Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/07/2008

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΗΓΕΣΙΑ ΑΚΕΛ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ.

Tην Κύπρο επισκέπτεται από σήμερα Πέμπτη 3/7, ύστερα από πρόσκληση του ΑΚΕΛ,  ο Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξης Τσίπρας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία του Κυπριακού περίοδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Γ. Μπαλάφα, μέλος της Π.Γ. με ευθύνη για την Εξωτερική πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις και την Ρ. Δούρου, μέλος της ΚΠΕ, υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων,  συναντήθηκε σήμερα το πρωί με την ηγεσία του ΑΚΕΛ.

 Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις.

Ν. ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ:  Είναι με μεγάλη χαρά που φιλοξενούμε στην Κύπρο αντιπροσωπεία του Συνασπισμού με επικεφαλής τον Πρόεδρο του τον συν. Αλέξη Τσίπρα. Και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που είχαμε σήμερα τις συνομιλίες στα Γραφεία της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ. Θάλεγα εύκολες συνομιλίες από τη στιγμή που υπάρχει σύμπτωση απόψεων πάνω στα κεφαλαιώδη ζητήματα που μας απασχολούν, το Κυπριακό βέβαια, τα θέματα της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, τα θέματα της Ευρώπης αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι σχέσεις μας χρονολογούνται. Θάλεγα ότι ιστορικά πηγαίνουν πολύ πιο πίσω και από την ημερομηνία ίδρυσης του Συνασπισμού, με ολόκληρο το κίνημα της Αριστεράς στην Ελλάδα με τις διάφορες φάσεις που έχει περάσει.

Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε και δημόσια για τη συμπαράσταση στον αγώνα του κυπριακού λαού όλα αυτά τα χρόνια και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη που εκδηλώνει ο Συνασπισμός αυτή τη στιγμή στη νέα προεδρία και στη προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για να λύσει το Κυπριακό στη βάση αρχών, αλλά να το λύσει. Δηλώσαμε με τη σειρά μας ετοιμότητα για κάθε συνεργασία και πράξη αλληλεγγύης προς την κατεύθυνση του Συνασπισμού και του ελληνικού λαού γενικότερα. Για μια ακόμα φορά ευχαριστούμε την αντιπροσωπεία του Συνασπισμού για την παρουσία της και ευελπιστούμε ότι αυτές οι σχέσεις θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω την αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για την υποδοχή και τη φιλοξενία. Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μας στις προσπάθειες του ΑΚΕΛ, στο δύσκολο αγώνα του κυπριακού λαού, στις προσπάθειες της Αριστεράς στην Κύπρο για μια σημαντική πολιτική αλλαγή στα πολιτικά πράγματα της Κύπρου στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής αλλά και για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. Στην κατεύθυνση αυτή το ΑΚΕΛ αταλάντευτα αγωνίζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Πιστεύουμε ότι η προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια είναι μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει λύση βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη. Εκφράσαμε τη συμπαράσταση μας, μεταφέραμε όμως και τις εκτιμήσεις μας για τις τρέχουσες εξελίξεις, την ανησυχία μας για τις διεθνείς εξελίξεις, τη διεθνή οικονομική ύφεση, τις εξελίξεις στην Ε.Ε. αλλά και για τις εξελίξεις στην ελλαδική πολιτική σκηνή.

Υποσχεθήκαμε στους συντρόφους μας στην Κύπρο ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μετατρέψουμε και στον ελλαδικό χώρο την Αριστερά σε πρωταγωνίστρια δύναμη στις πολιτικές εξελίξεις, παίρνοντας ενδεχομένως παράδειγμα από τις προσπάθειες και τον αγώνα του ΑΚΕΛ στην Κύπρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, που κατάφερε κάτι που για πολλούς φάνταζε ακατόρθωτο, αδιανόητο. κατάφερε στα πλαίσια μιας συντηρητικής και ολοένα συντηρητικοποιούμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει ένα μέλος της Ε.Ε. αριστερό Πρόεδρο.

Η συνάντηση μας και η συνεργασία μας όπως ειπώθηκε είναι συνεργασία που έρχεται από πολύ παλιά. Θέλουμε αυτούς τους δεσμούς να τους διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε ακόμα πιο στενές σχέσεις διότι για μας η εμπειρία του ΑΚΕΛ από τη νέα διακυβέρνηση είναι μια πολύ χρήσιμη εμπειρία»

Το απόγευμα η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ θα συναντηθεί με τον Γ.Γ. Κινήματος Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη, τον Μουράτ Κανατλί, Τ/Κ Κόμμα «Νέα  Κύπρος»,  την Ελένη Μαύρου, Δήμαρχο Λευκωσίας, και τον Ιζέτ Ιτσκάν, Πρόεδρο Τ/Κ Κόμματος «Ενωμένη Κύπρος»

Αύριο Παρασκευή ο Πρόεδρος του ΣΥΝ θα συναντηθεί  με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο.

To Γραφείο Τύπου