Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/07/2008

Υπεύθυνος ο ΟΣΕ και η επιθεώρηση εργασίας για την προστασία των εργαζομένων του από τον αμίαντο

Tο μπαλάκι στις ελληνικές αρχές για την εφαρμογή της νομοθεσίας που απαγορεύει πλήρως τη χρήση καρκινογόνου αμίαντου

Απάντηση της Κομισιόν στον Δ. Παπαδημούλη

H διοίκηση του ΟΣΕ, ως εργοδότης είναι υπεύθυνη να εξασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοί του προστατεύονται αποτελεσματικά από κινδύνους που οφείλονται στην έκθεσή τους στον αμίαντο κατά την εργασία τους, απάντησε ο Επίτροπος για τις κοινωνικές υποθέσεις κ. Σπίντλα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφερόταν σε έρευνα του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, που αποκάλυπτε ότι στις νέες γραμμές του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος χρησιμοποιούνται σκύρα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες αμιάντου με συνέπεια όσοι απασχολούνται στον έλεγχο ποιότητας των σκύρων αλλά και όσοι εμπλέκονται με την παραγωγή, μεταφορά, αποθήκευση και στρώση των σιδηροδρομικών γραμμών σε σκύρα να είναι εκτεθειμένοι στον αμίαντο και ζητούσε από την Επιτροπή να λάβει μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος στην απάντησή του, αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία και ιδιαίτερα στην προστασία από τον αμίαντο. Πιο συγκεκριμένα, «.. η οδηγία 83/477/ΕΟΚ, όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 91/382/ΕΟΚ και η οδηγία 2003/18/ΕΚ,για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που οφείλονται στην έκθεσή τους στον αμίαντο κατά τη διάρκεια της εργασίας, αφορούν ειδικά τον αμίαντο. Η οδηγία 2003/18/ΕΚ εφαρμόζεται σε δραστηριότητες στις οποίες οι εργαζόμενοι εκτίθενται ή ενδέχεται να εκτεθούν, κατά την εργασία τους, σε σκόνη αμιάντου, αμιαντούχα ορυκτά ή αμιαντούχα υλικά. Η οδηγία αυτή εφαρμόζεται, συνεπώς, στη χρήση των αμιαντούχων ορυκτών. Οι προαναφερόμενες οδηγίες της ΕΕ έχουν μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο.

Καταλήγωντας, ο κ. Σπίντλα τονίζει ότι: «Η ορθή εφαρμογή των απαιτήσεων όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία θα εξασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι προστατεύονται αποτελεσματικά από πιθανούς κινδύνους για την υγεία τους. Ο εργοδότης είναι υπεύθυνος να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αυτές. Επιπλέον, το κράτος μέλος εξασφαλίζει επαρκή έλεγχο και εποπτεία, ιδίως μέσω της εθνικής επιθεώρησης εργασίας.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«H απάντηση της Kομισιόν ρίχνει το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση. H διορισμένη από την κυβέρνηση της NΔ διοίκηση του OΣΕ είναι υπεύθυνη για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. H εθνική επιθεώρηση εργασίας είναι υπέυθυνη για τον έλεγχο και την εποπτεία.

Oι συναρμόδιοι Υπουργοί Mεταφορών, Απασχόλησης και Περιβάλλοντος οφείλουν να δηλώσουν ποιες διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει για να εφαρμοστούν οι νόμοι σε βάρος αυτών που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων, σε έργα του ΟΣΕ. Περιμένουμε εξηγήσεις και κυρίως ενέργειες, γιατί ο καρκινογόνος αμίαντος σκοτώνει.»

To Γραφείο Τύπου