της υπόθεσης.

Φυσικά! Κοιτάξτε να δείτε, όλα αυτά έγιναν την στιγμή που είχαμε, και έχουμε, στην Ελλάδα ένα πρωθυπουργο-κεντρικό σύστημα. Είναι ένας κλοιός ανθρώπων γύρω από τον πρωθυπουργό οι οποίοι αποφασίζουν χωρίς κανείς να μπορεί να διεισδύσει, να ελέγξει και να έχει πλήρη ενημέρωση. Και νομίζω ότι αυτό το ξέρετε κι εσείς οι ίδιοι και το έχετε δει σε όλες αυτές τις υποθέσεις. Επομένως λόγω ακριβώς αυτού του συστήματος οι ευθύνες του επικεφαλής, του τότε πρωθυπουργού είναι πολύ μεγάλες. Δεν μπορεί να πούμε ότι: «φταίει ο τάδε, κι εγώ δεν το γνώριζα, και σηκώνω τα χέρια κι είμαι έντιμος». Ξέρετε πιο σημαντικό για μένα δεν είναι να είναι έντιμος ένας πολιτικός γενικώς και αορίστως αλλά να λειτουργεί σε συνθήκες εντιμότητας ειδικά όταν διαχειρίζεται, όταν έχει την ευθύνη για όλον τον προϋπολογισμό της Ελλάδος.

Κοιτάξτε οι ελπίδες κυρίως στηρίζονται στις έρευνες που γίνονται έξω, ειδικά στην Γερμανία. Μην ξεχνάτε, όλα τα στοιχεία τα έχουμε πάρει κι από την Γερμανία. Εδώ πέρα δεν ήταν γνωστό σχεδόν τίποτε. Κι εσείς ο ίδιος σήμερα στις ειδήσεις σας που παρακολούθησα πριν από λίγο αναφέρατε τις δηλώσεις του διευθυντικού στελέχους της Siemens που ήταν υπεύθυνος για τις διάφορες μίζες στην Ελλάδα, η οποία Ελλάδα κατείχε την πρώτη θέση στις μίζες της Siemens παγκοσμίως. Σε μια μεγάλη πολυεθνική πρώτη θέση είχε η Ελλάδα.

Αυτό το Euro το πήραμε.

Ναι, ακριβώς. Επομένως υπάρχουν ελπίδες. Πρέπει να γίνει προσπάθεια από όλους και από τα ΜΜΕ γι αυτό ζητάμε κι εμείς Εξεταστική Επιτροπή στην Βουλή. Όχι γιατί πιστεύουμε ότι όλα τα εμπόδια θα ξεπεραστούν, αλλά κάθε μηχανισμός ο οποίος μπορεί να συμβάλλει στην διαφάνεια πρέπει να αξιοποιηθεί να δούμε πως λειτουργεί το σύστημα. Και ξέρετε είναι ένα σύστημα το οποίο καλλιεργεί την διαφθορά από πάνω καλλιεργεί όμως και τη  διαφθορά από τα κάτω.

Φυσικά! Και αυτό έχουμε κάνει επανειλημμένα τις προτάσεις μας και θα επανέλθουμε την επόμενη εβδομάδα. Και στον βαθμό που οι προτάσεις μας δεν εισακούγονται, εκεί που αφορά σε εμάς εμείς παίρνουμε τις δικές μας πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα στην επόμενη Βουλή, πολλοί από τους πολύ καλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το κόμμα μου δεν θα είναι υποψήφιοι. Γιατί βάλαμε μόνοι μας, εμείς ότι δεν επιτρέπεται πάνω από δύο συνεχόμενες θητείες να είναι κάποιος βουλευτής ακριβώς για να μπορέσουμε να σπάσουμε αν θέλετε αυτήν την μακρόχρονη παραμονή η οποία μπορεί να φέρνει και επαφές, αδράνειες, συνήθειες κακές κλπ μέσα στην πολιτική ζωή και μʼ αυτό τον τρόπο προσπαθούμε στον βαθμό που μπορούμε να πάρουμε δραστικά μέτρα.

Παρόλα αυτά όμως, εγώ θέλω να τονίσω ότι δεν μπορεί κανείς να λέει ότι όλοι είναι ίδιοι. Διότι μου έχει κάνει εντύπωση διαβάζοντας τις εφημερίδες να βλέπω πάρα πολλούς δημοσιογράφους από τους οποίους πολλοί πρόσκεινται στις απόψεις του κ. Σημίτη, του κ. Καραμανλή που να λένε «όλοι είναι ίδιοι, όλα τα κόμματα είναι ίδια». Όχι δεν είναι όλοι ίδιοι. Δεν είστε ίδιος εσείς, με έναν συνάδελφό σας ο οποίος ήταν γραμμένος κάπου και χρηματοδοτούνταν αδιαφανώς για να προβάλλει κάποια επιχείρηση, κάποιο προϊόν κλπ.

Δυστυχώς διαβάζω ότι μπορεί να βγει και pay role δημοσιογράφων οι οποίοι τα έπαιρναν από την Siemens.

Όλα αυτά φοβάμαι ότι θα τα δούμε. Θα τα δούμε όλα. Δεν είναι ίδιος ένας χειρουργός ο οποίος παίρνει φακελάκι -και το γνωρίζουν αυτό όλοι όσοι μας ακούνε- με έναν χειρουργό έναν ψυχίατρο, με έναν αναισθησιολόγο, ο οποίος ξενυχτάει και παίρνει τα 1500 ευρώ που του δίνει το ΕΣΥ.

Και μʼ αυτήν την έννοια εγώ λέω ότι αυτή η κρίση δείχνει την δυνατότητα της Αριστεράς να πρωταγωνιστήσει σε μια αλλαγή την οποία χρειαζόμαστε επειγόντως στον τόπο.

To Γραφείο Τύπου