Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/07/2008

Δήλωση του κοινοβουλευλικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλη αναφορικά με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση της Siemens

Από τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η προκαταρτική εξέταση έχει ώριμο υλικό, το οποίο υπαγορεύει την άμεση άσκηση ποινικής δίωξης κατά συγκεκριμένων προσώπων και όχι γενικώς κατά παντός υπευθύνου. Κάθε άλλος υπεύθυνος μπορεί να προκύψει από την περαιτέρω διαδικασία.

Η μη άσκηση ποινικής δίωξης κατά συγκεκριμένων προσώπων διαμορφώνει συνθήκες απαράδεκτων καθυστερήσεων στην ποινική διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, αλλά και κίνδυνο διασάλευσης κρίσιμων στοιχείων, τα οποία, αν δεν έχουν εξαφανιστεί, είναι δυνατόν να εξαφανιστούν ή και να στρεβλωθούν, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση της υπόθεσης από την αλήθεια.

Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου, η υπόθεση, χωρίς άλλη καθυστέρηση, πρέπει να οδηγηθεί στην ειδική ανάκριση, προκειμένου προσωποποιημένα να υπάρξουν οι προβλεπόμενες από τον νόμο ποινικές διώξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πρέπει να αποκαλυφθεί το σύνολο των στοιχείων της υπόθεσης αυτής που αφορά σε ποινικό αδίκημα, συνδεόμενο με τη χειραγώγηση της πολιτικής από οικονομικά συμφέροντα και την εκτροπή της από την νομιμότητα και τους κανόνες της χρηστής διαχείρισης ζητημάτων δημοσίου συμφέροντος. Η πολιτική δοκιμάζεται και απαξιώνεται και η κοινωνική συνοχή υπονομεύεται από τη διαφθορά. Η αντιμετώπιση της διαφθοράς επιβάλλει, εκτός από τον αντικειμενικό δικαστικό έλεγχο, τον άμεσο πολιτικό έλεγχο, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες ως πράξη πολιτικής αποδοκιμασίας, η οποία στην ανάδειξή της μπορεί να διδάσκει και να τιμωρεί ηθικά. Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει πλέον και το ελάχιστο πρόσχημα και δικαίωμα να αρνείται τον πολιτικό έλεγχο με Εξεταστική Επιτροπή.

To Γραφείο Τύπου